Vom primi bani pentru PET-urile reciclate

Duminica, 20 Septembrie 2009, ora 16:05

   

Vom primi bani pentru PET-urile reciclate
Pentru ca romanii nu s-au deprins cu notiunea de reciclare de buna voie, ministerul Mediului a gandit un program prin care cetatenii vor primi bani pentru fiecare PET reciclat.

Pana la finalul anului, ministerul ar putea introduce garantia pentru returnarea PET-urilor in magazine.

"Este nevoie, pentru ca lucrurile au scapat deja de sub control privind colectarea selectiva, in sensul ca nu se face. Oamenii s-au obisnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi o garantie de returnare. Taxa exista in unele tari precum Olanda sau Germania si este, de fapt, o garantie de returnare in valoare de 15 pana la 25 de centi", a spus Nicolae Nemirschi, citat de Adevarul.

Pentru inceput proiectul ar putea demara in hipermarketuri, deoarece aceste unitati comerciale au o capacitate de stocare consistenta.


Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6612 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gospodar
rank 1
asa este civilizat!
Cand intri in romania prin granitele de vest imediat intalneste mizerie si sticle de plastic aruncate peste tot. este salutara aceasta initiativa si se impunea demult Asa se procedeaza in toate tarile din europa cred, duci peturile la hipermarket si primesti banii pe ele, bani pe care i-ai platit la achizitionarea bauturilor aceasta suma modica stimuleaza strangerea peturilor si in special pe copii
Crom
rank 1
Ministerul Mediului a fost total iresponsabil in aceasta problema
Ministerul Mediului, daca era un minister responsabil, trebuia sa ia demult (i.e. de vreo 15 ani) o asemenea masura, nu sa priveasca neputincios cum toata tara se umple de gunoaie si PET-uri.
Xaver (Germania)
rank 1
Iarasi bani din Buget ??
De ce nu asa ca in Germania ?
Noi la cumparare platim pentruaceste Butelii de Plastic per Bucata 0,25 Euro (25de Eurocenti), asta este reprimit si primesti aceasta valoare inapoi !
Asa se procedeaza Civilizat si fara riscul de SPECULA !!!
A.Rianu
rank 1
Ce are Bugetul cu PET-ul?
Scuza-ma, eu nu am inteles ca se vor da bani de la Buget pentru reciclarea PET-urilor. Daca se va proceda ca in Germania, acolo vii cu PET-ul la automatele de reciclare din market, daca automatul il recunoaste si il preia, automatul iti ofera un bon valoric reprezentand valoarea de reciclare a respectivelor ambalaje si apoi poti opta intre a ti se returna valoarea inscrisa pe bon CASH sau ti se scade valoarea inscrisa pe bon din valoarea cumparaturilor pe care le faci. Dar banii nu provin de la Buget, fiecare produs ambalat in PET, avand un pret mai mare cu 0,25 euro, [pfand] despre care esti informat si prin reciclarea respectivelor ambalaje tu iti recuperezi practic banii pe care i-ai platit deja pentru ambalaj, la achitionarea produsului ambalat in PET.
Xaver (Germania)
rank 1
Ce este de ne inteles ?
Atunci sa ti explic ala "ABC"
Cumparare:
1x Cola = 1,00 Euro
Ambalaj = 0,25 Euro
--------------------
Total 1,25 Euro

Ai consumat Lichidul, duci ambalajul de PET inapoi, primest acel 0,25 Euro (per Bucata ambalaj)inapoi, daca nu ai pierdut acesti Bani !
Cred ca asta intelege si un Copil de Gradinita !
Haiosul
rank 1
Catre A. Rianu
Simplu: arunci aiurea Obiectul de recuperare contra cost, ai aruncat de exemplu 0,25 €. in vant, dac ai cumparat 10 ambalaje PET ( Bere ????) ai aruncat 2,5 € la gunoi sau la Intamplare !
In felul asta, este fiecare interesat sa nu arunce Obiectele reciclabile si cu ele Banii care ai dat extra la cumparare pentru ele !
Asa fiecare este interesat sas-i recupereze Banii si sa nu le aruncela intamplare !!
CLAR ???!!!
romanul
rank 1
o idee buna,
Pentru cei care au "URECHI":
In scolile din Romania ar trebui ca profesorii sa implementeze in Programa Scolara,ore de educatie civica si ecologica.
Exemplu ,cand am fost la munte in Romanika,acolo unde ne-am instalat corturile ,era o mizerie de nedescris.Ca de altfel peste tot.Am curatat mizeriile cu totii,si le-am explicat copiilor ca pentru fiecare sticla folosita de catre ei,trebuiesc recuperate(strinse de pe jos)alte cinci.Daca ar face astfel toti Romanii ,sunt sigur ca in maxim un an, Romanika ar fi tara cia mai curata din lume.In final ,cand am plecat de la munte, din acel loc(cu portbagajul plin de gunoaie),in locul nostru au venit imediat alte doua masini cu turisti.I-am auzit vorbind:"-ce fain ai aici si curat..."
Atunci am deschis portbagajul, si le-am aratat gunoaiele care erau inainte in acel loc,explicandu-le : " -Daca faceti si voi acelas lucru ca si noi, probabil veti fi foarte multumiti data viitoare cind o sa va intoarceti la munte."
La revedere Romania.
foxy
rank 1
peturi
Dar cu peturile folosite la lapte, care arata urat oricat le-ai spala, cum vom proceda ?
DANUT MUNTEANU
rank 1
sunt unele amendamente !
1. NU TOATE pet-urile au facilitatea "pfand', unele, cum ar fi cele de la GRANINI, nu se pot recicla astfel,dar stii asta inca de la inceput, e scris clar pe eticheta .
2. Pentru a fi reciclat si a primi taxa respectiva inapoi, e SINE QUA NON sa aiba eticheta originala, altfel este aruncat la gunoi si nu primesti nici un cent pe el.
3. Se pot recicla si sticlele la fel, pentru doar 8 centipe bucata.
4. Nu e nevoie de nici un automat, pur si simplu e o persoana care preia peturile si sticlele
5. Sunt amenzi foarte mari pentru ne-reciclarea corespunzatoare a acestor materiale.
6. Nu e nevoie sa prezinti o dovada a achizitionarii pet-ului, sau sticlei, si nici nu esti obligat sa cumperi ceva din ACEL MAGAZIN , de banii care ti se cuvin !
Asa e in MUNCHEN...
Haiosul
rank 1
Asa-i
Dar sa fie si CURATE si Intregi !!!!
Dar asta aici in Germania aste nomal !
Noi le curatam si pe alte ambalaje "NE Reciclabile" care sont extra, in Conainere pentu acest scop care vor fi gin noua Prelucrate ptr. alte scopuri!!!!!
Xaver (Germania)
rank 1
ptr. Foxii si Ministeru Mediei !!!!
Bine inteles, aceste PET-uri sau Alte Ambalaje reciclabile trebuiesc Etichetate si sa aiba Codul de Recilare Etichetata si chiar Curate, altfel Automatele nu le primesc !!
De altfel cele de Ulei etc. nu sunt Reciclabile numai daca sunt in Stcla !!
Mai mult puti sa documentati din " Wikipedia " sau alte surse de Medie !!
fctd647cb
rank 1
Sa vedeti in America ce concurenta e !
Cel putin ,unde stau eu in California ,e concurenta mare intre chinezi (de varste destul de inaintate),care umbla prin toate tomberoanele si prin locurile cele mai greu accesibile ,pentru a culege PET -uri.Nu i-am intrebat ,dar cred ca nu le culeg...degeaba !
Banater
rank 1
La nemti au valoare si cutiile(dozele) metalice pt. bauturi!
Si cu dozele(cutiile) metalice de bauturi ce avetzi de gand?
Reciclatorul
rank 1
reciclare doze metalice
in romania sunt firme care recicleaza doze metalice contra cost - link-uri: http://www.stocuri.com/cereri/9279/reciclare_doze_de_aluminiu.html http://www.alucro.ro/

si oricand se pot gasi adresele unor puncte de colectare cautand pe google
cosmindv
rank 1
Foarte bine
in estonia se face asta si cu cutiile de tabla si sticlele din sticla, am vazut in toate magazinele un aparat de dimensiunea unui automat de cafea care primea sticla, citea eticheta probabil verifica si culoarea sticlei si o sorta, la sfarsit elibera un bon ce putea fi incasat la casa. pe fiecare tip de recipient era notata valoare de reciclare care o plateai odata cu bautura, ar fi pacat daca se introduce acest proces sa nu se introduca si pentru celelalte materiale in care sunt comercializate bauturi.
nemultumit
rank 1
garantie returnare
la kaufland, desi la raft scrie sticla returnabila, desi la casa opreste 0,4 ron garantie, cand te duci cu sticlele sa recuperezi banii te refuza, ba ca nu primesc sticle tuborg strong, ba ca au destule sticle ?!
oricum in perioada de criza, pt ca nu exista consum, nici firmele care se ocupau cu strangerea pet-urilor nu mai fac treaba ca n-au unde sa le mai predea. Vezi cazul fier vechi - otelarii.
asa ca treaba cu pet-urile e un fas.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor