Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cazul rromilor de la Baia Mare: ancheta a deputatilor din comisia pentru drepturile omului

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 21:06
2347 citiri
Cazul rromilor de la Baia Mare: ancheta a deputatilor din comisia pentru drepturile omului
Foto:Evenimentul Zilei

Nicolae Paun, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din cadrul Camerei Deputatilor, va cere infiintarea unei comisii de ancheta privind cazul romilor de la Baia Mare, mutati intr-un fost combinat chimic.

Anuntul a fost facut miercuri de consilierul parlamentar Lavinia Stoica, in cadrul conferintei "Solutii legislative si politici antidiscriminare in Romania si Germania".

Nicolae Paun "va convoca o sedinta a Comisiei, in cadrul careia va propune membrilor infiintarea unei comisii de ancheta, bineinteles cu aprobarea plenului Camerei Deputatilor", a precizat consilierul.

Totodata, presedintele Comisiei pentru drepturile omului il va interpela pe ministrul Administratiei Publice pentru a cere explicatii in legatura cu masurile care vor fi intreprinse de autoritatile locale pentru scoaterea familiilor de romi din mediul toxic si va interpela, de asemenea, ministrul sanatatii.

Paun "va chema, in cadrul sedintei Comisiei, pe prefectul judetului, pe primarul municipiului Baia Mare si pe ministrul Administratiei Publice pentru a-i audia in aceasta problema", a mai precizat Stoica.

In plus, Nicolae Paun, "in calitate de deputat al romilor, va elabora un document de pozitie pe care il va trimite catre toate institutiile statului abilitate sa rezolve acest caz, catre toate forurile europene, inclusiv catre ONU si - daca va fi cazul - domnul primar va fi actionat chiar in instanta", a mai spus Lavinia Stoica.

La 1 iunie, in jur de 2.000 de romi din Craica (Baia Mare) au fost fortati sa se mute din casele lor in combinatul dezafectat Cuprom. Din cauza toxicitatii din cladire, mai multi romi, adulti si copii, au ajuns la spital, potrivit unei scrisori a organizatiilor Romani CRISS, Sanse Egale si Asociatia Umanitara Impreuna.

Active Watch a solicitat USL sa-i retraga sprijinul politic primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, care candideaza pentru un nou mandat, din cauza ca practica segregarea oamenilor, se arata pe site-ul organizatiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#comisie ancheta Baia Mare, #comisie drepturile omului Baia Mare, #caz rromi Baia Mare , #rromi