Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

World Vision Romania cere respingerea proiectului ce limiteaza dreptul elevilor de a primi laptop sau tableta

Joi, 30 Iulie 2020, ora 12:04
1802 citiri
World Vision Romania cere respingerea proiectului ce limiteaza dreptul elevilor de a primi laptop sau tableta
Sursa: Pixabay

Fundatia World Vision Romania solicita Senatului respingerea propunerii legislative pentru completarea art. 111 din Legea Educatiei Nationale, care prevede ca doar anumite categorii de elevi au dreptul de a primi un laptop sau tableta.

"Atragem atentia ca aceasta propunere legislativa este discriminatorie, nu are la baza un studiu de vulnerabilitate a elevilor din Romania, iar adoptarea ei blocheaza accesul echitabil la educatie pentru mii de copii vulnerabili din punct de vedere socio-economic. (...) Solicitam astfel Senatului Romaniei sa respinga aceasta propunere legislativa. In plus, solicitam tuturor autoritatilor cu atributii in domeniu, de la Guvernul Romaniei, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Parlamentul Romaniei, sa clarifice care vor fi masurile luate pentru continuarea educatiei in sistem hibrid sau online din septembrie si cand se vor implementa acestea, mai ales avand in vedere evolutia pandemiei de COVID-19 in Romania", se arata intr-un comunicat al World Vision Romania.

In opinia World Vision Romania, "modificarea dupa nici macar o luna a acestei legi, fara dezbateri in prealabil cu societatea civila, cu ONG-urile cu expertiza in educatie, cu elevii, parintii, cadrele didactice, fara sa aiba la baza un studiu de vulnerabilitate a elevilor din Romania, fara cunoasterea impactului pe care l-a produs lipsa accesului la educatie asupra copiilor in cele 3 luni de pandemie nu face decat sa discrimineze o parte dintre elevi, sa adanceasca discrepantele dintre mediul rural si mediul urban si sa creeze confuzie in randul elevilor, parintilor si copiilor inainte de inceperea noului an scolar".

Reprezentantii World Vision Romania atrag atentia ca, doar "cu o luna inainte de inceperea anului scolar, copiii din Romania, cu precadere cei din mediul rural, nu au dispozitive electronice sau acces la internet pentru a putea continua educatia online" si fac un apel la "sprijinul scolii romanesti, in special a invatamantului rural".

In context, Fundatia anunta lansarea unei campanii de strangere de fonduri pentru a interveni de urgenta in sprijinul scolilor si copiilor din mediul rural odata cu inceperea scolii, in oricare dintre scenariile propuse de Guvern, in contextul pandemiei de COVID-19.

"World Vision are in vedere pentru debutul noului an scolar interventia pentru cel putin 6.600 de copiii si 100 de profesori din 80 de comunitati nevoiase de la sate si 27 de scoli si 6 gradinite pentru renovari si reabilitari in regim de urgenta. Persoanele care vor sa-i sprijine pe copiii de la sate care vor sa continue sa invete, insa ar putea fi lasati in urma pentru ca nu au resurse pot sa doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei - https://bit.ly/2X6T8oZ, unde se poate dona orice suma", precizeaza World Vision.

Conform unui studiu al World Vision Romania, aproximativ 40% dintre elevii din mediul rural nu au participat la ore online in anul scolar trecut si peste 55% dintre parinti nu au un dispozitiv digital pentru fiecare elev din familie.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti un proiect de lege potrivit caruia anumite categorii de elevi si intreg personalul didactic care desfasoara activitate de predare din invatamantul preuniversitar vor primi de la stat, gratuit, tablete care sa le asigure accesul la activitatile didactice la distanta.

Potrivit proiectului de lege, Ministerul Educatiei asigura din bugetul de stat cheltuieli cu achizitionarea de dispozitive electronice care sa asigure accesul la activitatile didactice in modul online pentru urmatoarele categorii de persoane: toti elevii a caror familie nu a realizat in cele 3 luni inainte de achizitionarea dispozitivelor electronice un venit lunar mediu per membru de familie mai mare sau egal cu salariul de baza minim net pe economie, toti elevii orfani de unul sau ambii parinti, respectiv pentru care s-a dispus ca masura de protectie plasamentul, toti elevii bolnavi de TBC, care se afla in evidenta unitatilor medicale, cei care sufera de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficienta renala cronica, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, boli imunologice, boli rare, infestati cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor, spondilita anchilozanta sau reumatism articular si cu orice alte boli cronice grave atestate medical de catre medicul specialist curant si medicul de familie, intreg personalul didactic care desfasoara activitate de predare.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
Ministra Educației anunță că nu vor mai fi probleme la Evaluarea Națională. Cum vor fi rezolvate diferențele de notare la grile
S-a găsit rezolvare pentru diferențele de notare la grilele de la exameul de Evaluare Națională. Ligia Deca, ministra Educaţiei, a anunţat duminică, 21 aprilie, că soluţia tehnică pentru...
#world vision, #educatie, #online, #cursuri, #Ministerul Educatiei, #Senat , #romani