Casatoria pretimpurie la rromi, devianta de la valorile traditionale - Interviu

Joi, 23 Februarie 2012, ora 21:01
7129 citiri
Casatoria pretimpurie la rromi, devianta de la valorile traditionale - Interviu
Foto: Florin Motoi / arhiva personala

Florin Motoi, presedintele Uniunii Nationale a Comunitatilor de Rromi a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre controversata problema a casatoriilor intre minorii apartinand acestei etnii. El sustine ca mariajul pretimpuriu si timpuriu nu reprezinta un rezultat al traditiiei rromani, ci o "devianta de la valoarea fundamentala a casatoriei traditionale rrome".

In ceea ce priveste datele Recensamantului din 2011, Florin Motoi este de parere ca datele obtinute nu reflecta realitatea, iar "statistica oficiala reflecta esuarea strategiilor si programelor pentru rromi desfasurate in ultimii 20 de ani de catre autoritatile publice, Guvern si organizatii nonguvernamentale, care nu au reusit sa rezolve problemele cu care se confrunta comunitatile de rromi".

Astfel, liderul UNCR sustine ca Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, "a facut cel mai mare deserviciu etniei rromilor prin asocierea exclusiva a acestora, deloc subtila, cu cersetoria, in contextul in care la nivel european toate stirile gaseau in etnicii rromi doar cersetori, raufacatori, de parca rromii erau vinovati de tot ce se intampla in Europa".

Motoi a vorbit si despre discriminare, explicand pentru Ziare.com motivele care duc la aparitia acestui fenomen.

In septembrie 2011 ati demarat o campanie de prevenire si combatere a casatoriilor timpurii intre minorii rromi. Care sunt rezultatele pana acum?

Campania de prevenire si combatere a casatoriilor pretimpurii si timpurii realizata in cadrul proiectului "Ujipe, pakiv thai sikavipe" (Puritate, onoare si educare) a inregistrat rezultatele preconizate. Aproximativ 500 de familii de rromi si lideriii comunitatilor traditionale, in care s-a implementat proiectul, au beneficiat de informare directa prin vizionarea materialului documentar despre casatoriile timpurii, care a stat la baza campaniei.

Am aratat rromilor din comunitatile traditionale efectele acestor practici, care nu sunt specifice etniei si am prezentat riscurile la care sunt supusi copii rromi de catre parintii lor, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic. Documentarul are in prim plan specialisti precum doctorul Cristian Andrei, avocatul Arin Avramescu precum si reprezentantii Protectiei Copilului si Politiei.

Proiectul a fost finantat cu 10.000 de euro de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Desigur ca un proiect cu un buget atat de redus nu poate rezolva o problema, care de-a lungul anilor a fost foarte vizibila si a pus o eticheta negativa pe intreaga etnie, desi amploarea acestei probleme nu are deloc un caracter general.

Aceste casatorii timpurii nu sunt un rezultat al traditiilor rrome? Care sunt traditiile rrome in legatura cu ceremonia nuptiala?

Nici pe departe nu este un rezultat al traditiei. Casatoria pretimpurie si timpurie nu face parte din traditia rromani, ci este o devianta de la valoarea fundamentala a casatoriei traditionale rrome. Acest gen de casatorii sunt raspandite in cateva zeci de comunitati, cam doua pe judet, iar judetele unde se intalnesc aceste comunitati sunt: Calarasi, Ialomita, Craiova, Iasi, Bacau si Constanta.

Nu vrem sa fim etichetati dupa un obicei, care nu ne este specific si pe viitor ne dorim sa continuam implementarea de proiecte asemanatoare pentru a diminua aceasta practica in comunitatile traditionale de rromi.

Ceea ce este cu adevarat important in cadrul traditiei rrome asa cum este important si in alte culturi traditionale este puritatea miresei. Varsta casatoriei poate creste, dar important este ca mireasa sa fie fecioara la casatorie. Eu cu sotia mea m-am casatorit la 20 de ani, iar copii mei au facut acest pas la aceeasi varsta respectand valorile traditionale rrome.

Cum comentati rezultatele partiale ale Recensamantului din 2011, care arata ca rromii sunt singura etnie din Romania a carei populatie a sporit? Credeti ca numarul lor este mai mare decat cel oficial? Si daca da, care credeti ca este motivul pentru care nu si-au declarat etnia?

Daca ne raportam la datele Recensamantului din 2002, evident putem vorbi de o crestere procentuala, insa daca ne raportam la realitatea din teren reflectata mai ales in studiile prezentate in ultimii ani, care indica o populatie de cel putin patru-cinci ori mai mare decat cifrele INS nu putem vorbi de crestere, dimpotriva.

Statistica oficiala reflecta esuarea strategiilor si programelor pentru rromi desfasurate in ultimii 20 de ani de catre autoritatile publice, Guvern si organizatii nonguvernamentale, care nu au reusit sa rezolve problemele cu care se confrunta comunitatile de rromi.

Cu siguranta suntem mai multi, dar o parte insemnata dintre comunitatile traditionale (vorbitoare nativ de limba rromani) nu au fost recenzate, iar acolo unde recenzorii au ajuns au manipulat populatia rroma pentru a nu-si declara apartenenta etnica.

De asemenea, o buna parte din comunitatile romanesti de peste hotare sunt constituite de etnicii rromi, iar acestia nu au fost recenzati. Mai mult, promovarea in mass-media numai a stereotipurilor cu privire la rromi si excluderea sociala a acestora au condus la discriminare. Pe langa motivele de mai sus, care au condus la un numar mai mic de rromi decat cel estimat, exista si alte motive, precum stigmatizarea, datorita careia o parte dintre rromii asimilati nu au dorit sa-si recunoasca etnia.

Rromii ii acuza in general pe romani de discriminare. Dar pe de alta parte comunitatile de rromi sunt rezistente la schimbare si nu se adapteaza societatii in care traiesc. Sunt cunoscute casele de rromi in care acestia cresc animale sau nu platesc curentul electric. Cum comentati?

In primul rand, daca romanii sunt acuzati de discriminare, aceasta nu vine din partea rromilor, ci vine din partea studiilor si rapoartelor Bancii Mondiale, precum si alte altor institutii de la nivel international. De asemenea, discriminarea este un efect al lipsei de educatie in privinta ambelor "tabere" si a lipsei de solidaritate sociala si umana.

In privinta exemplului cu rromi care cresc animale in casa, pot spune ca acestea sunt cazuri singulare si minore, care nu reprezinta o caracteristica a minoritatii rrome. Pentru cel de-al doilea exemplu cu neplata curentului electric consider ca aceasta este o caracteristica a comunitatilor sarace atat de rromi cat si de romani, unde nu exista locuri de munca si posibilitatea de a castiga un venit per gospodarie sunt foarte reduse.

Credeti ca rromii respecta intotdeauna regulile societatii in care traiesc?

Rromii respecta in aceeasi masura regulile societatii ca si ceilalti cetateni. Infractiunile si faradelegile nu au identitate etnica, iar fiecare om raspunde in dreptul sau.

Deputatul rromilor, Nicolae Paun, a initiat un proiect de lege in care propune ca cersetoria sa fie pedepsita, iar pedeapsa sa fie munca in folosul comunitatii. De ce nu sunteti de acord cu acest proiect de lege?

Proiectul nu stiu sa fi fost pus pe hartie, dar a fost "aruncat" in spatiul public, de aceea am considerat ca aceasta initiativa nu este decat un exercitiu de imagine si campanie electorala.

Mai mult, Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, Nicolae Paun, cel care ar trebui sa fie primul care sa se implice si sa rezolve problemele minoritatilor, in special cea rroma, datorita caruia ocupa fotoliul de deputat, a facut cel mai mare deserviciu etniei rromilor prin asocierea exclusiva a acestora, deloc subtila, cu cersetoria in contextul in care la nivel european toate stirile gaseau in etnicii rromi doar cersetori, raufacatori, de parca rromii erau vinovati de tot ce se intampla in Europa.

Dincolo de asocierea nefasta, proiectul propune solutii doar pentru efect, nu si pentru rezolvarea cauzei. In plus, cersetoria este reglementata prin

Legea nr. 61/1991 (care sanctioneaza faptele de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice).

Vreau sa precizez ca UNCR nu este de acord cu practicarea cersetoriei si condamna retelele de cersetorie care exploateaza copiii, batranii, persoanele cu dizabilitati si femeile pentru a castiga sume importante de bani.

Sunteti fiul Mamei Omida. Magia este o traditie rroma? Credeti ca este o activitate legala?

In cadrul culturii traditionale rrome ghicitoria a fost asociata cu magia, iar ghicitoria este o activitate similara cu altele precum: chiromantia, numerologia sau tarotul. Ar fi de dorit ca si aceasta practica sa fie reglementata si impozitata.

Ce inseamna Staborul si ce arie de acoperire are organismul pe care dumneavoastra il conduceti?

Chiar daca in varianta online a DEX-ului staborul este definit ca judecata tiganeasca, in realitate staborul este de fapt judecata de pace la rromi.

Mai mult, termenul de stabor nu exista in limba rromani. Acesta este un cuvant aparut dupa 1990 si a fost inventat de romani si de rromii care nu vorbesc limba rromani. Termenul corect estre "kriss", care inseamna "judecata de pace", iar judecatorii se numesc krisinitori.

Kriss-ul reprezinta tribunalul suprem al rromilor. Rolul judecatii traditionale rrome este de preventie si de a stinge conflictele din comunitate si de a impaca partile. Judecata se face exclusiv intre membrii comunitatii, iar hotararea se ia prin consens. Judecata de pace nu intra in contradictie cu legile statului roman. Judecata de pace se practica atat in Romania cat si in Europa, pe aceleasi principii.

Anul acesta este unul electoral. Se stie ca toate partidele politice urmaresc voturile rromilor, deoarece acestea sunt foarte numeroase. Cum veti trata cu formatiunile politice?

Ne vom implica, alaturi de mai multe ONG-uri, intr-o campanie care sa stopeze vanzarea de voturi in comunitatile de rromi pentru ca rezultatele vanzarilor de voturi din trecut reflecta saracia si lipsurile de astazi din comunitatile de rromi.

Ne dorim ca rromii sa constientizeze importanta votului etnic si sa voteze cu rromii fara a mai vinde voturile unor partide, care de-a lungul anilor nu si-au respectat promisiunile.

Unde se afla acum UNCR in sondaje? Cum vedeti evolutia sa peste un an, cinci, respectiv zece?

In prezent suntem la stadiul in care am incheiat un proces de organizare in peste 200 de comunitati din 22 de judete ale Romaniei. In urma acestui proces urmeaza o noua etapa importanta care cuprinde candidatura la alegerile locale.

Pasul urmator al Uniunii Nationale a Comunitatilor de Rromi dupa alegeri este de a implementa propria viziune de strategie economica si sociala pe 10 ani in comunitatile de rromi. Acest pas va propulsa UNCR in fruntea organizatiilor de rromi, ca fiind cea mai reprezentativa organizatie de rromi din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Florin Motoi UNCR, #Florin Motoi rromi, #Florin Motoi Kriss, #casatorie rromi, #traditie rromi, #traditie rromani , #rromi