AFP, despre mamele adolescente din Romania: Situatia dramatica din tara noastra

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 17:52
4951 citiri
AFP, despre mamele adolescente din Romania: Situatia dramatica din tara noastra
Foto: Ziare.com

Mai mult de 2.000 de fete cu varste de sub 16 ani devin mame in Romania in fiecare an, uneori chiar si la varsta de 12 ani.

"Dumnezeu mi-a dat o fetita frumoasa. Insa viata este grea pentru ca si eu insami sunt inca un copil", spune Lorena, potrivit unui reportaj AFP citat de Digital Journal si de agentia bulgara Focus.

Leganandu-si bebelusul, fata de 15 ani care locuieste cu prietenul sau si cu alte sapte familii intr-o cladire abandonata recunoaste ca nu planuia sa ramana gravida. "As fi vrut sa astept pana mai tarziu", a mai spus aceasta.

La cativa kilometri departare, Diana, care are tot 15 ani, a spus ca a plans cand a descoperit ca este gravida: "Viata mea s-a schimbat dramatic". Fata recunoaste ca ii este dor sa se joace cu alte fete de varsta ei.

Abandonata de tatal copilului, fata si bebelusul traiesc cu mama sa si cu cei sase frati si surori.

Cele doua adolescente sunt doar doua dintre miile de astfel de mamici tinere din Romania. In anul 2013, 15,6 la suta dintre cele care au devenit mame pentru prima oara au fost adolescente, potrivit ultimelor date ale Eurostat, publicate in 2015. Acesta este cel mai mare procent de mame foarte tinere din intreaga Uniune Europeana, Romania fiind urmata de Bulgaria, cu 14,7 la suta.

In 2014, circa 18.600 de adolescente au dat nastere, inclusiv 2.212 cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani. Mai mult de doua treimi dintre acestea locuiesc in mediul rural.

Potrivit organizatiilor de caritate si grupurilor de suport, multe dintre aceste foarte tinere mame provin din minoritatea rroma, in cadrul careia este foarte raspandita casatoria de la varste fragede.

"Acesta este un fenomen complex cauzat de saracie, de emigrare - ceea ce inseamna ca multi copii sunt lasati in grija bunicilor - si in special de lipsa de educatie", a spus Gabriela Alexandrescu, sefa Salvati Copiii Romania.

Sarcinele pentru asemenea tinere reprezinta probleme medicale si sociale serioase. Multe tinere mame sunt nevoite sa renunte la scoala sau sufera de depresie, iar copiii lor se nasc deseori prematur. Anul trecut, in jur de 60 de ONG-uri au cerut Ministerului Sanatatii sa introduca educatia medicala in scoli, descriind situatia existenta drept "critica".

Astfel, educarea tinerilor pe acest subiect ar avea drept consecinta nu doar reducerea numarului de sarcini nedorite, ci si protejarea mai eficienta a adolescentilor de bolile cu transmisiune sexuala.

ONU vs ONG-urile religioase

O comisie din cadrul ONU a cerut anul trecut Romaniei sa adopte o strategie nationala privind sanatatea sexuala si reproductiva, ceea ce Ministerul Sanatatii a transmis ca sustine, insa mai multe organizatii se opun unei asemenea miscari, spunand ca nu exista nicio dovada ca astfel s-ar reduce rata de nasteri la adolescente.

"Daca aceasta situatie ne ingrijoreaza, trebuie sa incepem sa vorbim cu printii si sa le cerem sa acorde mai multa atentie copiilor lor", a spus Cristina Benga, vicepresedinte al Asociatiei "Parinti pentru ora de Religie".

In schimb, reprezentanta Salvati Copiii a subliniat faptul ca mamele minore "provin deseori in familii marginalizate, vulnerabile" si a cerut serviciilor sociale si de sanatate sa joace un rol mai important.

Fetele care dau nastere pana la varsta de 16 ani rareori merg la medic in perioada sarcinii. Pentru Diana, de exemplu, experienta unei astfel de sarcini si cea de mama au afectat-o psihic.

Ea spune ca acum stie ca exista modalitati de a evita sa ramana insarcinata si este decisa sa nu mai lase niciodata sa se mai intample acest lucru: "Nu ma voi casatori niciodata, astfel incat sa nu mai fac niciun alt copil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#AFP adolescente gravide Romania, #mame tinere Romania, #mame adolescente Romania, #sarcini tinere Romania , #rromi
Comentarii