CBS: Viata intr-un sat de rromi din Romania (Galerie foto)

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 10:05
12143 citiri
CBS: Viata intr-un sat de rromi din Romania (Galerie foto)
Foto: Getty Images/ Sean Gallup

Rromii din Romania au acaparat atentia presei chiar si dincolo de Oceanul Atlantic, una dintre cele mai importante televiziuni din Statele Unite ale Americii realizand un reportaj cu rromii din tara noastra.

Rromii din satul Dalga, comuna Dor Marunt, judetul Calarasi, precum si modul lor de viata fac subiectul reportajului CBS News.

O asezare cu 2.500 de oameni (2.200, potrivit site-ului comunei Dor Marunt - n.red.), Dalga are drumuri prafuite, nu are apa curenta iar rata somajului in localitate este de 70 la suta, se arata in inceputul prezentarii.

Cei mai multi dintre adultii cu putere de munca au muncit in strainatate, in mare parte in Italia sau Marea Britanie, multi afirmand ca nu pot gasi ceva potrivit de lucru in Romania.

In anii comunistilor, cei mai multi dintre membrii comunitatii au muncit in fabrici care apartineau statului si in cooperative agricole, insa multe dintre acestea au falimentat dupa 1989, iar rromii si-au pierdut locurile de munca.

De atunci, ei s-au chinuit sa faca fata cheltuielilor si sa le ofere astfel un viitor mai bun copiilor lor, cu toate ca proiectele initiate de Uniunea Europeana si organizatiile non-guvernamentale ii ajuta pe unii sa-si lanseze mici afaceri si sa imbunatateasca educatia copiilor.

In acest sens, copiii rromi merg la scoli care au si activitati de dupa-amiaza, in care sunt ajutati sa-si faca temele - un program after-school sponsorizat de Comisia Europeana in Dalga. Programul este numit Fondul Educatiei Rrome si este menit sa acopere prapastia educationala dintre rromi si restul cetatenilor din intreaga Europa.

O familie de rromi, care are zece vaci, mai multi curcani, gaste si gaini, este considerata instarita. Succesul ei se datoreaza faptului ca nu a vandut cele zece hectare de pamant care i-au fost restituite dupa caderea comunismului, in anul 1989.

Printre slujbele pe care le au rromii sunt cele de femeie de serviciu la o universitate din Bucuresti sau muncitor in constructii, iar cei mai multi dintre ei lucreaza in Capitala, la doua ore de mers cu trenul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CBS viata rromi Romania, #reportaj rromi Romania, #rromi Dalga Romania , #rromi