BBC, despre rromii din Baia Mare: Copiii care se sting intr-o fabrica abandonata

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 21:55
3340 citiri
BBC, despre rromii din Baia Mare: Copiii care se sting intr-o fabrica abandonata

Rromii din Baia Mare, care traiesc intr-o fosta fabrica de cupru, sunt din nou in atentia presei internationale, de data aceasta cu precadere copiii lor.

O mare parte dintre rromii din Europa traiesc in saracie, la marginea societatii, iar unul dintre reporterii BBC a vizitat comunitatea din Baia Mare, pentru a vedea cum este viata pentru acea comunitate de rromi si pentru a afla de ce, dupa ce au trait in Europa pentru mai mult de 700 de ani, rromii inca nu sunt acceptati de marea majoritate.

Articolul incepe cu povestea lui Samuel Marcovici, un copil in varsta de sase ani, care traieste intr-o singura camera impreuna cu bunicii sai si cei opt verisori.

Colturile intunecate ale fostului laborator in care locuiesc acestia au devenit locurile de joaca ale lui Samuel, iar cainii scotocesc printre deseurile din cladire. Intrebat daca se simte in siguranta in acel loc, copilul a dat din cap: "Nu".

Daily Mail: Sute de rromi sunt inchisi de luni de zile in ghetoul din Baia Mare (Galerie foto)

In fabrica de cupru abandonata traiesc 116 familii de rromi, inclusiv 245 de copii, dupa ce au fost evacuati dintr-o tabara. Oamenii spun ca nu au de ales decat sa traiasca aici, cealalta varianta fiind statul pe strazi.

Organizatiile care apara drepturile rromilor sustin ca, atunci cand familiile au fost mutate in fosta fabrica, aici se aflau vase cu chimicale toxice, inclusiv acid sulfuric.

Mama lui Samuel, Olga Marcovici, spune ca unii copii s-au imbolnavit in urma inhalarii aburilor toxici si au fost luati cu ambulanta: "Aveau greata si ameteli". Nu mai putin de 22 de copii au fost dusi la spital.

Ostilitatea fata de rromi este insa raspandita in Romania, noteaza BBC, un localnic povestind: "Nu se integreaza, nu muncesc, fura. Foarte putini dintre ei lucreaza".

Timp de secole, rromii au fost persecutati in Romania, dupa ce au sosit in Europa, din India, in secolul al 14-lea. In articol se amintesc si tabarele de concentrare in care au fost dusi si ucisi, in timpul regimului lui Ion Antonescu, iar dupa caderea comunismului, situatia lor s-a inrautatit.

In prezent, exista un nivel mare al somajului in randul rromilor, multi dintre cei din Baia Mare cautand prin gunoaie pentru deseuri reciclabile pentru a obtine ceva bani. In plus, chiar si cei angajati oficial au slujbe prost platite, iar viitorul nu pare mai bun pentru generatia viitoare.

La cinci minute de centrul orasului se afla o alta tabara de rromi, Horea, iar conditiile in care traiau locuitorii sai i-au amintit reporterului BBC de o zona de razboi - o cladire fara apa curenta, toalete si curent electric.

Si aici sunt multi copii. Este si cazul Rebeccai, in varsta de 10 ani, care nu merge insa la scoala. Bunica ei spun ca a incercat sa o trimita la scoala, dar a fost refuzata. Intrebata ce vrea sa fie cand va fi mare, Rebecca raspunde: "Politist".

Inapoi in fosta fabrica de cupru, Roxana, in varsta de 17 ani, a renuntat la scoala pe cand avea 12 ani.

"Nu este vina nimanui. A fost vina mea pentru ca am vrut sa am grija de nepoata mea, pentru ca mama ei sa plece afara si sa isi castige traiul", spune fata.

Intrebata ce vrea sa faca in viitor, ea priveste cu indiferenta si raspunde: "Care viitor? Nu am niciun viitor".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi fabrica abandonata Baia Mare, #copii rromi Baia Mare, #BBC rromi Baia Mare, #tabara rromi fabrica Baia Mare , #rromi