Trei din patru romani nu cred ca Romania va fi data afara din UE - sondaj

Marti, 17 Iulie 2012, ora 19:44
2560 citiri
Trei din patru romani nu cred ca Romania va fi data afara din UE - sondaj

Un procent de 68% dintre romani nu cred ca Romania ar putea fi data afara din Uniunea Europeana in viitorul apropiat din cauza crizei de la varful statul roman.

La polul opus, 26% dintre cei chestionati cred ca este posibil sa fim exclusi din UE, potrivit unui sondaj realizat la comanda TVH 2.0, de catre Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS).

The Guardian: Raportul pe justitie arata ca Ponta abuzeaza sistematic Constitutia

La intrebarea "Cum credeti ca este acum imaginea Romaniei in Europa?", 71% dintre participantii la sondaj considera ca imaginea actuala a Romaniei in Europa este proasta, in timp ce 28% cred contrariul.

Nehotaratii reprezinta un procent de 1% dintre respondenti. 68% dintre barbati si trei sferturi dintre femei (75%) subscriu tezei cu imaginea proasta a tarii noastre in Europa la momentul actual. Fie ca sunt romani (71%), maghiari (76%) sau de alta nationalitate (86%), cei chestionati considera ca imaginea de acum a Romaniei in Europa este proasta.

Rugati sa comenteze cine a avut cea mai mai contributie la crearea acestei imagini, 38% dintre respondenti estimeaza ca principala contributie la crearea imaginii defavorabile a Romaniei o are presedintele suspendat, Traian Basescu.

21% atribuie aceasta contributie actualului prim ministru, Victor Ponta, si 5% presedintelui interimar, Crin Antonescu. 23% dintre respondenti estimeaza ca "altcineva" poarta raspunderea acestei imagini defavorabile.

Romanii din mediul urban cred ca raspunzator pentru aceasta situatie este Traian Basescu, care ocupa, astfel, locul intai in acest top, cu 28%. Pe locul al doilea, ei considera ca "altcineva" este vinovat pentru ce se intampla acum in Romania - 27%. Victor Ponta intruneste 19% din sufragiile privind raspunderea situatiei create, iar Crin Antonescu, presedintele interimar, 6 procente.

In mediul rural, 46% dintre cei chestionati considera ca Traian Basescu poarta responsabilitatea imaginii proaste a tarii noastre, 23% il vad pe Victor Ponta drept generator al acestei stari de fapt, si 4% pe Crin Antonescu. "Altcineva" a intrunit 19% din opiniile pe aceasta tema formulate de repondentii din mediul rural.

Pe criteriul nationalitatii, raspunsul scoate in evidenta ca 38% dintre romani, 31% dintre maghiari si 43% dintre reprezentantii celorlalte minoritati atribuie raspunderea lui Traian Basescu.

Ponta, despre raportul privind MCV: Asta este justitia dupa Basescu

Victor Ponta este considerat raspunzator pentru situatia creata de 21% dintre romani si de 25% dintre maghiari. Crin Antonescu a fost mentionat de 5% dintre romani si de 31% dintre maghiari, iar "Altcineva" a fost raspunsul a 23% dintre romani, 6% dintre maghiari si 43% dintre respondentii de alte nationalitati.

Sondajul a fost realizat telefonic, la comanda TVH 2.0, in ziua de 16 iulie, pe un esantion de 452 de persoane peste 18 ani, cu o marja de eroare de +/-4,6%.

Emisiunea Sondajul Zilei la TVH 2.0 analizeaza marti, de la 20.30, raspunsurile romanilor la sondajul efectuat luni de catre Institutul Roman de Studii Sociale (IRSS) pe tema imaginii actuale a Romaniei in Europa.

A.T.

Citeste si:
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Ludovic Orban, despre pasiunea președintelui Iohannis: ”Nu joc golf. Chiar să faci promovare, mi s-a părut total deplasat”
Liderul PNL Ludovic Orban spune ca gestul preşedintelui Klaus Iohannis de a promova golful este „total deplasat”, el arătând că acesta este un sport accesibil unor categorii de persoane,...
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Cărțile pe care le poate juca Florin Cîțu, după ce se termină mandatele interimare ale miniștrilor. Augustin Zegrean face lumină în conflictul dintre executiv și legislativ
Fostul presedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, într-un interviu pentru News.ro, că Parlamentul trebuie să fie de acord doar cu miniştrii care vin noi în guvern şi...
Sursa: Ziare.com