Vaccinul AstraZeneca va fi administrat in Romania doar persoanelor de pana la 55 de ani. Distanta intre cele doua doze este mai lunga

Joi, 04 Februarie 2021, ora 19:33
3845 citiri
Vaccinul AstraZeneca va fi administrat in Romania doar persoanelor de pana la 55 de ani. Distanta intre cele doua doze este mai lunga
Cel de-al treilea vaccin anti-COVID autorizat in UE

Guvernul Romaniei a anuntat joi, 4 februarie, ca vaccinul AstraZeneca, cel de-al treilea vaccin anti-COVID autorizat in Europa va fi utilizat in tara noastra cu recomandarea de a fi administrat persoanelor cu varstele intre 18 si 55 de ani.

Cea de-a doua recomandare a Ministerului Sanatatii vizeaza ca doza de rapel sa fie administrata dupa 8 saptamani.

"In urma recomandarilor transmise de Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului

si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), precum si de Grupul Stiintific din CNCAV,

tinand cont de precizarile din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) si de studiile

disponibile pana la momentul autorizarii conditionate de punere pe piata, in Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandata pentru grupa de varsta 18-55 de ani, cu posibilitatea cresterii acestui interval, in functie de aparitia noilor date stiintifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat intre cele doua doze este de 8 saptamani", se arata intr-un comunicat de presa transmis de catre Guvernul Romaniei.

Ministerul Sanatatii anunta si ca pentru gestionarea cu eficienta a procesului de vaccinare la nivel national, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) a elaborat si transmis personalului specializat Procedura de vaccinare impotriva COVID-19 cu AstraZeneca, document care prevede conditiile si modul de stocare, depozitare, transport si distributie, cu respectarea lantului de frig, monitorizarea reactiilor, precum si managementul stocurilor si al pierderilor.

Descriere si mecanism de actiune

Pe baza avizului pozitiv al EMA, Comisia Europeana a verificat toate elementele care sustin

autorizarea introducerii pe piata a vaccinului AstraZeneca si a consultat statele membre inainte de a acorda autorizatia de introducere pe piata conditionata.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral

modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane "instructiunile" necesare producerii proteinei Spike unice, specifica virusului care provoaca boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina specifica nu ar trebui sa se afle in organism si reactioneaza prin producerea de mijloace de aparare naturale impotriva infectiei SARS-CoV-2.

Doze si mod de administrare

Vaccinul AstraZeneca este disponibil in flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se pastreaza la temperaturi intre +2 si +8 grade Celsius, cu mentinerea lantului de frig impus de producator, si are o stabilitate de 6 luni inainte de prima utilizare.

Vaccinul se administreaza doar intramuscular, in conformitate cu recomandarile din RCP.

Distributia se realizeaza prin modalitati standard, in masini frigorifice, containere si cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite catre depozite regionale si centrele de vaccinare.

Cel de al treilea vaccin anti-COVID autorizat in Europa

Agentia Europeana a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizatiei

conditionate de punere pe piata pentru vaccinul impotriva COVID-19, dezvoltat de compania

AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele

privind calitatea, siguranta si eficacitatea vaccinului si a recomandat prin consens acordarea de catre Comisia Europeana a autorizatiei conditionate de punere pe piata.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea

campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania.

Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza.

Elvetia a amanat autorizarea vaccinului pana va primi mai multe date

Elvetia a refuzat aprobarea pentru vaccinul anti Covid al companiei AstraZeneca. Anuntul a fost facut de agentia elvetiana a medicamentului Swissmedic, cea care elibereaza autorizatii pentru intrarea pe piata.

Reprezentantii Swissmedic au transmis ca sunt necesare studii suplimentare pentru autorizarea vaccinului anti Covid produs de AstraZeneca, deoarece datele prezentate "sunt inca insuficiente pentru a permite obtinerea unei autorizatii". Decizia statului elvetian este una surprinzatoare, mai ales ca vaccinul produs de AstraZeneca este autorizat deja in numeroase tari, inclusiv in UE, transmite Reuters.

"Tinand cont de datele examinate pana in prezent, comitetul consultativ al expertilor externi (HMEC, Human Medicines Expert Committee) al Swissmedic a estimat in sedinta sa extraordinara din 2 februarie 2021 ca datele disponibile in prezent nu permit inca sa se ajunga la un raport beneficii - riscuri pozitiv pentru acest vaccin", se arata in comunicatul emis de Swissmedic, citat de Reuters.

Agentia italiana a medicamentelor (AIFA) a autorizat sambata vaccinul AstraZeneca impotriva COVID-19 pentru toti adultii, dar a recomandat alternative pentru persoanele in varsta de peste 55 de ani, noteaza AFP.

"AIFA autorizeaza vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, in conformitate cu recomandarea EMA", Agentia Europeana pentru Medicamente, a informat ea, subliniind insa ca exista "un grad de incertitudine" legat de eficienta pentru cei in varsta de peste 55 de ani, pentru ca aceasta grupa de varsta este "slab reprezentata" in teste.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#AstraZeneca, #vaccin COVID, #pandemie coronavirus Romania, #reactii adverse vaccin, #stiri social , #romani