Amnesty International: Rromii din Romania, tratati ca niste gunoaie

Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:35
6242 citiri
Amnesty International: Rromii din Romania, tratati ca niste gunoaie

Rromii din Romania sunt tratati ca niste gunoaie, nu au acces la locuinte, servicii sanitare si educatie, este concluzia raportului Amnesty International din 2011, pentru tara noastra.

Reprezentantii Amnesty International au vizitat Romania in august si decembrie si atrag din nou atentia asupra evacuarilor fortate din Craica, Baia Mare si asupra incalcarii drepturilor rromilor privind locuintele in Miercurea Ciuc.

Rromii continua sa fie victimele stereotipiilor si discriminarii, nu au acces la educatie, locuinte si locuri de munca, iar personalitati guvernamentale continua sa faca remarci rasiste si discriminatorii cu privire la rromi, arata raportul Amnesty International.

Guvernul roman a dizolvat mai multe agentii insarcinate cu promovarea egalitatii de sanse si protectia impotriva discriminarii, ca parte a masurilor de austeritate. In august, comitetul CERD a avertizat ca masurile de austeritate vor avea un impact negativ asupra celor mai vulnerabile grupuri si a cerut adoptarea unor masuri de protectie.

Raportul Amnesty aminteste de episodul in care ministrul de Externe Teodor Baconschi a vorbit despre asocierea dintre criminalitate si comunitatea de rromi si un nivel specific de delincventa in randul rromilor. In noiembrie, in cadrul unei vizite in Slovenia, presedintele Traian Basescu s-a referit la rromi ca fiind delincventi si a declarat ca sunt dificil de integrat si ca nu doresc sa munceasca.

Raportul mai aminteste si de proiectul deputatului PD-L Silviu Prigoana, de a schimba denumirea de "rrom" in "tigan", ONG-urile protestand pe motiv ca termenul de "tigan" are conotatii peiorative si stigmatizeaza comunitatea.

Un sondaj de opinie realizat in octombrie mai arata ca 67% dintre romani nu ar accepta un membru al comunitatii rrome in familia lor. Romania este criticata pentru ca nu a adoptat legislatia necesara, astfel incat angajamentele privind situatia rromilor sa fie respectate. Organizatia non-guvernamentala a concluzionat, in aprilie, ca esecul Romaniei in privinta imbunatatirii situatiei rromilor vine pe fondul lipsei de vointa politica.

Raportul Amnesty International pentru Romania mai mentioneaza si problemele legate de inchisorile CIA din Romania. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat ca Romania a incalcat interdictia privind tortura si rele tratamente. Desi exista dovezi ca Romania a participat in programul secret al CIA de detinere al unor persoane, Guvernul a negat in continuare orice implicare, mai constata raportul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Amnesty International, #Amnesty rromi Romania, #rromi tratati gunoaie , #rromi
Comentarii