Ziare.com

Viitorul Romaniei si fortele schimbarii

de Ciprian Mihali, profesor
Miercuri, 14 August 2019, ora 10:05

   

Viitorul Romaniei si fortele schimbarii
Ciprian Mihali
Doua forte pot sa scoata Romania din fundatura in care am dus-o vreme de treizeci de ani: tinerii si diaspora.

Citeste toate textele scrise de Ciprian Mihali pentru Ziare.com

Fara a le idealiza, fara a le considera drept salvatori miraculosi, cred ca daca Romania mai are vreo sansa sa devina un stat european in care moartea, saracia, ura si ridicolul nu te pandesc la fiecare pas, atunci aceasta sansa nu poate veni decat dinspre tineri si dinspre cei plecati.

Dar aceasta sansa se insoteste de doua provocari majore pentru anii ce vin: tinerii vor sa plece, iar cei din diaspora nu vor sa se mai intoarca. Romania ramane inca tara pe care mai multi vor sa o paraseasca decat sa o regaseasca.

In aceste conditii, cum ar putea fi reconstruita o tara cand fortele ei cele mai creative si mai dinamice au un singur gand: sa o paraseasca? Cum vor putea contribui aceste forte la inaltarea Romaniei, daca ele nu se simt nici respectate, nici consultate si nici interesate de felul in care intelege societatea sa-si gestioneze prezentul si viitorul?

Si tinerii, dar si cei din diaspora isi organizeaza viata pe tacute (sau poate nu pe tacute, doar ca vocea lor nu se face auzita in zgomotul dominant), dupa idealuri, valori si reguli care sunt in mare parte straine romanilor resemnati sau captivi pe care mizeaza marea majoritate a clasei politice romanesti actuale.

Aceasta este complet defazata in raport cu mizele epocii pe care o traim, nu e nicio indoiala. Atat puterea, cat si o mare parte a opozitiei sunt foarte limitate in viziune si in mijloacele de actiune: sensul actiunii lor este sa gadile orgoliul si sa cultive fricile acestui public captiv, care se diminueaza si biologic, dar uneori si civic (prin emancipare directa, plecand din tara, sau indirecta, gratie copiilor lor).

Politicienii dominanti isi extrag legitimitatea din perceptia pe care au indus-o in oameni ca ei sunt stapanii lor vesnici, ca oamenii trebuie sa li se supuna neconditionat, asa cum se supun preotului si politistului local.

Ei considera ca e suficient sa-si puna cocarda tricolora la piept, sa pupe moaste si sa se imbogateasca obscen ca sa ramana la putere pe veci. Este insa evident ca patriotismul si credinta propovaduite primitiv, intoarse mereu spre un trecut mitic, fantasmat, nu mai au resurse sa mobilizeze energii, sa construiasca solidaritati si angajamente civice.

Si patriotismul si credinta, atat de brutal si repulsiv manipulate, vor ramane plasa de siguranta a acestor partide care nici nu inteleg ce se intampla in jurul lor, nici nu au capacitatea de a construi strategii de viitor.

Tinerii schimba lumea

In acest timp - in timp ce oameni lipsiti de viziune fac mici aranjamente sa ramana sau sa ajunga la putere - lumea se schimba ametitor: tinerii sunt de multe ori cei care induc aceste schimbari si o fac in folosul propriului lor viitor.

Valorile lor individuale si colective sunt tot mai apropiate de valorile tinerilor din tarile occidentale si din lumea intreaga si tot mai indepartate de valorile uzate sau mimate ale conducatorilor societatii.

Valorile lor se hranesc din viitor, nu din trecut. Iar fata de acest viitor, clasa politica nu are nicio reactie. Un guvern care taie un miliard de lei de la Educatie pentru a suprafinanta institutiile de putere din stat e sortit pieirii, daca nu imediate, atunci progresive si in orice caz ireversibile.

Un guvern format din oameni ignoranti, profund needucati si necultivati nu are cum sa reziste intr-o societate care creste din cunoastere si creativitate.

Formele de comuniune, de comunicare si de mobilizare ale acestor forte noi si creative sunt complet in afara tuturor circuitelor pe care le folosesc azi statul si institutiile sale pentru a comunica si manipula.

Asta nu inseamna ca tinerii sunt ignoranti. Ci doar ca au devenit imuni la manipulare.

Tinerii acestia, impreuna cu diaspora, in mare parte tanara si ea, isi vor construi propriul patriotism, propriile credinte, propria relatie cu tara. O relatie din care pamantul este posibil sa lipseasca, pentru ca sunt oameni independenti si mobili, care se simt acasa oriunde in lume, spre deosebire de noi, cei nascuti si crescuti in lumi statice, care ne-am convertit dependenta de solul natal in afectiune pozitiva si valoare suprema.

Creste si incepe sa conteze o generatie nascuta de la bun inceput in mobilitate, comunicare si in despatializare. Ea va circula pretutindeni in lume, se va stabili oriunde, va pleca de oriunde, se va intoarce oricand ca sa plece din nou cand va simti asta.

A apus demult epoca parintilor care nu si-au parasit satul, orasul sau judetul. Se incheie de acum si epoca parintilor care au lucrat zeci de ani in Occident pentru a-si construi o casa, daca se poate fix in satul din care au plecat in anii '90.

Se va incheia in cativa ani si epoca regruparilor comunitare romanesti in diferite locuri din Occident pentru a reface acolo "iarba verde de acasa", cu telemea, mici, bere, muzica populara si antena de satelit.

Incet-incet, oamenii inteleg ca e vital sa se integreze in societatile care ii primesc si nu sa reziste integrarii. Iar integrarea inseamna un amestec de valori, de credinte si obiceiuri din care se retrage incet-incet ideea de puritate, de fundament unic, cu tot ce inseamna aceasta in termeni de raportare la celalalt, la comunitate si la stat.

Aceste idei, asemeni patriotismului si credintei, nu dispar definitiv pentru a fi inlocuite cu altceva, considerat strain sau alienant, ci doar se amesteca in forme de viata eteroclite, din care fiecare isi ia ce are nevoie pentru a-si organiza viata independent de marile sisteme axiologice ale societatilor.

Nu mai cred in rau si ram

Distrugerea tuturor valorilor pe care s-a construit societatea romaneasca nu le mai ingaduie nici tinerilor, nici diasporenilor sa se revendice de la ele, decat cel mult critic si civic, protestand si transmitand celor ramasi acasa modele alternative de viata. Modele ale emanciparii construite in jurul unor alt fel de comportamente publice, unor alt fel de raportari la putere, la semeni, la spatiul public sau la viata intima.

Cei ce vin dupa noi si de langa noi nu vor mai crede in raul si ramul stramosilor cata vreme raul e poluat de deseuri industriale si casnice, iar ramul a fost traficat si transformat in materie prima pentru concernuri.

Dar vor crede in si se vor bate pentru a salva ce se mai poate salva dintr-un mediu inconjurator distrus de rapacitatea si de indiferenta noastra.

Nu vor mai crede in dezvoltarea societatii cata vreme e reprezentanta de baroni putrezi de bogati si corupti inconjurati de zeci de mii de oameni saraci si cu capetele plecate. Nu vor mai crede in dreptatea propovaduita de analfabeti cata vreme tinerii mor ucisi de complicitatea dintre mafie, politie si parlamentari.

Nu vor crede in egalitatea dintre barbat si femeie predicata din amvon sau de la tot felul de tribune intr-o tara in care femeia trebuie sa ramana supusa barbatului, in care patru femei sunt violate zilnic, iar alte mii sunt batute cu aceeasi frecventa.

Nu se vor mai orienta dupa modelele clasice de seductie si isi vor construi rigori ale relatiilor interumane pe care le vor respecta cu mai multa sfintenie decat toate regulile impuse in familia traditionala.

Viitorul e foarte aproape

Ceea ce ne face inca sa suferim in aceasta societate este falsificarea prezentului si a viitorului de o clasa dominanta (politicieni, afaceristi, staruri media, ofiteri si juristi reciclati) care nu vede evolutia societatii dincolo de urmatorul tun, de urmatoarea prada, de urmatorul sondaj.

Nimic nu garanteaza ca vom iesi teferi din aceasta cacealma.

Simtul public si responsabilitatea societala sunt aproape complet atrofiate, pentru ca schimbarea sa vina din noi toti, generatii amestecate, sedentari si nomazi. Ea va veni doar cu conditia ca tinerii si diaspora sa-si transforme pasiunile si energia in teluri unificatoare.

Nu e sigur ca ne va placea tuturor acest viitor. Dar altul nu avem.

Ciprian Mihali a predat vreme de doua decenii filosofia contemporana la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor in filosofie al Universitatilor din Cluj si din Strasbourg. Intre 2012 si 2016 a fost ambasador al Romaniei in Senegal si in alte sapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucreaza in domeniul cooperarii internationale la Bruxelles.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5302 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un articol pentru Totdeauna, cel putin pentru cateva zeci de ani...

Lumea se schimba, si INERTIA in care moare Romania pare fara de leac...

Acest Popor NU a inteles niciodata in Istoria lui CARE II ESTE DATORIA Sacra fata de aceasta tara. De aceea NU a aparat-o , de aceea a fost cotropita tara de cine a vrut si cine nu a vrut, de aceea Tara a fost tradata, vanduta , furata, condusa si furata de hoti si yimbecili si inca este . Acest popor in general, cu rare exceptii, doar A LOCUIT pe pe aceste meleaguri, NU A TRAIT aici si nici nu o face. E ca un chirias perpetuu, si de aceea nu investeste minte , cinste si pricepere, de aceea ii este asa de straina STIINTA, EDUCATIA, TEHNICA, TEHNOLOGIA, , CERCETAREA, ii sunt straine modernitatea ,progresul si Setea de Cunoastrere, DINTOTDEAUNA, si nu are un set de valori , onoare si profesionism, adica ii sunt straine exact lucrurile care conteaza in lumea larga..

Se poate nega ceea ce spun , dar aceasta NU schimba Adevarul celor spuse aici..., exact asa stau lucrurile. Autorul Articolului spune ceva similar dar mai delicat si ofera si solutii (Tineretul si Diaspora) , dar nici autorul NU crede in ele, pentru ca chiar daca sunt singurele sperante , ele sunt desarte...

SANSA REALA vine din Popor , dar acesta timp de 2000 de ani nu a existat, a avut doar cateva momente , si acelea repede uitate si risipite din lipsa de Rezilienta, Consecventa, Persistenta si Constiinta. Acest popor in 2000 de ani NU a reusit sa isi fomeze o constiinta de neam..., iar la nivel de individ cu exceptia a circa 10 % din populatie e jale. Ma uit mereu cu atentie la cei din jurul meu, fara a-i deranja , fara a ma holba, nici nu trebuie, realizez in fractiune de secunda la cine ma uit (Iar daca mai si vorbeste , risipeste orice indoiala), si ma ingrozeste sa vad cat PRIMITIVISM
CRONIC zace in atat de multi romani. Asa fiind , cum putem evolua?

A trecut acest popor de "turning point" de la care nimic nu se mai poate repara? ACEASTA E ADEVARATA INTREBARE..., pentru ca daca a trecut , atunci nici Dumnezeu din cer nu mai poate salva acest neam. Eu cred ca a trecut de acel punct, o singura data mai avut o sansa sa reintre acest popor in jocul Istoriei, in acea Iarna a Protestelor. Ce pacat ca am esuat ...am fi putut intoarce Istoria Noastra la Matca, la Normalitate. Fiindca am ratat, acum suntem o tara esuata si un popor complet ratat. Se mai poate face ceva? DEZASTRUL, Dezordinea , Entropia Sociala e atat de mare ca trebuie practic un MIRACOL. Dar Cel Prea Inalt NU isi intoarce fata catre cei fara Constiinta (aceia practic sunt morti). Cum Trezim Constiinta acestui neam? Iata miza acestui secol pentru romani...

 

Frumoase articole domnilor jurnalisti

Dați impresia ca va interesează soarta acestei tari. Poate niste benevolat prin piețele tuturor orașelor din țara ar putea ajuta aceasta țara sa iasă din aceasta stare de indiferenta si de neputința. Uitati-va ce se intampla in Rusia sau la Hong Kong. Oameni curajoși ies din confortul familial precar si se bat cu sisteme mult mai dure decat al nostru. Ajutați Romania sa se trezească dragi jurnaliști. Vorbele nu au nici o bătaie in fata celor care dirijează confortabil o țara de resemnați obișnuita prea mult cu ceea ce li se servește la televizor.

 

Sincer

Articolul acesta imi place si chiar are o viziune reala a societatii actuale. Dar in proportie de 90% jurnalistii din Romania au aceasi viziune limitata pe care o au si politicienii sistemului vechi. Problema e ca ziaristii aflati la mana politicienilor nu raspund penal pentru faptele lor.

Frumoase articole domnilor jurnaliști

Dați impresia ca va interesează soarta acestei tari. Poate niste benevolat prin piețele tuturor orașelor din țara ar putea ajuta aceasta țara sa iasă din aceasta stare de indiferenta si de neputința. Uitati-va ce se intampla in Rusia sau la Hong Kong. Oameni curajoși ies din confortul familial precar si se bat cu sisteme mult mai dure decat al nostru. Ajutați Romania sa se trezească dragi jurnaliști. Vorbele nu au nici o bătaie in fata celor care dirijează confortabil o țara de resemnați obișnuita prea mult cu ceea ce li se servește la televizor.

 

Desigur, idea ca diaspora ar putea scoate RO din somnul cel de

moarte in care este plonjata, este o idee care imi face placere si pentru care va multumesc domnule Mihali. Dar nu cred ca acesta este rolul real al Diasporei sau a Emigratiei Economice romanesti.

Romanii din tara au aceasta obligatie, daca vor sa traiasca mai bine, daca vor sa nu le fie teama pentru securitatea lor si a copiilor lor, daca vor o educatie de calitate, un sistem social eficace, etc. Care romani? Tinerii? Poate ca d. Tinerii pot juca un rol important in respingerea regulilor impuse de guvernarea ineptocrata. Dar doar cam atat! Nu au parghiile de putere pe care le au adultii. Consider deci ca obligatia civilizarii tarii apartine adultilor.

In 1989, au murit tineri pentru ca adultii de astazi sa poata sa faca ceva! De ce ar trebui sa fie tinerii impinsi in fata a doua oara? Poate ca adultii ar trebui sa iasa din zona de comfort, care vazuta din strainatate, aduce mai degraba a lasitate! Dupa ce au fost pe 10 august 2019 numai 25'000 de persoane, cred ca am destule argumente sa sustin ideea din comentariu.

PS Va multumesc pentru articolele pe care le scrieti, clare si fara floricele inutile. Este singura metoda de informare potrivita pentru nivelul civic contemporan romanesc.

 

care rau si care ram? Romania nu mai are rauri si ramuri

taie hrebenciuc si mafia PSD la ele din 1994, da.. cu firme facute de sirieni si tunisieni sa nu-i mai poti gasi cand era vorba de replantare, intrebati-l pe nastase ca el stie cel mai bine .acum referitor de nopii baietilor destepti angajati la stat cu salarii babane cu concedii gratis si retul poulimiicare nu vor sa de-a moca doar asa sa supravietuiasca si sa poata muncii pe rupte si luna viitoare doar pentru mancare .Nu mai merge , romanii inceti la minte cu spinarea cocosata de munca au plecat unde sunt platiti de zeci de ori mai bine dacat in romania, ei mai vin si mai baga un ban in tara dar pentru copii lor romania este tara hotilor si urmasilor lor, cazul adrian nastase a furatsi a jefuit tatal , acum stau la coada la furat si jefuit si copii lui alaturi de copii altor hoti din PSD, in romnaia asta credeti ca se mai intoarce cineva sa le fie sclavi astora?sa munceasca pe rupte pentru a supravietui ca de trait din munca in tara asta nu se mai traieste doar ca bugetar

 

Perfect de acord cu autorul, tinerii si Diaspora sint forta care

va scoate Romania din fundatura postcomunista de azi.Mai trebuie insa aratat si modul cum o vor face!Raspunsul este unul singur: promovind un proiect de tara cu obiectivul reindustrializarii, care va asigura progresul general, crearea intreprinderilor industriale cu locurile de munca necesare intoarcerii emigrantilor si sistarii plecarilor!Altfel cu cine o vor face - cu cei adusi din Nepal si Vietnam???
(PS.Proiectul le sta demult la dispozitie, la tel. 0721316019)

 

ceva esential lipseste

din aceasta filozofie; E usor sa zici ca "aceasta sansa (aceea de ca Romania sa devina un stat european-NM) nu poate veni decat dinspre tineri si dinspre cei plecati",
dar acestea nu sunt decat v.o.r.b.e. cata vreme nu aduceti argumente doveditoare care sa demonstreze capacitatea concretizarii acestei sanse. Or, cata vreme calitatea scolii romanesti in primul rand si a gandirii de solidaritate colectiva in al doilea rand sunt sub orice critica in Romania actuala. Nu ramane, atunci, decat concluzia de la sfarsitul articolului: "Simtul public si responsabilitatea societala sunt aproape complet atrofiate,
pentru ca schimbarea sa vina din noi toti, generatii amestecate, sedentari si nomazi. Ea va veni doar cu conditia ca tinerii si diaspora sa-si transforme
pasiunile si energia in teluri unificatoare."
Asadar, care sunt masurile c.o.n.c.r.e.t.e. propuse de dvs.? Ele ar putea fi destul de clare daca avem in vedere
cauzele situatiei actuale invocate in articol, anume: "...falsificarea prezentului si a viitorului de o clasa dominanta (politicieni, afaceristi, staruri media,
ofiteri si juristi reciclati) care nu vede evolutia societatii dincolo de urmatorul tun, de urmatoarea prada, de urmatorul sondaj". In plus, e gresit sa excludeti din fortele innoitoare pe "sedentari", fiindca ei nu au la ce renunta ca sa treaca la fapte, asa cum au cei "plecati". Noi, cei ramasi "acasa" suntem, totusi, principalii factori ai schimbarii Romaniei, cu minima conditie ca Justitia sa fie facuta sa functioneze impecabil, deci ca aplicarea legii sa fie garantata pentru totzi. NU vad alta cale, cata vreme cei plecati nu au facut-o din idealism natzional, ci din oportunism economic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor