Chereches va demola locuintele rromilor, in ciuda opozitiei ambasadei SUA

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 07:19
2841 citiri
Chereches va demola locuintele rromilor, in ciuda opozitiei ambasadei SUA

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a declarat ca decizia de demolare a unor constructii ilegale ale rromilor - care a starnit critici internationale, inclusiv din partea SUA - nu e negociabila si ca pe primul loc in preocuparile sale se afla siguranta acestor oameni.

Chereches a subliniat ca demolarea asezarilor improvizate apartinand unor locuitori de etnie rroma din Baia Mare nu este o actiune impotriva comunitatii in chestiune.

"Noi nu ii eliminam din acea zona, ii demolam si-i lasam sub cerul liber. Le vom oferi celor care sunt din Baia Mare conditii minime si decente de trai, cu apa, cu canalizare, cu incalzire, astfel incat sa-si poata duce un trai decent. Celorlalti, care nu sunt din municipiul nostru si si-au construit ilegal adaposturi, ii vom demola si nu au alta varianta decat sa se intoarca la domiciliile de unde provin", a declarat primarul Chereches, la Radio Romania Actualitati.

Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a afirmat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca este ingrijorat de planurile autoritatilor din Baia Mare de a demola "in graba" constructii din oras locuite in principal de rromi.

Gitenstein a subliniat ca rromii vizati de demolari nu au fost instiintati cu privire la planurile edililor, iar autoritatile si-au declarat intentia de a face evacuarea "fara a se gandi la sanatatea sau siguranta" acestor persoane.

Anuntul referitor la demolare vine dupa construirea unui zid care separa un cartier de rromi de restul orasului Baia Mare, a remarcat, totodata, ambasadorul american.

"Suntem de aceeasi parere cu Amnesty International si altii care au declarat ca aceste evacuari si demolari nu ar trebui efectuate", mai spune comunicatul din partea Ambasadei SUA.

Ambasadorul Gitenstein "spera ca domnul primar Chereches va face eforturi sa gaseasca modalitati de a imbunatati situatia locativa pentru toate persoanele din Baia Mare respectand in acelasi timp drepturile tuturor", arata comunicatul Ambasadei.

De asemenea, mai multe organizatii non-guvernamentale, printre care Amnesty International, Romani Criss si Sanse Egale s-au declarat ingrijorate de intentia autoritatilor de evacuare a catorva sute de persoane care nu au acte de identitate inregistrate in Baia Mare.

Amnesty International acuza Romania, intr-un comunicat dat publicitatii la 26 august, de "discriminare deschisa" si de "masuri punitive" fata de comunitatea rroma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Chereches Baia Mare rromi, #SUA rromi Romania , #rromi
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Bravo dle Chereches! Un astfel de primar avem nevoie in Bucuresti!