Trei sferturi dintre romani spun ca lucrurile merg intr-o directie gresita, aproape jumatate cred ca 2018 va fi mai prost - Sondaj IRES

Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 10:10
3647 citiri
Trei sferturi dintre romani spun ca lucrurile merg intr-o directie gresita, aproape jumatate cred ca 2018 va fi mai prost - Sondaj IRES
Foto: Arhiva Ziare.com

Trei sferturi dintre romani considera ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita si aproape jumatate dintre ei sunt convinsi ca la anul vor trai mai prost, arata un studiu IRES dat publicitatii vineri, din care mai reiese ca Uniunea Europeana si primarul se situeaza pe primul loc al increderii in institutii, pe ultimele locuri situandu-se Parlamentul si partidele politice.

Astfel, potrivit studiului IRES, doar 17% dintre respondenti apreciaza ca directia in care se indreapta tara este cea buna.

Mai mult de jumatate dintre romani, 59%, se declara deloc multumiti sau nu prea multumiti de felul in care traiesc, procentul celor foarte multumiti sau destul de multumiti fiind de 40%. Cei mai multi nemultumiti se regasesc in randurile celor cu studii elementare si medii.

In ceea ce priveste evaluarea lui 2017 comparativ cu precedentul, 45% dintre cei chestionati spun ca anul a fost mai prost, pentru 30% a fost la fel, iar 24% spun ca a fost mai bun. Intrebati cum cred ca vor trai peste un an, 46% dintre intervievati au raspuns ca vor trai mai prost, 24% cred ca vor trai la fel, iar 25% considera ca vor trai mai bine.

La intrebarea "Cum credeti ca va fi anul 2018 pentru Romania, in comparatie cu acest an?", 46% au raspuns ca anul va fi mai prost, 24% ca va fi la fel si 28 % ca va fi mai bun.

Cei mai multi romani, 27%, au fost ingrijorati in 2017 de criza politica, 24% de cresterea preturilor, 15% de boala, 13% de lipsa locurilor de munca, 6% de lipsa veniturilor, 5% de nesiguranta locului de munca, 4% de lipsa de perspectiva, 2% de singuratate, 3% de altceva, iar 1% spun ca nu au fost ingrijorati de nimic.

Cel mai important eveniment al anului

Mai mult de jumatate dintre respeondenti (53%), nu stiu sau nu raspund la intrebarea referitoare la cel mai important eveniment al anului care se incheie, iar 7% nu considera ca au existat eveniment importante in 2017.

Totusi, pentru 8% dintre cei intervievati, cel mai important eveniment al lui 2017 a fost moartea Regelui Mihai, tot 8% fiind si procentul celor pentru care cel mai important eveniment al anului a fost reprezentat de protestele din ianuarie - februarie. Pentru 5% cel mai important eveniment a fost Ziua Nationala, iar pentru 4% cresterea salariior sau a pensiilor, urmate de Ordonanta 13/Legile justitiei - 3%, schimbarea Guvernului Grindeanu si criza politica 0 2%, preluarea puterii de catre PSD - 1%.

In ceea ce priveste cel mai important eveniment politic al anului, aproape o treime dintre romani, 30%, considera ca el a fost schimbarea legilor Justitiei, 28% - manifestatiile impotriva Ordonantei 13, 17% - majorarea salariilor din mediul bugetar, 12% - schimbarea Guvernului Grindeanu, 8% - reforma fiscala initiata de Guvern, 1% - altul, iar 4% nu stiu sau nu raspund.

Incredere si nemultumiri

Un procent de 56% dintre cei chestionati spun ca nu sunt deloc multumiti de politica romaneasca in 2017, iar 34% spun ca nu sunt prea multumiti, 8% fiind destul de multumiti si 1% foarte multumiti.

In topul increderii in institutii, pe primul loc se afla Uniunea Europeana, 51% declarand ca au multa si foarte multa incredere, urmata in ordine de:

  • primar - 49%
  • mass media - 43%
  • presedintele tarii - 39%
  • BNR - 30%
  • organizatii neguvernamentale - 26%
  • FMI - 21%
  • prim-ministru - 20%
  • Parlament - 15%
  • partidele politice - 10%

Responsabil pentru felul in care au mers lucrurile in 2017 in Romania este considerat de 47% dintre repondenti Guvernul, in timp ce 23% considera ca este Parlamentul, 22% presedintele si 4% BNR.

In ceea ce priveste tarile cu care romanii considera ca trebuie sa avem o relatie mai buna, ordinea este Germania (64%), SUA (57%), Franta (45%), Marea Britanie (38%), Italia (34%), Moldova (29%), Spania (29 %), Rusia (24%), Ungaria (22%), Ucraina (21 %).

Realizari si perspective

Pentru 20% dintre cei chestionati, cea mai mare realizare a ultimilor 100 de ani este iesirea de sub comunism, urmata de Marea Unire - 15%, aderarea la UE - 8%, regimul comunist - 7%, alte optiuni situandu-se la 1%, in timp ce 32 % nu stiu sau nu raspund.

Cel mai mare esec al ultimilor 100 de ani este considerat de 10% Revolutia din 1989, urmata de liderii de dupa 1990 - 8%, era comunista - 7%, conducerea actuala - 5%, perioada post-comunista, distrugerea industriei - 4%.

19% dintre cei chestionati considera ca prioritatea guvernantilor in urmatorii 10 ani ar trebui sa fie crearea locurilor de munca, 14% - cresterea nivelului de trai si respectarea promisiunilor, dezvoltarea economica - 9%, cresterea veniturilor populatiei - 5%, imbunatatirea starii sistemului de invatamant - 4%, combaterea coruptiei - 4%, imbunatatirea starii sistemului snaitar si dezvoltarea infrastructurii rutiere cate 3 %, legi coerente si stabilitate politica cate 2%. Alte optiuni au fiecare cate 1%.

Studiul a fost realizat in perioada 6 - 8 decembrie, pe un esantion multistratificat, probabilist de 1627 de subiecti cu varsta peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maxima tolerata este de +/- 2,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaj IRES politica 2017, #sondaj romani guvernare , #romani