Voluntariatul si forta comunitatii (Opinii)

Luni, 15 Iulie 2013, ora 22:31
2852 citiri
Voluntariatul si forta comunitatii (Opinii)

Zilele trecute a aparut stirea in Ziare.com despre deputatul Mihai Sturzu propunand legea voluntariatului in Romania. Subiectul imi este drag si trebuie discutat pe indelete, deoarece voluntariatul este unul dintre mijloacele prin care comunitatile locale devin foarte puternice.

Imi aduc aminte de o alta stire publicata cu vreo cativa ani in urma in Romania, care a produs senzatie, insa nu si urmari. Un sat a fost afectat de inundatii si un pod care facea legatura intre cele doua parti ale satului a fost stricat.

Oamenii s-au saturat asteptand ca autoritatile centrale sau locale sa-i ajute sa repare podul si si-au luat soarta in propriile maini. Au pus mana de la mana si au iesit cu mic cu mare si si-au reparat podul singuri.

Consider ca a fost un moment istoric si m-a facut sa ma simt mandru de Romania, la vremea respectiva. Pacat numai ca nu exista un cadru legislativ care sa incurajeze astfel de initiative.

Legea promovata de Mihai Sturzu pare sa fie adresata doar recunoasterii voluntariatului ca experienta profesionala, insa trebuie sa contina mult mai mult.

Pentru a anticipa efectele unei astfel de legi in Romania, voi relata efectele voluntariatului peste Ocean.

Voluntariatul peste Ocean

In comunitatile suburbane americane, mai ales in cele din mijlocul Americii, oamenii sunt extrem de solidari. Daca te vad pe strada, chiar daca nu te cunosc, te saluta. Numai prin satele romanesti mai vezi un astfel de obicei.

Comunitatile organizeaza petreceri locale pentru ca vecinii sa se cunoasca mai bine. Fiecare aduce cate ceva de mancare sau alte lucruri necesare (se numeste potluck), si se incing gratarele in petreceri de comunitate.

Daca vreun vecin activ in comunitate are o problema, restul comunitatii sare in ajutor. Mai mult, comunitatile se organizeaza si isi construiesc piscine si cluburi sau patrule de supraveghere, care sa descurajeze spargerile de locuinte.

Sunt alte organizatii care promoveaza ajutoarele pentru batranii singuri, sprijin material si uman pentru orfani sau chiar constructia de case pentru oameni saraci.

Unele promoveaza adoptia unor animale abandonate. Nu mai vorbesc despre organizatii care promoveaza ajutorul dat unor tari sarace, cum ar fi Peace Corps.

Comunismul a avut ideea de a organiza comunitatile in comitete de strada sau bloc, insa era gresita, pentru ca de fapt se dorea tinerea sub control si nu dezvoltarea comunitatii.

Insa democratiile vestice au incurajat foarte mult voluntariatul si donatiile, care au dus la o intarire foarte importanta a comunitatilor locale.

Donatiile date pentru cauze recunoscute de lege (caritate sau biserica) sunt scutite de taxe pana intr-un anumit cuantum depinzand de venitul celui care doneaza.

Mai mult, unele activitati voluntare pentru aceleasi cauze, daca produc costuri (cum ar fi deplasarea la locul de munca voluntara), produc de asemenea reduceri de taxe.

Activitatile voluntare sunt considerate ca producand valoare intr-o organizatie si sunt inregistrate ca munca intr-un anumit cuantum in folosul organizatiei, dand valoare organizatiei non-profit (exemplu: Crucea Rosiei a avut activitate voluntara in valoare de X milioane de dolari in anul Y).

Efectul voluntariatului asupra tinerilor

Nu mai vorbesc de efectul asupra copiilor si tinerilor. Prin activitati voluntare isi pot testa calitatile de viitori lideri si marile universitati americane iau in considerare activitatile voluntare, pe langa cele scolare, la admitere.

Mai mult, tinerii de liceu de cel putin 16 ani sunt obligati in multe state fie sa lucreze un numar de ore pe saptamana (de obicei se angajeaza casieri la supermarket sau joburi similare) sau sa presteze acelasi numar de ore ca munca voluntara (si atunci presteaza munca la spital, azile de batrani sau locuri de cultura). Cerinta respectiva le intareste tinerilor sentimentul de apartenenta la o comunitate si le da o directie in viata.

Deputatul Mihai Sturzu de la Hi-Q vrea lege a voluntariatului

Pentru cei mai tineri sunt organizatii cum ar fi Boy Scouts sau Girl Scouts (cercetasi - n.red.), unde copiii invata deprinderi esentiale pentru viata si organizatiile se intretin prin strangere de fonduri, unde copiii sunt vioara intaia.

Si eu am avut mai multe experiente pozitive de voluntariat peste ocean. Proaspat venit in SUA si necunoscand locul, oamenii si obiceiurile, ba chiar si limba, pentru doi ani am prestat munca voluntara intr-un muzeu de arta care mi-a schimbat perceptia despre viata.

Mai tarziu, am inceput a presta munca voluntara in folosul unor organizatii non-profit profesionale locale, care mi-au intarit perceptia de apartenenta la o comunitate infloritoare la care contribui si eu.

Probabil, cu zece ani in urma, o lege a voluntariatului ar fi fost greu de conceput, intr-o Romanie ravasita de comunism si paralizata de coruptie.

Ceea ce a distrus comunismul si poate fi reparat foarte greu este increderea oamenilor unul in altul si puterea comunitatilor locale.

Chiar si inainte de comunism, mai ales in comunitatile rurale, exista o anume solidaritate umana care a disparut. Zilele astea se manifesta numai prin adunarea de bani, alimente sau echipament pentru sinistrati, si acelea oferite de multe ori cu inima indoita.

Insa astazi este nevoie mai mult ca oricand de o astfel de lege, care sa vindece ranile comunismului, prin castigarea increderii oamenilor unul in altul si in propriile forte.

Daca comunitatile locale se organizeaza si incep a avea incredere, vor incepe sa se ridice candidati independenti, cu interesul comunitatii in minte, care sa poata candida cu succes impotriva candidatilor indoielnici propusi de partide pe buletinele de vot.

Pe langa puterea judiciara, care matura in curent clasa politica, si comunitatile locale pot avea un cuvant greu de spus in organizarea tarii, daca se organizeaza si mobilizeaza.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#lege voluntariat Romania, #voluntariat comunitati locale, #voluntariat beneficii , #romani