Vocea strazii: Vom fi primiti in Schengen?

Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 08:09
3932 citiri
Vocea strazii: Vom fi primiti in Schengen?

Dupa ce o serie de state s-au aratat ostile aderarii Romaniei la spatiul Schengen, romanii si-au manifestat indignarea fata de atitudinea celor care resping intrarea tarii noastre in zona de libera circulatie din Europa.

Pentru a afla ce stiu cetatenii de rand despre Schengen, care este parerea lor legata de amanarea repetata la care a fost supusa tara noastra in ceea ce priveste aderarea la acordul de libera circulatie si cum cred ca s-ar transforma tara noastra odata cu acest lucru, Ziare.com a mers pe strada si a stat de vorba cu acestia.

Astfel, am aflat ca romanii si-ar dori intrarea in Schengen, atata timp cat asta ne-ar aduce avantaje, insa cum cei mai multi nu cred ca acest lucru se va intampla, din cauza "piedicilor" care ne sunt puse de straini, majoritatea priveste cu scepticism aceasta schimbare.

"Pentru noi va fi greu sa transformam pretul la zarvaturi in euro"

Ati vrea sa intram in Schengen?

O, da!

De ce credeti dumneavoastra ca ar fi mai bine?

Pentru ca sa existe libera circulatie. Fara pasapoarte, fara control, fara... Iar spatiul Schengen ne asigura aceasta intre state dezvoltate - Germania, Suedia, si noi. Pentru ca si noi avem ce sa le oferim, si ei au ce sa ne ofere, deci relatiile economice, comerciale, se pot dezvolta mai bine asa. Altfel, am fi izolati, asa cred eu.

Cum credeti ca s-ar schimba lucrurile in tara noastra daca am trece la moneda euro?

Eh, si alte tari au avut probleme pana sa treaca la moneda euro. Adaptarea asta la nou se face mai greu, mai ales cei de varsta mea, sa facem imediat... Stim cum este zarzavatul in piata, iar in euro va fi mai greu. Pentru unii va fi mai usor.

De ce credeti ca nu vor sa ne primeasca in Schengen?

Acum chiar toate la nivelul ala international nu le stiu, dar unele tari ne apreciaza, altele mai putin. Eu cred ca exista si aceasta concurenta intre state.

Credeti ca cei din afara ne-ar invidia?

Foarte multi ne spun tigani. Din cauza acestei etnii care face lucruri rele, dar nu numai ei fac lucruri rele. Ar trebui integrati intr-un fel, ar trebui un program de integrare al lor.

"Pe mine nu ma-ncalzeste cu nimic Schengenul asta"

Ati vrea sa intram in Schengen?

Ne-ar avantaja cu locurile de munca, pentru tineri asa, sa mai munceasca pe-acolo. Cam asta ar fi.

Totusi, stiti ca sunt si tari care nu prea ne vor in Schengen. O fi din cauza romanilor care fac lucruri urate prin strainatate?

Stiu, stiu. Nu neaparat, le e frica de salariile lor, care le sunt puse in pericol, pentru ca forta de lucru din est are preturi mult mai joase decat cota lor. Asta-i problema. Ei au un anumit nivel de trai, strainii. Ma refer la Germania, Italia. Deci, noi le stricam pur si simplu salariile lor, ati inteles? Exact cum ar veni la noi niste chinezi sa munceasca pe sase milioane, nu mai va angaja nimeni pe zece. Il ia pe chinezul ala, pe sase. E simplu!

Cum credeti ca s-ar schimba viata dumneavoastra odata cu intrarea in Schengen?

Cu nimic! N-are cu ce sa se schimbe. Treaba trebuie sa se schimbe din interiorul nostru, din interiorul tarii, pe mine nu ma-ncalzeste cu nimic Schengenul asta. Pentru ca noi suntem o piata de desfacere, ce sa mai?

N-ar fi mai bine, totusi, sa schimbam moneda? Sa trecem la euro?

Nu cred. Pai daca noi n-avem corelatie la salarii si la preturi, e inutil. La ce? Toata lumea vorbeste de euro, ca se traieste bine, iar noi suntem niste rupti, adica n-avem nici macar 500 de euro salariul mediu.

"Am avea si mai multi romani care ne fac de ras"

Ai vrea sa intram in Schengen?

Nu.

De ce?

Din mult prea multe motive. In primul rand, sunt mult prea multi romani care ne fac de ras. Imaginati-va ce-ar fi dupa aceea.

Credeti ca unii nu ne vor in Schengen din cauza ca sunt multi romani care fac lucruri urate prin strainatate?

Multi romani sau din alta natie, tot romani fiind... Adica rromi, in mare parte. Nu numai rromi, ca si romanii fac, dar orice natie are clasa ei sociala mai dificila.

Ce crezi ca s-ar schimba odata cu aderarea Romaniei la Schengen?

Pot sa spun doar ca s-ar schimba lucruri foarte negative pentru tara noastra. Adica accesul liber al tuturor in orice stat din Uniunea Europeana nu cred ca ar face bine Romaniei.

Si trecerea la moneda euro? Nu crezi ca ar fi un lucru bun?

Nu, nu cred ca ar fi un lucru bun, pentru ca din ce-am studiat eu, am avut moneda noastra - leul, si cred ca am dus cat de cat O.K. criza fata de alte tari si, cred eu, daca am fi fost in euro, am fi dus-o mult mai greu cu moneda nationala euro.

"Eu nu inteleg de ce nu am intrat inca, doar suntem o tara bogata"

Ce stiti despre intrarea Romaniei in Schengen?

De intrarea in Schengen stiu mai multe lucruri, dar nu stiu totul. Eu nu inteleg de ce nu am intrat in Schengen pana acuma, pentru ca Romania e o tara bogata, cu oameni harnici. Avem si rai, ca peste tot, dar e si firesc sa intram in Schengen.

O fi din cauza romanilor care comit infractiuni prin strainatate?

E si asta o cauza, dar nu e prima. Nu stiu de ce tot timpul ne apasa ceva pe noi. De-afara, dar si din tara cu anii astia din urma, care sunt foarte apasatori, pentru ca noi insine ne denigram.

Va referiti la comunism

Nu-i vorba de asta. Eu am trait in epoca comunista. Nu a fost grozav, pentru ca nu puteam iesi, dar mergeam in concediu. Pentru ca aveam cu ce. Acuma n-am cu ce, sunt lipita pamantului. Mi-a murit sotul si nu am cu ce! Am 700 de lei pensie. Daca n-as avea copiii care i-am crescut, as muri de foame.

Si credeti ca daca am schimba moneda ar fi mai bine?

Nu cred. Pai in moneda asta eu, spre exemplu, ce venit as avea dupa 30 de ani de munca ai mei? Nu-i asta, ar trebui sa iasa tinerii afara, sa se duca, pentru ca avem oameni destepti, avem tineri multi, destepti, invatati. Trebuie sa-i ascultam si pe ei mai mult. Pentru ca batranul e batran, dar tanarul are alte vederi, alte orizonturi.

Dar pentru generatiile urmatoare credeti ca ar fi buna intrarea in Schengen?

Da, absolut! Trebuie sa iasa, sa vada cum muncesc altii, cum invata altii cu seriozitate. Ca avem atata tineret. Eu insami am copii, nepoti si stranepoti si doresc din tot sufletul sa-nvete carte, sa fie luminati, sa ne ajute si pe noi, astia batrani, dar sa fie deschis.

De ce pentru noi tot timpul se gasesc ca, virgula, carnea noastra nu e buna, ca e cu salmonella, ca e cu cal. Tot timpul ne gasesc motive. Si ne apasa, si datoriile astea care s-au acumulat in ultimii ani, cu FMI-ul asta, e o chestia care pe mine ma doare. De ce nu lasa romanii? Tot timpul le pune frana cineva. De ce oare nu ajung la o intelegere? Ca suntem romani cu totii.

"Trecerea la moneda euro ar fi buna pentru ca e unica, nu ar mai trebui sa schimbam banii"

Ce credeti ca ar presupune aderarea Romaniei la Schengen?

Libertate.

Dar suntem, totusi, in Uniunea Europeana...

Pai suntem, dar nu vedeti ca ne pun toate piedicile, nu mai stiu cum sa faca. Numai piedici avem.

Sunt si tari care nu prea ne vor in Schengen. De ce credeti ca se intampla asta?

Nu stiu, sunt de la noi, dintr-astia care tot circula asa si fac rau mai mult decat bine. Cum nici acolo nu e o legislatie care sa gestioneze bine treburile astea. Zice de libertate. Cum inteleg ei libertatea? Ca o pasare, te duci... Nu vezi ca tot sunt comunitati dintr-astea de pasari care convietuiesc, ca ma uit mereu la pescarusii cu ratustele, ratustele cu alte pasarele dintr-astea. Nu inteleg pe fiecare individ, tine de cultura lui, de educatie.

Ce credeti ca o sa se schimbe la noi in tara daca o sa fim acceptati in Schengen?

Nu se schimba nimic. Nu are cum. S-a stricat tot si ce sa mai se strice? Acum este tendinta lor sa se industrializeze fiecare tara.

Si credeti ca trecerea la moneda euro ar fi buna?

Ar fi buna.

De ce?

Pentru ca e unica. Adica nu mai trebuie sa schimbi, sa faci din leu, sa faci dolarul, sa faci alea. Deci trebuie o valoare care sa imbunatateasca si viata omului.

Deci, ca o concluzie, ar fi o treaba buna sa intram in Schengen?

O, prea buna! Dar eu stiu de ce francezii astia face pe nebunii?

Credeti ca francezii sunt de vina? Sau nemtii?

Mai multi a nemtilor, ca tot ei au stricat si Iugoslavia.

"Toti ne refuza in Schengen cand vad cine e la carma tarii"

Ati fi de acord sa intram in Schengen?

Da, sunt de acord.

Si cu ce credeti ca ne-ar avantaja?

Cred ca am muri mai repede.

Cat despre trecerea la moneda europeana, credeti ca ar fi buna?

Si asa suntem saraci lipiti, ne mai trebuie moneda europeana, ca vad ca tot se calculeaza in moneda europeana, cand noi avem lei si suntem vai de capul nostru.

Stiti ca sunt si state care nu ne prea vor in Schengen...

Pai daca e la carma tarii cine este, normal ca ne refuza toti.

Nu credeti ca ar fi din vina romanilor care merg in numar mare in afara?

Pai stati putin, ca acum dam in alta. De ce merg afara si nu raman sa munceasca aici?

Pai nu merg numai sa munceasca, mai fac si infractiuni, nu?

Pai padure fara uscaturi nu exista. Depinde cum privim lucrurile, ca daca e sa o luam asa, sunt si senegalezi, e ca un turn Babel acolo. Daca e sa o luam asa, ca romanul e ca un dalmatian care sare la toti.

Credeti ca strainii se tem ca le-am lua locurile de munca?

Mai ales! Ca romanul munceste, ca aici, in tara, moare de foame, iar acolo munceste... Mananca si copaci. Decat sa stea aici. Pai cine sa stea aici? Aici a ajuns tara de handicapati si pensionari. In rest, nu vad tineret.

Romania, Bulgaria si Cipru sunt sunt singurele state care, desi fac parte din Uniunea Europeana, nu au aderat inca la acordul de libera circulatie. Totodata, exista si state non-UE care fac parte din Schengen (Norvegia, Islanda), precum si state care desi fac parte din UE, au ales sa nu implementeze acordul de libera circulatie pe teritoriul lor, cum ar fi Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#romani aderare Schengen, #trecere moneda euro Romania, #romani acord libera circulatie , #romani