Unii romani si-au pierdut uzul ratiunii (Opinii)

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 22:44
7759 citiri
Unii romani si-au pierdut uzul ratiunii (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu stiu ce sa cred, dar am senzatia ca o anumita parte a compatriotilor mei si-a pierdut deopotriva memoria si uzul ratiunii, daca nu mintile, de-a binelea.

Acest lucru mi se intampla atunci cand urmaresc luari de atitudine, puncte de vedere, comentarii pe marginea utilitatii (ori, ba) a apartenentei Romaniei la clubul euro-atlantic, pe chestiunea vecinatatii si relatiilor cu Rusia milenara si, in general, pe oportunitatea optiunii asumate de majoritatea romanilor in decembrie 1989.

Aflam din diferite surse, tot mai vocale si tot mai manifeste ca "inainte era mai bine". Ca pe vremea abuziv impuscatului se gaseau de toate, ca fiecare roman avea un loc de munca, o locuinta de la stat, bilete prin sindicat la munte si la mare, dupa pofta inimii, ca banii erau putini, dar fiecare se descurca, dupa rang si posibilitati.

Ca, pana la urma, nu prea aveam de ce sa ne plangem si ca singura greseala de a lui Ceausescu a fost ca n-a slabit un pic chingile care-i incorsetau pe ai nostri. Altminteri ar fi domnit linistit si fericit pana astazi deasupra destinelor noastre. Eventual, prin urmasii sai, care si ei au fost oameni de omenie.

In aceeasi logica, integrarea euro-atlantica nu ne-a adus decat o noua infeudare a tarii, vinderea ei la mezat, transformarea "tarisoarei" intr-un dominion, sau "colonie" a tarilor dezvoltate din Vest. Uitand ca noi am fost cei care am tremurat la portile ce pareau ferecate ale fratilor mai mari.

Acum ni se spune ca ei au avut nevoie de noi ca piata de desfacere pentru produsele lor, pe care ne inghesuim sa le cumparam de vreo doua decenii si ceva in detrimentul celor autohtone, care erau, nu-i asa, mult mai bune si mai trainice.

Cat de patetic si duios fredoneaza aceasta arie, in special cei traitori in vile si palate, cei cu conturi babane prin bancile din repudiatul Vest, cei ce isi petrec sejururile in statiunile cosmopolite ale capitalismului, intrat in putrefactie, cum spuneau antecesorii lor.

Ceea ce intrece orice inchipuire este ca incepe sa fie reevaluat si inamicul secular al romanilor si al statalitatii lor, maicuta Rusia, marele imperiu care de cand s-a nascut si a crescut la fruntariile de rasarit ale romanitatii, n-a facut decat sa incerce sa-si extinda dominatia si spatiul asupra celor pe care pretindea ca-i protejeaza. Si a si reusit in buna masura.

Daca romanii nu traiesc astazi in limitele arealului lor istoric, daca, sub diferite pretexte, bucati din trupul tarii au fost faramitate si rupte, aceasta se datoreaza mai putin altor imperii din vecinatate, cat mai ales Rusiei si urmaselor ei istorice. (Bibliografie, Mihai Eminescu) Trebuie sa fii ori prost si nechibzuit, ori, mai rau, vandut, ca sa propagi ideea ca astazi Rusia poate sa devina o optiune alternativa la UE, NATO si spatiul de civilizatie apusean.

Castigul cel mai semnificativ al aderarii a fost tocmai constituirea unor garantii de securitate in raport cu Rusia. Am putut astfel sa ridicam capul din tarana. Sa ne amintim de zicerile tartorului Transnistriei, raposatul general Lebed, in perioada conflictului transnistrean, cum ca armata a XIV rusa, incartiruita in Tiraspol, ar putea ocupa, la nevoie, Romania in 24 de ore.

N-o fi Apusul echivalent al Raiului terestru, dar intre acesta si Raiul sovietic, cum il numeau detinutii romani deportati in fosta Uniune Sovietica, cel dintai e de preferat de o mie si una ori. Chiar daca Rusia actuala pare sa fi invatat cate ceva (nu prea mult) din abecedarul civilizatiei si democratiei. Desigur, trebuie sa avem relatii de colaborare si cu Rusia, si cu China, poate si cu Coreea de Nord sau Cuba, dar sa intelegem si sa asumam nuantele.

Ce te faci insa cu sangele cel rosu care nu se face defel apa?

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...