Ziua limbii romane: Mesaje de la politicieni despre patriotism si recunoastere europeana

Sambata, 31 August 2013, ora 17:55
4511 citiri
Ziua limbii romane: Mesaje de la politicieni despre patriotism si recunoastere europeana
Foto: opiniateleormanului.ro

Partide, institutii guvernamentale si personalitati politice au tinut ca de 31 august, cand se sarbatoreste pentru prima data Ziua limbii romane, sa-i felicite vorbitorii graiului national.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a adresat felicitari vorbitorilor de romana si a mentionat in mesajul sau recunoasterea europeana pe care o are in acest moment limba noastra.

"Este o deosebita bucurie pentru toti romanii din tara si din intreaga lume sa sarbatorim impreuna aceasta frumoasa limba, cu care ne putem mandri, acest liant al spiritualitatii romanesti care, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii", se arata intr-un comunicat al MAE.

Partidul Miscarea Populara subliniaza, intr-un comunicat semnat de Eugen Tomac, Adrian Papahagi si Teodor Baconschi ca patriotismul este legat de o buna insusire si folosire a limbii.

"De Ziua limbii romane, dar si in toate zilele de peste an, trebuie sa fim constienti ca patriotismul incepe prin frumoasa si corecta vorbire a limbii materne.

Partidul Miscarea Populara este alaturi de toti romanii din tara si din afara granitelor care dau dovada de patriotism, vorbindu-si corect si ingrijit limba", se spune in comunicatul Partidului Miscarea Populara.

Senatorul Sorin Rosca Stanescu spune, intr-un comunicat, ca "important este ca exista o zi cand inima romanilor bate in acelasi ritm. Impotriva tuturor diferentelor de educatie, de mod de viata, impotriva tuturor lucrurilor de natura ideologica care ne deosebesc, sigurul leac, singura trasatura de unire este graiul. Sfanta limba pe care o vorbim".

Neintelegeri in comunicate asupra numarului de vorbitori de romana. PMP, 30 de milioane. Corlatean, 24 de milioane

Comunicatele Partidului Miscarea Polara si al lui Titus Corlatean nu se inteleg asupra numarului de romani care vorbesc in acest moment limba romana, in tara si peste hotare.

Astfel, PMP merge pe o varianta de 30 de milioane. "In Europa, dar si pe alte continente unde exista importante comunitati romanesti, aproape treizeci de milioane de oameni vorbesc romana ca limba materna, indiferent de graiul sau dialectul in care se exprima".

Ministrul de Externe e ceva mai rezervat. "O natiune a carei limba este vorbita de aproape 24 de milioane de oameni in intreaga lume, este o natiune puternica", spune Titus Corlatean in comunicatul MAE.

A.V.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#comunicate felicitari limba romana, #PMP Corlatean SRS romana, #ziua limbii romane felicitari , #romani