Ziare.com

Un roman a primit finantare de 3,5 milioane de dolari pentru a cerceta creierul uman

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 16:00

   

Un roman a primit finantare de 3,5 milioane de dolari pentru a cerceta creierul uman
Valentin Dragoi este un cercetator roman care dispune in prezent de propriul laborator in cel mai mare centru medical din lume, Texas Medical Center. Acesta se afla printre cei 17 cercetatori care vor primi premiul Pioneer in 2010, in valoare de 3,5 milioane de dolari,

Premiul se acorda anual "cercetatorilor de creativitate exceptionala, care propun solutii novatoare si abordari care pot produce transformari majore in cercetarea biomedicala", arata Evenimentul Zilei.

"In ceea ce ma priveste, am obtinut date preliminare care imi vor permite sa folosesc pentru prima data implanturi corticale wireless care vor putea transmite in timp real semnale de la un numar impresionant de mare de neuroni din multiple zone ale creierului.

Aceste dispozitive vor permite intelegerea unor fenomene inaccesibile pana acum cercetatorilor, cum ar fi codarea informatiei de catre populatiile de neuroni in timpul invatarii in medii conforme cu natura, in timpul explorarii active a mediului ('foraging') si intelegerea relatiei dintre somn si capacitatea retelelor celulare de a coda informatie", a declarat Dragoi.

"Cu fondurile Pioneer si EUREKA, voi angaja cercetatori de top si voi mari capacitatea laboratorului, atat in ceea ce priveste spatiul propriu-zis (decanul universitatii mi-a dublat deja spatiul laboratorului), cat si in ceea ce priveste echipamentul", a continuat acesta.

Omul de stiinta spera sa faca noi descoperiri si in ceea ce priveste somnul.

"Somnul este un fenomen misterios. Evident, cu totii avem nevoie de somn pentru a putea functiona a doua zi. Spre exemplu, o noapte pierduta poate duce la o capacitate scazuta de invatare. Pe de alta parte, se stie ca performanta noastra cognitiva este superioara dupa o noapte de somn. Ce anume se petrece in creier pentru a explica aceasta crestere a performantei? Noi banuim ca in timpul somnului are loc o recodare, mai eficienta, a informatiei invatate in timpul zilei. Cu toate acestea, marea problema a cercetarii din domeniul somnului este lipsa unui model animal adecvat. Exista doua mari linii de cercetare.

Mai intai, multe laboratoare abordeaza problema somnului experimentand pe soareci sau sobolani. Desi aceste cercetari sunt extrem de invasive - n.r. afecteaza subiectul - (se poate inregistra activitatea neuronilor in timpul somnului folosind tehnici electrofiziologice), problema majora este lipsa unui comportament complex, iar aceasta limiteaza in mare masura concluziile care se pot trage din acest gen de experimente", mai spune Dragoi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2694 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

....

Bravo Gigele....tot mai putini ca tine sunt in Romania, din pacate!

 

nu e in Romania si nu e roman

e american, atata doar ca are radacinile "pierdute" in Romania.

pai doar cu dezradacinatii ne mai mindrim!!

El se bucura pentru 3,5 milioane de dolari si Bradisteanu a futui 9 milioane de euro intr-o clipita si nimeni nu a fost deranjat!

Ce-i interesant ca la niciunul din "dezradacinati" nu ni se spune de ce au plecat din tara si in ce an au parasit tara...

imediat cand un roman care a fugit de tara asta

se gaseste a fi de succes, presa romana si tara incepe sa se laude. Mai bine ar lasa-o balta, ala nu mai e roman de mult. Se gandeste la tara numai din nostalgie, dar nu cred ca ar vrea sa aiba de a face cu sistemul social, politic si economic de aici.

 

romanianwars, vorbesti prostii

Daca te uiti pe pagina laboratorului lui
http://nba.uth.tmc.edu/homepage/dragoi/lab_members.html o sa vezi ca a absolvit facultatea de calculatoare din iasi, si in plus mai are 2 romani in laborator. Nu a fugit din tara, sa dus la studii (PhD) in USA cu bursa data de americani. Faptul ca s-a realozat acolo, bravo lui, ce crezi ca facea daca ramanea in tara (muncea in invatamantul univ. pe o leafa de mizerie si mergea la cules de capsuni in Spania ca sa-si plateasca chiria la garsoniera)

Valentin Dragaoi, un fost roman care n-a absolvit "Spitu Haret". Ne mindrim cu ce am pierdut. Crema Romaniei pleaca, ramin "oile" manipulate de Voiculescu, Vintu, Patriciu, Rosca Stanescu, Iliescu........

Ieseanul stabilit in SUA din 1992 a obtinut in acest an o bursa de 1,2 milioane de dolari pentru a studia modul in care comunica neuronii

Valentin Drăgoi a ajuns in America in urmă cu 17 ani fiindcă nu avea conditii pentru a face cercetare la Iasi.

Fascinat de neurobiologie, domeniu inexistent in tară, a plecat cu o bursă la Duke University, apoi a urmat studii postdoctorale la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

In prezent, Valentin Drăgoi este profesor la Texas-Houston Medical School si are propriul laborator intr-unul dintre cele mai mari centre de cercetare din lume
Născut: 4 martie 1965, Iasi.
Studii: Facultatea de Calculatoare Iasi.
Familie: Este căsătorit, are doi copii

 

IO

NU INTELEG DE CE AI 7 VOTURI ,,CONTRA,,CINE TE SARUTA IN CU-*** DE AI 7 MINUS.SI PENTRU CE??????????O DUMINICA PLACUTA TUTUROR.

IO

TI-AM DAT MAXIM--10-

Ei i-as trimite....

....spre cercetare 2 creiere f.importante pentru noi: al lui BOK si al lui T.B.

 

ati ales f bine

daca erau cele a lui Antonescu si Ponta nu prea avea ce studia caci sunt ca balonul de netede!!! Nu-si pierdea omul timpul cu ele....

domnule Dragoi

Daca reusesti sa intelegi cum "functioneste" creierul la animalele bibede si cu grai ,ar fi bine sa experimentezi pe plaiurile mioritice mai intai.Daca nu s-ar putea ca mai tarziu astia mioritici sa-ti dea peste cap bunatate de cercetare de 3.5 milioane!
Oricum bravo!
Un caz similar :O doctorita absolventa de medicina in specialitatea imunitate nu a gasit 2 ani de lucru in Romania(se intampla acum 8 ani).Printr-o sansa(a scris peste tot in lume) a primit o bursa in Japonia(4ani) si inca 4ani perfectionare-cercetare pe banii japonezilor
Acum este in STATE!un drum firesc pentru cei tineri si cu creier!

 

daca domnisoara dadea toti banii adunati in cei 8 ani de studiu, la persoanele competente din domeniu si cotiza anual

putea profesa.... si in Romania!!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor