UNICEF: Copiii din Romania, cei mai defavorizati din tarile dezvoltate

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:18
4727 citiri
UNICEF: Copiii din Romania, cei mai defavorizati din tarile dezvoltate
Foto: Arhiva

Romania se claseaza pe ultimul loc intr-un clasament realizat de UNICEF privind situatia copiilor in tarile cu economii avansate. Topul UNICEF a luat in considerare 29 de tari.

Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) va face public, miercuri si joi, la Dublin (Irlanda), raportul "Card 11", in care este masurata conditia copiilor in 29 dintre tarile cele mai dezvoltate. Cercetarea UNICEF acopera perioada ultimilor zece ani si are loc in contextul in care tarile cu economii avansate sunt lovite puternic de criza economica.

"Este greu de spus cat de profunda este si cat de mult va dura actuala criza financiara. In orice caz, este clar ca efectele vor fi percepute in anii care urmeaza, avand la baza politicile care se aplica acum privind siguranta si drepturile copiilor si ale tinerilor.

Aceasta analiza internationala demonstreaza ca saracia in randul copiilor din aceste tari dezvoltate nu este inevitabila, poate fi combatuta, iar anumite tari fac mult mai multe decat altele pentru a-si proteja cei mai vulnerabili dintre copii", se arata in raportul UNICEF.

Copiii Romaniei: unul din patru, sub pragul saraciei - UNICEF

Clasamentul a fost alcatuit din perspectiva a cinci dimensiuni: confortul material, sanatatea si siguranta, educatia, comportamentul si riscurile.

Raportul claseaza pe primele locuri, in ce priveste grija fata de copii, Olanda si alte trei tari nordice, Finlanda, Islanda si Norvegia. Grecia, Italia, Portugalia si Spania se situeaza in jumatatea de jos a clasamentului.

Studiul nu a identificat o legatura puternica intre nivelul PIB-ului pe cap de locuitor si conditia generala a copiilor. De exemplu, Slovenia se situeaza deasupra Canadei, Cehia este mai sus decat Austria, la fel si Portugalia in comparatie cu Statele Unite. De altfel, Statele Unite se situeaza pe locul 26 in topul UNICEF, fiind urmate doar de Lituania, Letonia si Romania.

Romania sta bine numai in ce priveste consumul canabisului in randul copiilor de 11, 13 ai 15 ani, fiind pe locul 27, in timp ce pe primele locuri se situeaza Canada, Elevetia si Spania. Insa copiii romani sunt in top in ce priveste fumatul, fiind pe locul 6, dupa Letonia, Cehia, Lituania, Ungaria si Austria.

"Fie ca sunt vremuri de criza economica, precum cele de acum, fie ca sunt perioade mai fericite din punct de vedere financiar, UNICEF solicita guvernelor si partenerilor sociali sa situeze copii si tinerii in centrul procesului de adoptare a deciziilor.

Pentru fiecare noua decizie luata in calcul sau adoptata, guvernele trebuie sa analizeze impactul si efectele asupra copiilor, familiilor cu copii, adolescentilor si tinerilor adulti. Aceste grupuri nu sunt reprezentate in procesul politic sau vocea lor este prea rar auzita", a subliniat directorul Oficiului pentru Cercetari al UNICEF, Gordon Alexander.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#UNICEF copii Romania, #raport UNICEF Romania, #raport UNICEF 2013 , #romani