Workshop: Se lovesc ca doua stanci - sau despre viata personala si cariera

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 10:16
872 citiri
Workshop: Se lovesc ca doua stanci - sau despre viata personala si cariera

Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Asociatia SOS Satele Copiilor Romania, a organizat miercuri, 30 martie 2016, workshopul "Se lovesc ca doua stanci-sau despre viata personala si cariera", eveniment desfasurat in cadrul proiectului "Centrul Zebra Zou - Un serviciu incluziv de ingrijire si educatie timpurie in cartierul Floreasca din Municipiul Bucuresti".

Evenimentul este parte din campania de promovare privind egalitatea de gen si reconcilierea dintre viata profesionala si viata personala si a reunit reprezentanti ai autoritatilor locale, ai angajatorilor, sindicatelor, asistenti sociali, psihologi, profesori universitari, reprezentanti ai comunitatilor de romi si alte organizatii non-guvernamentale care lucreaza cu grupuri vulnerabile.

Tema reconcilierii dintre viata privata, familie si cariera, chiar daca pare a fi o tema noua, prezentata in aceasta formula, s-a dovedit a fi foarte bine cunoscuta de participantii la intalnirea de lucru.

Mai mult decat atat, problemele identificate in discutiile cu parintii (avute in cadrul unor focus grupuri) au revenit sistematic si in discutiile cu reprezentantii diverselor institutii invitate la intalnire: discriminarile de pe piata muncii, lipsa intimitatii generata de nevoia de a locui cu familia extinsa care ajuta in cresterea copiilor, deteriorarea pe acest fond a relatiilor cu diversi membrii ai familiei, lispa timpului de odihna, angajatori insensibili la problemele parintilor si nu in ultima instanta lipsa serviciilor.

In cadrul workshopului, specialistii prezenti au propus o serie de solutii pentru imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala si au identificat clar responsabilitatile actorilor ce ar putea contribui la rezolvarea problemei (angajatori, sindicate, politic/administratie, ONG-uri).

S-a putut observa si tendinta de a pune accent pe implicarea ONG-urilor si a angajatorilor, si mai putin pe responsabilii politici si sindicate, la fel cum s-a putut observa si in cazul parintilor.

In final, una din concluziile principale a fost aceea ca este mare nevoie de servicii de ingrijire publice, accesibile si de calitate (crese si gradinite), dar si de masuri de stimulare a angajatorilor in dezvoltarea unor politici de reconciliere pentru angajati precum program de lucru flexibil, crese si gradinite in apropierea punctelor de lucru, programe recreative pentru parinti si copii, etc.

Acest proiectul este finantat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, in cadrul programului RO11 "Promovarea egalitatii de gen si a echilibrului intre viata profesionala si cea privata", program operat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Scopul initiativei este de a contribui la promovarea egalitatii de gen si la imbunatatirea echilibrului echilibrului dintre viata profesionala si cea personala.

Astfel, se va avea in vedere atat cresterea numarului de servicii de educare si ingrijire pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0-3 ani din Municipiul Bucuresti, cat si derularea unei campanii locale privind egalitatea de gen.

Proiectul va conduce la cresterea gradului de constientizare privind problematica de gen in randul grupului tinta si mai ales a populatiei de etnie roma din cadrul comunitatii din cartierul Petricani, prin desfasurarea unei actiuni locale de promovare.

O parte dintre obiectivele pentru anul viitor sunt oferirea de sprijin pentru 10 familii de romi cu scopul cresterii gradului de autonomie si integrarea / reintegrarea femeii pe piata de munca si incurajarea ei activa sa caute un loc de munca.

Beneficiarii directi ai proiectului "Centrul Zebra Zou" sunt 27 de copii intre 0-3 ani, dintre care cel putin 10 vor fi de etnie roma, 27 de parinti ai copiilor inscrisi, dintre care cel putin 10 vor fi de etnie roma.

Parintii copiilor vor participa la activitatile centrului, la focus grupurile din cadrul campaniei de informare si la un eveniment special menit sa aduca in atentie chestiunea egalitatii de gen.

Despre SOS Satele Copiilor Romania

SOS Satele Copiilor Romania a fost infiintata in anul 1990. Asociatia implementeaza 3 programe la nivel national in Bucuresti, Sibiu si Bacau, oferind servicii de ingrijire de tip familial (Sate SOS), servicii de consiliere (Centre de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii) si servicii educationale (Tabara de Vara, Proiecte Educationale).

Misiunea SOS Satele Copiilor Romania este aceea de favoriza educatia copiilor intr-un mediu familial propice dezvoltarii sanatoase si armonioase.

In satele SOS, cei mici sunt incredintati unei mame SOS, care are in grija cate 5-7 copii, de a caror educatie, ingrijire si evolutie se ocupa indeaproape.

De aproape 25 de ani, organizatia lupta sa schimbe viitorul copiilor din Romania, prin programe de consiliere si sprijin pe termen lung pentru cei care au pierdut sau risca sa piarda ingrijirea familiilor biologice.

In acest moment, peste 1000 de copii beneficiaza direct de sprijinul asociatiei SOS Satele Copiilor Romania si peste 15000 de copii au interactionat cu unul dintre programele SOS.

Mai multe informatii despre SOS Satele Copiilor Romania puteti gasi si pe pagina de Facebook SOS Satele Copiilor.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#sos satele copiilor, #workshop Satele Copiilor, #centru ajutor copii , #romani