UE: Romania face progrese in combaterea discriminarii

Marti, 24 Iunie 2008, ora 17:38
2906 citiri
UE: Romania face progrese in combaterea discriminarii

Desi rromii reprezinta in continuare o problema, Romania, alaturi de alaturi de Marea Britanie, Irlanda, Franta, Italia, Belgia, Bulgaria, a facut progrese in combaterea discriminarii, potrivit raportului anual al Agentiei Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale.

Tot Romania, Marea Britanie, Irlanda, Franta, Italia, Belgia si Bulgaria se numara printre tarile care au aplicat amenzi pentru discriminarea etnica sau rasiala, informeaza Evenimentul Zilei.

"Numarul sanctiunilor aplicate prin sistemul de combatere a discriminarii reprezinta o dovada despre eficienta acestuia. Pe baza acestui indicator, Marea Britanie pare sa aiba legislatia cea mai eficienta pentru combaterea discriminarii in spatiul UE.

Alte tari care au implementat o legislatie relativ eficienta pentru combaterea discriminarii etnice sunt Bulgaria, Franta, Irlanda, Italia, Ungaria, Romania, Finlanda si Suedia. In aceste tari sanctiunile sunt mai frecvente decat in restul statelor membre UE", subliniaza raportul.

UE a dat o bila alba Romaniei pentru decizia Federatiei Romane de Fotbal (FRF) de sanctionare a "oricarui jucator, oficial sau spectator care discrimineaza in public orice alta persoana pe criterii de rasa, culoare, limba, religie sau origine etnica".

Pe de alta parte, Bucurestiul este criticat pentru ca, in anul 2006, nu a furnizat date statistice despre "abuzurile autoritatilor impotriva drepturilor persoanelor".

Agentia constata ca unele state membre incurajeaza colectarea de date despre originea etnica, insa alte tari sunt reticente sa adune astfel de informatii. Din acest punct de vedere, Romania, Cehia si Finlanda sunt criticate pentru ca nu au colectat suficiente date despre situatia minoritatilor etnice.

In plus, Romania, alaturi de Finlanda, Ungaria, Danemarca, Franta si Olanda sunt criticate si pentru discriminare la locul de munca. In acest sens este citat un studiu care arata ca 60 la suta dintre romani nu ar angaja etnici romi daca ar avea propria afacere.

Romania este, pe de alta parte, laudata initiativa Ministerului roman al Afacerilor Interne si Reformei Administrative de infiintare a unor locuri speciale pentru etnicii rromi si pentru membri ai altor minoritati nationale.

"Etnicii rromi din Romania si Bulgaria risca sa fie exclusi din sistemul public de asigurari de sanatate daca sunt fara ocupatie pe termen lung sau daca nu au acte de identitate (in Romania si Slovenia)", subliniaza documentul.

"Romii figureaza printre grupurile cele mai vulnerabile din punctul de vedere al conditiilor de locuit; sunt frecvente cazurile in care romii traiesc in locuri care nu intrunesc standardele minime. Cazuri de discriminare, conditii precare de locuit si evacuari fortate au fost semnalate in Bulgaria, Romania, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia si Slovacia. Amploarea excluderii romilor variaza in functie de situatia din fiecare stat, dar pare a fi o problema europeana", noteaza raportul.

Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#Romania, #UE, #discriminare, #progres , #romani