Ziare.com

Vocea strazii: Ar fi bine ca in Romania sa fie din nou monarhie?

de Ionela Samoila
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 11:56

   

Vocea strazii: Ar fi bine ca in Romania sa fie din nou monarhie?
La peste jumatate de secol de la abolirea monarhiei si la mai bine de doua decenii de la caderea comunismului, in Romania exista persoane care regreta fostul regim, dar si persoane care si-ar dori revenirea la forma de guvernamant de dinainte de comunism.

Pentru a afla care este parerea cetatenilor despre revenirea la monarhie, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu oamenii. Astfel, am aflat ca cei mai multi considera ca reinstaurarea acestei forme de guvernamant ar aduce Romaniei mai mult echilibru, in vreme ce unii considera ca preluarea conducerii simbolice a tarii de catre un rege ar fi un act profund nedemocratic.

Regele Mihai era o dulceata de copilCe inseamna pentru dumneavoastra regele Mihai?

Pentru mine, regele Mihai inseamna acel model pe care il impartaseam inca de cand eram copil. Eu l-am apucat si in timpul razboiului. Am 77 de ani. Dulceata aceea de copil a fost obisnuit sa traiasca in contact cu poporul, ceea ce i-a atras o brazda de plug la Baneasa. Era un fel de damb, un camp de pamant acolo....

Dupa aia, faptul ca isi iubea foarte mult mama, aparea mereu in pozele alea cu regina mama Elena, iar in timpul Razboiului a avut acea fermitate care l-a obligat sa se descurce in contextul de atunci. Care nu a fost prea fericit, dupa cum stim cu totii, ca am cazut sub ocupatie ruseasca. Dar asta nu depindea de nimeni, nu putea sa depuna regele Mihai pieptul sa-i opreasca.

Credeti ca ar fi buna reinstaurarea monarhiei pentru Romania?

Sigur ca da! Pai, monarhia ce inseamna? Demnitate, seriozitate, credinta.

De ce credeti ca ar fi buna?

In primul rand, prin statura lui morala si prin ce a facut el, regele Mihai a aratat la mintea oricaruia cum trebuie sa se comporte in vreme de restriste, in vremuri de abundenta, adica cu demnitate, cu echilibru, cu respect, chiar cu discretie.

Ce parere aveti despre activitatea intensa a Casei Regale, in conditiile in care Romania este republica?

Nu are nimic capra cu varza. Romania a ajuns varza, iar, in sfarsit, nu vreau sa fabulez pe tema asta, ca nu sunt analist politic, ca sa pot sa vin eu cu pareri pertinente.

Pe cine ati vedea monarh al Romaniei de astazi?

Pai pe regele Mihai, pe cine altcineva?

Poate pe princepele Radu Duda sau pe Principele Nicolae...

Printul Radu Duda este print consort, adica nu e de os regal. Este consortul reginei. Am impresia ca Casa Regala a reglementat deja succesiunea, in sensul ca sa ia conducerea Casei Regale printesa Margareta. Cu printul Nicolae stiu prea putin. L-am vazut cat l-au vazut si altii la televizor: simpatic, nu stiu ce educatie are, adica ce optiuni are. De altfel, imi place, e simpatic.

Ce credeti ca ar trebui sa faca un rege in zilele noastre?

Echilibru si coerenta. Cand peste tot e haos, prin natura ei Casa Regala este o structura coerenta. Fiecare sa-si faca treaba lui, inclusiv regele sa-si faca treaba lui, aceea de a fi deasupra tuturor si de a mentine un echilibru.

Regele trebuie sa fie o figura discreta, nu sa iasa la baut cu toata lumea si sa ne arate cum se prepara whiskey-ulCe inseamna regele Mihai pentru dumneavoastra?

Pentru mine nu inseamna nimic. E un cetatean care a fost in tara la noi, a plecat din tara, a luat ce a putut sa ia si ce i s-a dat.

Credeti ca reinstaurarea monarhiei ar fi buna sau nu pentru Romania

Nu, n-ar fi buna.

De ce nu?

Pai ce a facut monarhia pentru noi? Nu stiu ce a facut monarhia bun pentru noi. Stiu ca i s-au dat niste proprietati foarte mari pe la Sinaia, prin partea aia, spre Brasov, cu padurile, castelul Elisabeta sau Savarsinul, care e... De ce i le-a dat? Sunt ale lui? A carat el cu sacul si a facut averea asta? Asa cred eu, parerea mea. Poate a muncit zi si noapte si cara cu sacul si a facut averile astea. E posibil, dar nu cred.

Ce parere aveti de activitatea intensa a Casei Regale, de faptul ca apare des pe la televizor?

Apare asa, de propaganda. Pai da el cat a stat? E plecat de ani de zile de-aici. Parerea mea este ca el n-are niciun... Cum sa spun eu? N-a facut nimic pentru tara asta. A facut parintii lui. El a plecat la 20 de ani de aici, s-a dus unde s-a dus, in Elvetia pe-acolo, pe la Geneva pe-acolo pe-aproape. Si ce-ar fi facut acolo, cica ar fi facut gospodarie, s-ar fi apucat de avioane, treaba lui ce a facut. Deci pentru tara ce-a facut?

Credeti, deci, ca e mai bine ca Romania este republica?

Sigur! I s-a dat prea multe nemeritate.

Totusi, daca ar fi ca Romania sa redevina republica, pe cine ati vedea monarh?

Nu, nu, nu. Nu monarhie, republica. Ca sa fie rege intr-o tara, in primul rand trebuie sa fie un mare academician, care pricepe foarte multe lucruri, sa fie jurist si sa fi avut in spate o activitate din asta profesionala, juridica, academica, sa fi scris carti, sa fi facut ceva.

Si sa fie un om foarte linistit si foarte calm, sa nu iasa in fiecare seara la televizor, sa vorbeasca in interesele lui personale, sa vorbeasca despre tara, ce poate el sa faca pentru tara, nu pentru el personal, ca "eu conduc tara asta si fac eu si dreg, eu si familia mea". Nu! Sa vorbeasca pentru poporul asta, pentru oameni. Si sa iasa foarte putin la televizor.

Adica sa fie o figura mai discreta?

Mai discreta, iar pe unde merge sa se vada ca e cineva, nu sa mearga asa la bautura cu mine, cu tine si cu nu mai stiu cine si sa imi arate mie cum se prepara whiskey-ul. Cam asa.

Revenirea la monarhie ar fi solutie pentru a fi perceputi ca o democratie adevarataCe inseamna regele Mihai pentru dumneavoastra?

Un simbol al dreptatii, al egalitatii, al democratiei.

Credeti ca reinstaurarea monarhiei ar fi buna pentru Romania?

Cred ca in momentul de fata ar fi unica solutie.

Solutie pentru ce?

Ca sa ajungem sa avem un nivel de trai bun, sa fim priviti ca adevarati democrati de toti cei din jurul nostru si sa fim integrati total in aceasta Uniune Europeana care este a noastra, de fapt.

Ce parere aveti despre activitatea intensa a Casei Regale, in conditiile in care Romania este republica?

Ii apreciez foarte mult si curajul si cred ca regele Mihai, desi este plecat de foarte mult timp, este inca un ambasador al Romaniei in lumea intreaga. Prin relatiile pe care le are, prin modul de a vorbi despre Romania, prin modul de a se prezenta ca om, ne creste imaginea si ne-o imbunatateste pe tot globul. Asta-i parerea mea.

Pe cine ati vedea monarh al Romaniei?

Este greu de adus regele Mihai ca rege in Romania, avand in vedere varsta inaintata. Ce mi-ar placea si multa incredere am in regina Margareta. Mie imi place foarte mult modul ei de a actiona, modul ei de a gandi.

Nu-i cunosc pe ceilalti copii ai regelui foarte bine, dar la modul cum a fost prezentata regina si activitatile pe care le-a desfasurat, se pare ca amprenta tatalui este destul de puternica asupra comportamentului dumneaei.

Ce credeti ca ar trebui sa faca un rege in societatea actuala?

Din punctul meu de vedere, regele este impartial, el este mediatorul a tot ceea ce nu merge bine. Deci regele, in momentul de fata, ar trebui sa faca pe toata lumea sa respecte legea. Ca noi avem legi, dar din pacate nu sunt respectate si sunt aplicate dupa bunul plac. Gramatica limbii noastre este atat de bogata, incat legea se aplica dupa cum se pune virgula.

Iar ca sa se faca liniste si pace in tara asta si sa mearga pe un fagas normal, mi se pare ca de aici trebuie sa plece toata povestea: de la cineva care sa fie foarte drept si sa aplice ceea ce exista.

Ne-ar trebui cineva care sa gaseasca un echilibru intre toti astia care hamaie: ba-n dreapta, ba-n stangaCe inseamna regele Mihai pentru dumneavoastra?

E un simbol.

Un simbol al ce anume?

Al unor lucruri care mergeau mult mai bine decat merg astazi. Cum ar fi toata politica. Cel putin astia, care erau in capul capurilor... Regele, avea o chestie in plus - nu tinea cu nimeni. Sau tinea cu poporul, daca vreti. E un fel de-a zice "poporul". Nu-mi place cuvantul. Tineau cu cei multi, tineau cu tara, de fapt. Era absolut necesar.

Credeti ca ar fi bine sa revenim la monarhie?

Poate ca da, e posibil. Insa sunt putine sanse.

De ce credeti ca ar fi bine?

Ar fi bine pentru ca ar trebui sa fie cineva care sa fie... Cum sa va spun eu? Nu partinic, ci sa tina cu tara. E mult spus tara, dar cu oamenii obisnuiti. Pentru ca tara asta sa mai proclaseze ceva, pentru ca deocamdata nu-i asa. Aici este doar o bataie despre o suma intreaga de partide politice.

Ce spuneti de faptul ca membrii Casei Regale apar atat de des in public?

E O.K., nu ma deranjeaza. Ba din contra, zic ca este, totusi, un anumit semn de normalitate. Asta e, de fapt.

Pe cine ati vedea monarh al Romaniei? Pe regele Mihai sau pe un urmas al acestuia?

E o intrebare mai mult decat complicata. Regele Mihai este mult prea batran si, deocamdata, nu vad altul, nu-l vad, dar ar trebuie sa fie unul care sa gaseasca un echilibru intre toti astia care hamaie: ba-n dreapta, ba-n stanga, ba-n stanga mijloc, ba-n dreapta mijloc.

In zilele noastre, ce credeti ca ar trebui sa faca un monarh?

Sa asigure un echilibru. Intotdeauna sunt cel putin doua elemente sau partide care sunt mai puternice, una cu niste vederi mai de dreapta si una cu vederi mai de stanga. Asa ceva ar fi foarte important ca sa tina un echilibru intre ele.

Cred ca o asociere intre rege si biserica ar fi foarte apreciata de populatieCe inseamna regele Mihai pentru dumneavoastra?

Nu stiu foarte multe, stiu ca a fost regele Romaniei, ca este foarte iubit si ca multa lume este nostalgica dupa vremurile in care el guverna tara.

Credeti ca reinstaurarea monarhiei ar fi un lucru bun pentru tara noastra?

Este o solutie destul de buna, sunt foarte multe state in lume care functioneaza pe baza monarhiilor, asa ca Romania, mai ales cu ajutorul unui rege atat de iubit precum regele Mihai ar putea sa fie o solutie foarte buna.

De ce credeti dumneavoastra ca ar functiona mai bine monarhia la noi in tara?

Cred ca increderea poporului ar fi mai mare intr-un rege decat in politicieni si mai ales faptul ca suntem o natiune cu un foarte puternic caracter religios si ortodox. La fel ar putea contribui si regele: dualitatea intre rege si biserica ar fi poate mai aprobata si mai apreciata de populatie.

Ce parere aveti despre faptul ca membrii Casei Regale sunt foarte vizibili si foarte activi in viata publica?

Cred ca este normal sa fie activi si vizibili, chiar daca avem o alta forma de guvernare. Ce au facut ei in istorie cu siguranta nu poate sa fie uitat, iar chestia asta daca se poate face prin mediatizare publica, eu personal nu vad niciun lucru rau in asta.

Pe cine ati vedea monarh?

Poate chiar pe el in sine, pe regele Mihai, pentru ca este o figura emblematica si avand si o varsta, probabil ca ar fi si altfel perceput.

Mai intelept?

Cu siguranta: mai intelept si mai la locul potrivit, ca sa zic asa. Mai in masura.

Ce credeti ca ar trebui sa faca un rege in societatea noastra?

Sa faca ce ar trebui sa faca orice conducator. Adica sa-i pese de tara si de oamenii sai. Sa-i respecte si sa le protejeze interesele.

Dupa intoarcerea la democratie, in decembrie 1989, tara noastra a devenit republica, dar asta nu a impiedicat Casa Regala a Romaniei sa redevina activa cel putin in plan mediatic. Noul regim i-a permis regelui Mihai sa revina in tara, unde a fost intampinat cu simpatie de populatie.

In urma cu peste o saptamana, in Capitala, peste o mie de persoane au la un mars pentru reinstaurarea monarhiei. Alte cateva mii de cetateni s-au strans la Palatul Elisabeta, cu ocazia Zilei Portilor deschise, pentru a celebra atat onomastica regelui Mihai, cat si ziua de nastere, care a avut loc luna trecuta.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
29 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

MS Regele trebuie respectat,

dar monarhia nu trebuie reinstaurata. Consider ca este mai prudent ca romanii sa-si poata inlocui prin vot capul statului, ori de cate ori este nevoie.

 

Trăiacă Regele Mihai! Uraaaaa! Uraaaaa! Uraaaaa!

Regele trebuie să fie o figură discretă, nu să iasă la băut cu toata lumea interlopă și manelistică ,și să ne arate cum se prepară whiskey-ul,cum fură telefoanele jurnaliștilor, flota,alro,parcul Bordei, palatul din Mihăileanu,banii de la FMI,300Ha de pămant....și multe altele...nu ca ăla care e impostor,uzurpatpr,ilegitim și DEMIS.

Regele Mihai este adevăratul conducător al ROmaniei,calitate uzurpată de toți președinții ilegali și mai ales ăla DEMIS de 7,4 milioane de votanți.

Viva Regele Mihai!

Nu mi se pare deloc inteligent

sa reinstauram monarhia pe veci doar ca sa scapam cu un an mai devreme de un presedinte care nu ne place.

Daca pot sa-l injur si pe rege asa cum injur

... guvernul, ori de cate ori raman fara bani si asta se intampla tot mai des in ultimul timp, din partea mea fie orice si oricine, ca eu oricum nu am nici un beneficiu.

Regele Mihai nu mai poate "regí" ca e prea batran

Margareta cu printul consort duda sau nepotul Nicolai daca a invatat limba romana. Toate bune, traiasca monarhia! Da´ ce ne facem cu politicienii, parlamentarii, care trebuie sa conduca tara. Ce ne facem cu tiganii, cu mizeria, cu lipsa de educatie, lipsa de educatie civica, si toate celelalte distruse de comunisti/socialisti. Cand se va fi terminat mandatul lui Basescu nu va mai vorbi nimeni de regele Mihai si monarhie. Ambiideshte nu mai sunt monarhisti:-))

tu si cu Udrea !

vreti presedinte ca-n Norvegia !

ura,ura si la gara majestic

Daca moare fonful atunci nu mai sunt sanse de monarhie si de aceea se trage tare pe ultimii 10 m.
Fetele lui,ar vrea ele dat apucaturile familiei nu se uita,ma refer la aia din sua cu excrocherii cocosesti.
Nu ne este de ajuns saracia in care ne-au adus politicienii ne mai trebuie o camarila de cateva ori parlamentul si zecile de milioane pentru ;reprezentare;
Noi parca suntem programati sa mergem doar spre rau.Am inceput cu iliescu,ca doar nu s-a votat singur si acum vrem sa terminam cu fonful.Halal mod de gandire.

Traiesc in Norvegia

Tara e condusa de guvern. Regele nu se vede, nu se aude, se ocupa de ceremonii. Norvegia este invadata de africani, sud-americani, musulmani, tigani din tarile de Est, in cartierul somalez din Oslo nu intra politia de frica. Norvegienii traiesc cu frica. Violuri, agresiuni, furturi. Guvernul este democrat, sistem parlamentar, multe drepturi pentru emigranti dar extrema dreapta creste. Norvegienii cei pasnici si democrati, educati si civilizati s-au saturat de emigrantii violeni, agresivi si murdari.

 

callate, c-o sa aveti prezident si PM socialisti

atunci ati uitat total de monarhie. O sa fie liniste si coruptii nu vor mai intra la puscarie.
Nu e posibila monarhie intr-o tara fosta comunista. Au ramas structurile, vechii comunisti (chiar daca zic ca vor monarhie), mentalitatea comunista. Daca uslamistii sunt monarhisti sa renunte viitorul ales la tronul de la Cotroceni si sa-l cedeze regelui:-))

Il votam rege cand implineste 99 ani

Eu sunt total impotriva lui Basescu un politruc comunisto-securist nomenclaturist de vaza,epigon declarat a lui Ceasca.
Dar sunt de acord cu el in ce priveste pe minimalitatea sa mihai de hotentolen.

Esenta acestui articol !

Regele trebuie sa fie o figura discreta, nu sa iasa la baut cu toata lumea si sa ne arate cum se prepara whiskey-ul !
Traiasca Regele ! Nihil sine Dio !

 

Ati exprimat opinia pe care o impartasesc. Regele si familia

sa fac parte din istorie, trebuie respectata, dar sa ramana in istorie.
Romania trebuie sa devina o adevarata republica democratica. Avem suficiente modele europene de calitate pe care putem sa le imitam si sa evoluam.
Paternalismul monarhiei este un pic nostalgia dupa tatucul Stalin, dupa cei doi parinti Nicu si Leana, care ne-au lasat orfani intr-o zi de Craciun!
Romanul trebuie sa se trezeasca si sa intre in epoca maturitatii!

 

Regii au facut Romania Mare.

Iar comunistii au vrut s-a imparta. Nu avem decit sa citim programul partidului comunist dupa 1920 care numea Romania ca fiind un stat imperialist si care trebuia sa dea Basarabia la URSS ,Dobrogea la Bulgari si Ardealul la Maghiari.
De aceea a fost scos in afara legii!

avec raison

Daca-i vocea starzii lasati-o in strada unde-si petrec veacul boschetarii.
Ca doar nu vreti sa insinuati ca m.s.mihai poate fi boschetar.

Trebuie sa ne grabim sa votam revenirea Monarhiei in Romania

De peste 23 de ani de democratie "ne zbatem ca pestele pe uscat" sa scapam de "Societatea socialista multlateral dezvoltata" si nu stiu de ce nu scapam de ea? Radacinele adanci ale acestei societati nu pot fi scoase asa de usor. Ne mai trebuiesc inca sute de ani sa scap de aceasta tragedie. Fii, nepotii si stranepotii activistilor de partid inca ne mai conduc. Numai Monarhia salveaza Romania.Shalom

 

După 24 de ani și 3 președinți controversați

Ideea revenirii monarhiei nu mi se mai pare nici greșită nici utopică. Participarea la europarlamentare a principesei Margareta sau a nepotului său ar constitui un test real, interesant și util.

 

O, ce vis frumos!

Romania o monarhie, un popor educat in democratie, civilizat, informat, politicieni culti, educati, poligloti, partide democrat, liberal, taranist, nici urma de comunisti sau puii lor...Hai sa ne trezim, sa fim realisti. Imposibila reinstalarea monarhiei in Romania. Se face un Referendum si are grija Dragnea sa nu iasa "da" pentru monarhie.

Margareta si duda ar trebui sa adopte cativa copilasi orfani,

sa-i creasca si sa-i educe, sa le ofere o viata frumoasa. Ar ramane in istorie pentru asta:-)

Sau macar citiva maidanezi...

-

Itzi dai tu seama dom'Neutron,

ce penibila ar fi o monarhie cu aceeasi troaca politica, dar cu aere regale: ??? trebuie sa fii putin "HIGH" ca sa crezi ca Romania ar fi altfel decit se prezinta acum imaginindu-ne ca seful statului ar fi Mihai I (sau Margareta I) iar premier..... Ponta.....
Haide, incearca sa ai o zi buna .

MONARHIA in Romania ...

a fost compromisa de Regele Golan si Regele CRETIN ...

Clasa Politica Romaneqsca va distruge IAR, Ceea CE a mai RAMAS,

ADAPOSTINDU-SI Mizeria, Hotiile, Lacomia si PROSTIA Cocalara sub Hlamida Regala.

DE ASTA SI agita Unii pe Fantoma Regala si CRIMINALA.

Prostia la romani...

Pt. romani, istoria, adevarul, dreptatea nu exista...,altfel n-ai vedea asemenea aberatii scrise pe acest forum despre monarhie, despre regele Mihai...! Putina scoala la acesti indivizi si acea facuta in graba, fara cunostinte minime de istorie isi dau cu parerea...,lipsa de bun simt. Nu suntem noi romanii destepti sa profitam de cadou pe care Dumnezeu ni-i tot intinde...,regele, monarhia...! Cum sa le explici unor imbbecili ce-i aia monarhie...,e mai bine cu banditii astia care numai si numai de furat stau...!

 
 

Cartea junglei....

Daca maine ar fi restaurata monarhia in Romania,regele ar fi exact ca un miel intre lighioane (fostii securisti,actuala administratzie de stat, justitzia, actuala clasa politica).Repet....cancerul nu se trateaza cu aspirine ! Poate ar trebui o dictatura militara timp de catziva ani si o administratzie de tehnocratzi pentru "curatzirea organismului bolnav" si eventual dupa aceea sa discutam despre monarhie.

 

Total de acord.

5*

Da Neutru, si eu cred ca o buna bumbaceala stalinista, ne-ar

face bine!
Ceausescu a fost prea moale!
Putea sa ne infometeze un pic mai mult, si gata... ne ieseau fumurile din cap si le trageam in sus bretelele de la pantaloni, lui SRS, Voiculescu, Iliescu, etc.!
Acuma, vom pupa ghiulul lui Ponta si fumurile lui Antonescu!
Si ne place...

Coloniile sunt conduse de guvernatorii numiti de metropole

Comparati datele economico-sociale actuale cu trasaturile unei colonii si spuneti la ce concluzie ajungeti - Restul sunt vorbe goale - Atunci despre ce vorbim?

Romania si-a irosit timpul si resursele post-decembriste si si-a ratat evolutia catre un destin mai favorabil - Asta datorita mentalitatilor gresite si lipsei unor conducatori cu adevarat intelepti si patrioti

 

Nu stiu cum a fost atunci,

Deci ma abtin

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor