Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adevaratii regi ai tiganilor (Opinii)

Luni, 19 August 2013, ora 13:29
18091 citiri
Adevaratii regi ai tiganilor (Opinii)

"Sa stii ca sunt pe jumatate tiganca", imi zise fata cu care tocmai ma "combinasem" prin spital. A spus-o ca si cum ar fi zis "trebuie sa te avertizez in legatura cu ceva despre mine".

Stiu ca eram in liceu, amandoi internati, eu pentru o operatie, ea pentru o sinuzita si pentru faptul ca spitalul i se parea un loc genial, in care putea cunoaste baieti. "N-are nimic", i-am zis eu cu toata seriozitatea de care eram capabil cand eram imbracat in pijamale din alea cu dungi, de pensionari.

M-am gandit "ce avertizare ciudata!" Cand am mai crescut, mi-am dat seama ca e relevant pentru felul in care gandesc toti cei care se considera tigani si pentru ce stiu ce se gandeste despre ei. Si le spun tigani pentru ca stiu personal sute de membri ai etniei si niciunul nu mi-a zis vreodata ca el e rrom.

Cand am vazut stirile despre moartea "regelui" Cioaba, am avut inca o confirmare a reversului medaliei - pentru opinia publica din Romania, reprezentantii rromilor nu sunt activistii sau jurnalistii inteligenti si bine intentionati din care avem destui in Romania, ci un personaj cam primitiv in planul imaginii, prost vorbitor, intitulat pompos si fara nicio legatura cu realitatile tiganesti, rege. Poate bine intentionat, dar raspandind aceasta perceptie despre el si comunitatea pe care pretindea ca o reprezinta in totalitate.

De fapt, Cioaba este relevant pentru o mica parte a comunitatii rrome, cea locala, din zona in care locuia. Asta imi aduce aminte de momentul in care rromii din Targu Jiu si-au proclamat, prin anii '90, un "stat al tiganilor", in judetul Gorj. Ma uitam cu tata la televizor la asta si el, brusc, l-a recunoscut pe "primul ministru" al statului asta.

Premier care facea cazane si care ii vanduse unul bunicului meu. Era la fel de relevant pentru tiganii din Romania - sau din Gorj - precum a fost Cioaba. Statutul sau hiperbolizat fata de realitate tine si de modul in care majoritatea romaneasca vrea, chiar cu placere, sa-i fie zugraviti tiganii. Conform propriilor prejudecati despre ei.

Despre regi, saracie, analfabetism, infractori

Inainte de a vorbi despre ce au facut "regii", sa va spun despre o comparatie facuta in capul meu. Copilaria si adolescenta mi le-am petrecut in doua orasele. Intamplator, in unul din ele s-a nascut si Cioaba. Ambele orase au comunitati maricele de rromi, mai ales unul dintre ele, in care cam un sfert sunt din etnia asta. Distanta dintre ele e de vreo 15 kilometri.

Distanta dintre cum sunt priviti tiganii in fiecare dintre ele pare insa si mai mare. Nu uriasa, dar mare. Asemanarea e ca in amandoua prejudecatile despre ei sunt in floare. Tin minte ca, desi ai mei imi spuneau de cand eram mic ca pot sa-mi iau orice nevasta vreau eu, chiar si tiganca, doar sa-mi placa mie, imi aminteau sa retin ca pe copiii mei ii vor striga "tiganule". Daca ai mei, fara a fi total lipsiti de prejudecati, erau mai deschisi la minte, alti parinti isi avertizatu baietii cu o bataie zdravana daca si-ar fi luat o sotie tiganca sau chiar o prietena.

Unde sunt deosebirile intre astea doua orase? Ei bine, in primul dintre ele, cu toate prejudecatile despre care v-am zis, lucrurile se schimba pentru rromii de acolo. Tot mai multi dintre ei sunt bine vazuti, cu meserii la locul lor - stiu si oameni de acolo care iau cateva zecii de mii de euro pe saptamana - si, desi pentru multi e inca tabu, un loc in care tot mai multe romance se marita cu "rudari", cu "tigani". Si inca ceva foarte important, poate cel mai important - oamenii isi trimit copiii la scoala si multi tin sa-i vada absolventi de facultate.

Situatia nu e, totusi, idilica si, pentru multi, rromii din localitate sunt considerati pe treapta sociala de jos, dar sunt multe raze de lumina.

In al doilea orasel, lucrurile sunt total diferite. "Tiganii" sunt considerati hoti, periculosi, necivilizati. In dese randuri, din cauza faptelor lor. Majoritatea nu lucreaza, ci se ocupa cu lucruri dubioase, mai ales in strainatate. Si, ce e mai ingrijorator, copiii lor nu se tin de scoala, iar unii nu stiu nici sa scrie.

Intr-un oras cu proportie atat de mare de rromi, stiti cati dintre ei ajung la liceul din localitate? Practic zero.

Stiu vreo 2-3 oameni din etnie care au mers la liceu, insa niciunul din comunitatea asta, ci, cel mai adesea, rromi veniti din alte parti, care nu stiu nici limba. Unii dintre ei sunt asa-numitii "tigani romanizati", care fie nu se mai considera tigani, ba chiar se refera la ceilalti, cei din comunitate, "caramidarii", ca la "tiganii", fie nu prea au mare legatura cu "ceilalti" ca limba, obiceiuri si comportamente, in afara culorii pielii.

Apropo, aia 2-3 pe care ii stiu ca au facut liceul au fost toti elevi foarte buni.

Aici e cheia, de fapt. Educatia. "Regele" Cioaba a militat, macar declarativ, pentru educarea rromilor. Fara vreun rezultat notabil, pe masura calitatii demersului.

Adevaratii "regi ai tiganilor" nu sunt oamenii de tipul lui Cioaba sau Florin Stanescu, cel mult lideri locali megalomani. Sunt oamenii aia, rromi sau nu, care isi dau silinta sa-i educe cu adevarat pe copiii din comunitatea asta, sa le faca un rost in viata. Sau poate ca un "rege" va fi tocmai politicianul care va ataca uriasa problema sociala pe care o reprezinta situatia rromilor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Florin Cioaba rege rromi, #Cioaba situatie tigani Romania , #rromi
Comentarii