Ziare.com

Ziua Independentei: 133 de ani de la 9 mai 1877 (Video)

Duminica, 09 Mai 2010, ora 08:34

   

Ziua Independentei: 133 de ani de la 9 mai 1877 (Video)
La 9 mai 2010 se implinesc 133 de ani de cand Romania si-a castigat Independenta. Proclamarea independentei de stat si consfintirea ei prin purtarea razboiului din 1877- 1878, au inscris un moment culminant spre spirala dezvoltarii Romaniei.

In urma cu 133 de ani, la 9 Mai 1877, Adunarea Deputatilor a proclamat Independenta de stat a Romaniei, deschizand drumul spre recunoasterea internationala a dreptului natiunii romane de a-si decide singura soarta.

Astfel, la 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu declara, in Parlament, ca suntem "in stare de rezbel", ca suntem "dezlegati de legaturile noastre cu Inalta Poarta si prin urmare suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare".

Adunarea Deputatilor voteaza o motiune, cu 79 de voturi pentru si 2 abtineri, prin care lua act ca "rezbelul intre Romania si Turcia, ca ruperea legaturilor noastre cu Poarta si independenta absoluta a Romaniei au primit consacrarea lor oficiala".

Intrata in razboi, in primavara lui 1877, Armata romana a triumfat pe campul de lupta, cucerind pe rand redutele otomane de la Plevna, Grivita (foto), Opanez, Smardan, Vidin. Castigata cu jertfa a peste 10.000 de ostasi, independenta tarii avea sa reprezinte un imbold moral pentru infaptuirea Marii Uniri.

Independenta s-a produs dupa aproape cinci secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste, care devastau periodic teritoriul tarilor romane, dupa revolutiile din 1821 si 1848 si dupa unirea Moldovei cu Muntenia in anul 1859.9 mai - Ziua Victoriei

Ziua de 9 mai a mai fost declarata si Ziua Victoriei, de catre Uniunea Sovietica, dupa infrangerea Germaniei naziste in 1945, fiind sarbatorita si in Romania pana in 1989.

La 9 Mai 1945, sub loviturile concentrice ale fortelor Natiunilor Unite, Germania nazista a fost silita sa capituleze neconditionat, astfel cel de-al II-lea Razboi Mondial declansat de axa Berlin- Roma- Tokio, in anul 1939, a luat sfirsit in Europa.

In randul statelor invingatoare se afla si tara noastra, care la 23 August 1944 iese din alianta cu Germania nazista si trece in alianta cu tarile din Natiunile Unite, cu intreg potentialul economic, cu armata de peste 600 de mii de oameni.

Pierderile armatei romane in cel de-al Doilea Razboi Mondial 1939- 1945 au fost de peste 850 de mii de militari morti - raniti si disparuti, iar din 1944- 23 august pana la 25 octombrie acelasi an 62.000 militari, pagube materiale si mari distrugeri comise de armatele germane si hortiste ungare.

Batalia pentru Berlin

9 mai - Ziua Europei

Totodata, 9 mai a fost declarata Ziua Europei, deoarece in aceasta zi, in anul 1950, s-a facut primul pas pentru realizarea Uniunii Europene.

In 1985, cand proiectul constructiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea data Comunitatea Europeana, au hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12322 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
32 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Parlamentul Romaniei din 1877

Retin din articol ca in Parlamentul de pe vremea aia Adunarea Deputatilor numara doar 81 de membri.
Plus cati vor mai fi lipsit, hai 100, treaca de la mine.
Care va sa zica se putea un Parlament cu 100 de deputati.
Deh, pe vremea aia nu existau LCD-uri, jeep-uri etc. :-)
Cum va suna la ureche, fratilor, cand auziti numele unui Mihail Kogalniceanu care a facut nu stiu ce declaratie in Parlament?
Ajutati-ma si spuneti-mi ce nume din Parlamentul de astazi va rezona la fel de impresionant pentru nepotii nepotilor nostri?

 

mai bine era 9 mai Ziua Natională a Romaniei,

mai iesea si romanul laiarba verde,la un mic la un amic..

In decembrie ai impresia ca esti un ciine dat afara in frig...sa te bucuri de Romania.

 

PROPUNEREA DVS ESTE CORECTA

DAR ATATA TIMP CAT UNELE GRUPURI SEPARATISTE NON-EUROPENE PRIMITIVE SE MAI AGITA PRIN ARDEAL, ESTE MAI BINE SA NE INFOFOLIM SI SA MENTINEM ZIUA NATIONALA LA 1 DECEMBRIE. PENTRU CA NIMENI SA NU UITE CUMVA IN CE TARA TRAIESTE.

personala ma gindeam la SUA

la care 4 ilie , ziua independentei este si ziua nationala a SUA.

Dar daca in Ro ziua nationala a Ro trebuie aleasa pentru constientizarea ungurilor retrag propunerea....

.........

Vrei mici , bere , aer curat , mai ai de asteptat , de fapt mai avem de asteptat , pentru ca tu si alti citiva ciraci de ai lui base , din diaspora ati tot fredonat osanale , e .... iata ca ati avut dreptate nea-ti bagat intr-o iarna geroasa , din care chiar nu stiu cum o sa iesim !

acu Frecatiaiosu...

daca atata te duce capul. Daca-ti iesea prostanacul erai la o masa plina cu bucate? Marsh la munca si ia-i pe toti asistatii social, ca asta am ajuns; o tara de puturosi, de cersetori, de asistati social.
*** trebuie si pascuta, nu doar mulsa!

cronos,

...cu asa ceva nu se glumeste, ai un pic de decenta.De aceea toti neavenitii ,toate slugile securist-comuniste-iliisto-basesti isi bat joc de armata romana si de toata Romania.Uite, imi amintesc cum ii sclipeau ochii si ce grava era vocea bunicului meu,locotenent al armatei romane la 1878, batran general in 1960, cand vorbea despre batalia de la Vidin..Mi-e imi sangezeaza sufletul cand vad cum astazi este batjocorita furata si folosita politruc-comunist armata tarii.

haios rau!

mama, ce m-ai facut sa rad de compozitia asta ,cred ca se invarte in mormant generalul daca mai "traieste"

nain,

vezi sa nu lesini de rasul cauzat de gadiliturile la talptile protapite pe pamantul sub care zac osamintele soldatilor romani.

nea tonomat

cam mult a durat razboiul vad 100 de ani de razboi pt independenta...

 

PT ZIARE.COM

POI DACA ROMANIA A IESIT INVINGATOARE IN 1945 DE CE AM PLATIT RUSILOR DATORII DE RAZBOI VREO 20 DE ANI???
MAI BINE PIERDEAM ALATURI DE NEMTI DECAT CASTIGAM IMPREUNA CU BOLSEVICII.

 

1945 -2010 ,

..daca nu eram ocupati de bolsevici ,soarta Romaniei era cu totul alta...

La margine de imperii...

Trebnuie sa le multumim "prietenilor " americani si englezi. Au preferat Grecia in locul Romaniei. Au vrut astfel sa ne pedepseasca pentru "dualismul " nostru in timpul razboiului. Am fost aliati cu nemtii, apoi cu rusii. Si unii si altii ne-au secatuit de petrol, de grane, de un sfert din tara, (Tratatul Ribentrop-Molotov), apoi ca o bomboana pe coliva, am intrat in sfera de influenta a Rusiei.
Dupa 50 de ani, vin occidentalii si ne "cearta" c-am fost cam comunisti. Romanii s-au jertfit in toate razboaiele si nu s-au ales cu mai nimic. Singurul nostru castig adevarat a fost dupa primul razboi mondial, atunci cand s-a reantregit tara, sub sceptrul regelui Ferdinand - Intregitorul.
Romanii au fost carne de tun pentru toate razboaiele. Asa se-ntampla cand te afli la marginea de imperii...

DRAGULUI BOBY,

Ai o strangere de mana, astazi, colega! O zi a lacrimei catre Pamant si a Sperantei, catre Cer!

INDEPENDENTA ROMANIEI &VICTORIA IMPERIULUI TARIST

Merita lecturata o mica lectie de istorie mai mult decat o face articolul de fata:http://www.napocanews.ro/2009/05/ziua-independentei-romaniei-9-mai-1877.html
O alta prezentare dintr-un alt unghi:http://www.docstoc.com/docs/22592268/Independenta-Romaniei/
Articolul de fata se admite a nu avea spatiul suficient pentru o prezentare mai ampla,dar care merita laudata initiativa de readucere aminte a vremurilor de-atunci pentru intelegerea celor de azi.

 

9 mai 1877

Intr-un cadru international favorabil - in 1865 -, a izbucnit din nou criza orientala si a inceput atunci, in 1877, razboiul ruso-turc. Romania si-a declarat independenta de stat totala, in 9-21 mai 1877. Guvernul condus de Ion C. Bratianu, si in care Mihail Kogalniceanu functiona ca ministru de externe, a hotarat ca, in cadrul cererii de asistenta a Rusiei, sa se uneasca cu fortele rusesti ce operau in Bulgaria. Armata romana, sub comanda directa a printului Carol I, a trecut Dunarea si a participat la asediul Plevnei; rezultatul a fost incercuirea armatei otomane, condusa de Osman Pasa (10 decembrie 1877).

Independenta Romaniei, ca si independenta Serbiei si a Muntenegrului, precum si unirea Dobrogei cu Romania, au fost recunoscute, in Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878). In urma insistentei marilor puteri, s-a tinut Congresul de Pace de la Berlin (iunie-iulie 1878), in cadrul caruia s-a recunoscut si mentinut statutul pe care si -l proclamase Romania cu un an mai inainte. S-a restabilit, de asemenea, după o lunga perioada de dominatie otomana, dreptul Romaniei asupra Dobrogei, care a fost realipita la Romania. Dar, in acelasi timp, Rusia a violat conventia semnata in 4 aprilie 1877 si a fortat Romania sa retrocedeze judetele Basarabiei de sud Kahul, Bolgrad si Ismail.

 

Adevarul trebuie spus in intregime!

Norocosule,
Dezinformarea prin omisiune este la fel de grava ca si dezinformarea prin vicierea datelor!Declaratia de Independenta a Parlamentului Romaniei votata la 9/21 mai 1877 a intrat in vigoare dupa ratificarea ei de catre Principele Carol la 10/22 mai 1877. Deci OFICIAL Romania si-a declarat independenta la 10 mai, data de care regimul comunist a fugit ca dracul de tamaie. Din pacate aversiunea pentru data de 10 mai continua si astazi.

9 mai 2010

Armata de acum a Romaniei nu mai are trăsăturile Armatei Nationale de la 1877, nici prin dimensiuni, nici prin patriotism. Dacă la 1877 Romania putea să aibă sub arme circa 125.000 de militari, iar in 1989 avea circa 380.000 de combatanti inrolati, acum are circa 45.000 de militari, cam cit incap intr-un stadion de mărime medie. Acestia sunt angajati ca militari "profesionisti", adică, zis mai frust, ca mercenari. Simptomatic, in acest sens, este că denumirea Ministerului Apărării Nationale a fost scurtată cu ultimul cuvint, "Nationale“, fiindcă suna prea antieuropean. Si nici marii lor comandantii nu mai au patriotismul celor de la 1877!

 

Haideti, lasati-o pe asta cu patriotismul...

Nu sunt militarii romani asa cum ar vrea rusii si alti "prieteni" ai Romaniei sa fie... Daca sunt sau nu patrioti, inamicii Romaniei o vor constata cu siguranta pe propria lor piele, in cazul unei eventuale viitoare conflagratii. Si nu vorbim aici numai de spre cei activi, ci si despre rezervisti. Deci nu este deloc cazul sa va impacientati pentru capacitatea noastra de aparare, de orice parte v-ati afla.

Sunt de ajuns ,

ca sa inabuse o eventuala revolta .

Nu. M-am referit si la sutele de mii de militari

trecuti in rezerva anticipat de NATO, care majoritatea se afla inca in tara si care precis nu au uitat cele invatate prin colegiile de razboi. Iar cei 45.000 ramasi activi nu sunt deloc niste slabi asa cum ar vrea altii sa fie, din moment ce majoritatea au primit botezul focului prin Afganistan si Irak.

in concluzie, in caz de razboi -Doamne fereste!-

daca va primi armamentul de care are nevoie, Armata Romana este pe deplin capabila sa faca ravagii in randurile agresorilor. Sa stiti ca nu degeaba ne lauda americanii la acest capitol.

IN MEMORIAM.GLORIE ARMATEI ROMANE.

Incheierea victorioasa a razboiului pentru independenta a avut o insemnatate deosebita in istoria poporului roman.
Dupa aproape 5 secole de lupta impotriva dominatiei otomane, dupa rezistenta opusa celorlalte imperii expansioniste care au devastat, au jefuit periodic si au mutilat teritoriul Tarilor Romane, dupa memorabilul act al Unirii Principatelor din 1859, proclamarea independentei si consacrarea ei pe campul de lupta, urmat de recunoasterea internationala, a inlaturat orice legaturi de subordonare fata de Imperiul Otoman, a pus capat oricarei asupriri straine. Statul roman a inlocuit statutul de autonomie cu acela al deplinei suveranitati, avand posibilitatea sa decida de sine statator asupra politicii sale generale interne si internationale. A fost stabilita autoritatea statului roman asupra Dobrogei, stravechi teritoriu romanesc.
Efortul economic al tarii in timpul razboiului pentru independenta s-a ridicat la aproximativ 100.000.000 lei aur. La aceasta trebuie adaugat efortul militar. La actiunile militare desfasurate la sud de Dunare au participat peste 52.000 militari romani, din care peste 10.000 au facut suprema jertfa in inclestarile de la Plevna, Rahova, Smardan, Tatargik, Belogradcik si Vidin.
Razboiul din 1877-1878, actiunile militare desfasurate in cadrul acestei campanii prezinta o importanta deosebita in dezvoltarea artei militare romanesti.
Pe plan strategic, retine atentia felul in care inaltul comandament roman a organizat si desfasurat pregatirea militara a razboiului in concordanta cu scopul politic urmarit. Concomitent cu pregatirea politica a acestuia, s-au luat masuri pentru cresterea considerabila a contingentelor sub arme si pentru pregatirea lor.
Tinand seama de faptul ca armata otomana avea posibilitatea sa treaca Dunarea, comandamentul roman a realizat acoperirea granitei de sud pe un front de aproximativ 650 km, efortul facandu-se in sectoarele principale de trecere. Acoperirea a avut un caracter temporar si, din acest motiv adancimea dispozitivelor de lupta a fost mica. Ea a asigurat marsul strategic si concentrarea armatei ruse. De asemenea, pe timpul acoperirii marile unitati au procurat informatii asupra valorii si dispunerii fortelor otomane.ZIUA INDEPENDENTEI Romanie ar trebuie sa fie dupa 133 de ani ZIUA SARBATORIRII DEMNITATII SI GLORIEI ARMATEI ROMANE.Nu mai este posibil, pentru ca ASTAZI armata romana este FALS SI DEZONORANT condusa de un impostor ,politruc comunisto-iliisto-kgb-ist, nu mai este posibil pentru ca urmasii eroilor romani de la Plevna ,RAcova,Vidin, sunt ingenunchiati si umiliti de ocupantii securisto-comunisti ai Romaniei.Gloria armatei romane de acum 133 de ani ar trebui sa retrezeasca in mintea romanilor demnitatea romaneasca impotriva calailor de astazi ai tarii, comunistii-PSD-PDL-UNPR etc.

 

VA FELICIT PE TOTI DE ZIUA INDEPENDENTEI ROMANIEI

Ziua independentiei unui popor este cea mai mare zi nationala. Independenta ca si stare a unui popor este idealul de sute de ani. Cum v-ati simti acum daca Otomanii sau Ungurii sau Austriecii ar veni la usa si v-ar lua tot ce aveti in casa ca si bir si v-ar lua fiicele sai copii??? V-ati gandit vreodata ce au trait inaintasii vostri?
Pentru ca nu ati trait acele momente grele pentru o civilizatie, nu le veti respecta niciodata.
Eu propun ca ziua nationala a Romaniei sa fie 9 mai si nu 1 decembrie, simplu, daca nu eram independenti in 1918 la 1 demebrie nu se mai pute aface marea unire.
Pastrati un moment de aducere aminte pentru cei care au murit pentru ca voi sa nu vorbiti acum turceste sau ungureste.

Heil!

 

macar suntem 2 care gindim lafel....

....

Da'

nemteste ???

MULTUMIM CURAJOSILOR NEAMULUI ROMANESC!

O lacrima pentru florile ce au devenit sufletele lor si una pentru Speranta ca nu-i vom TRADA, inca o data! La Multi Ani, Romania!

 

!0 Mai

Am 74 de ani si am facut liceul intre 1946 si 1953.La istorie, in primele clase de liceu, am invatat ca la 10 mai 1877 Principele Carol a ratificat Hotararea Adunarii Deputatilor din 9 mai prin care Romania si-a declarat Independenta fata de Puterea Otomana. In cursul superior datele s-au schimbat,data de 10 mai a fost definitiv scoasa din calendarul sarbatorilor romanesti,Romania nu a mai avut o sarbatoare a Independentei si asa a ramas pana astazi.Frica de 10 mai a fost uriasa la comunisti, fiindca tara vibra intr-un fel inconfundabil pentru Rege. Adevarul este ca la 10 mai s-a oficializat in 1877 Independenta iar in 1881 transformarea Romaniei in Regat, Principele Carol devenind Regele Carol I. Alergia pe care au avut-o comunistii pentru data de 10 mai a fost atat de aiuritoare incat au incercat sa suprime de tot aceasta data din cartile de istorie. Iata am in fata ochilor A HISTORY OF ROMANIA editata in 1996 la Iasi avandu-i ca autori printre altii pe Florin Constantiniu si Ioan Scurtu,nume grele de istorici romani.Manualul scris in limba engleza, era destinat in special reprezentantelor diplomatice ale Romaniei.In manual se aminteste ca desi Calendarul Gregorian a fost introdus la 15 oct 1582, el a fost adoptat in Romania deabia la 1 aprilie 1919. Iata ca la pag.319 se spune ca la 21 mai 1877 parlamentul a votat independenta Romaniei iar a doua zi la 22 mai aceasta decizie a fost ratificata de Principele Carol. De frica lui 10 mai, autorii au evitat sa scrie 9/21 mai si 10/22 mai pentru cele doua date.Si aceasta omisiune apare in manual EXCLUSIV pentru a nu aparea data de 10 mai.Atunci cand cifrele nu aveau importanta autorii revin la sistemul consacrat:de exemplu se specifica moartea regelui Carol in 27 septembrie/10 octombrie 1914.Si iata cum am ratat o sarbatoare nationala romaneasca:Ziua Independentei tarii care ar fi trebuit sa fie sarbatorita la 10 mai.Va amintesc ca in lume sunt peste 20 de tari mari,care isi serbeaza chiar ziua nationala de ziua Independentei. Daca ar fi sa amintesc doar de America!Deci domnilor, sa nu mai facem jocul comunistilor, sa nu mai facem jocul strainilor care nu au vazut cu ochi buni declararea Independentei tarii noastre. Odata si odata o sa va aduceti aminte de vorbele mele si Romania va cinsti prin Ziua Independentei la 10 mai, gestul de mare curaj, parafat cu sangele a mii de Romani Eroi, morti la Plevna,Grivita, Rahova si Vidin.

 

Merci frumos

Da' nu puteai nene sa scrii mai devreme, sa nu mai ocup eu spatiul degeaba cu poastarea mea?
Deci asa, comunistii au schimbat datele istorice...

9 mai 10 mai

Intr-un abecedar din 1906 e un fragment de G Tocilescu, despre proclamarea Regatului si incoronarea regelui Carol I. Si zice-asa: "Astfel ziua de 10 mai se incarca de mai multe semnificatii: la 10 mai 1866 Carol, invitat sa ocupe tronul, intra in Bucuresti; La 10 mai 1877 s-a proclamat Independenta; la 10 mai 1881 Romania se inalta la rangul de regat".
Ma intreb cand s-a facut trecerea de la 10 mai la 9 mai, si de ce.
Cat despre 9 mai '45, eu nu-mi aduc aminte sa se fi sarbatorit (macar ca nu eram pe lume), fiind o data flancata de alte doua sarbatori comuniste: ziua muncii (1 mai) si ziua intoarcerii armelor (23 august).

 

traiasca romania mare si unita si nemul romanesc

toti cunosc vitejia romanilor in razboi ,suntem un popor pasnic am luptat numai pt a ne apara glia stramoseasca , psnicia poporului roman e e un defect ,astazi ma fi fost un imperiu daca nu am fi fost asa pasnici ,

 

TRAIASCA ARMATA ROMANA!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor