Discriminarea ii face pe rromii din UE sa traiasca in conditii specifice tarilor in curs de dezvoltare

Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 14:19
3391 citiri
Discriminarea ii face pe rromii din UE sa traiasca in conditii specifice tarilor in curs de dezvoltare
Foto: Arhiva Ziare.com

Discriminarea la care sunt supusi rromii din Uniunea Europeana (UE) atinge cote atat de inalte incat multi dintre ei se confrunta cu situatii comparabile cu cele regasite in tarile in curs de dezvoltare, in pofida faptului ca rromii sunt cetatenii uneia dintre regiunile cele mai bogate din lume.

Astfel suna acuzatia formulata de Agentia Drepturilor Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene intr-un raport publicat vineri, cu doua zile inaintea marcarii Zilei Internationale a Rromilor.

Documentul, intitulat "O ingrijorare care persista: rasismul impotriva comunitatii rroma ca obstacol in calea includerii sale", evalueaza amploarea discriminarii fata de rromi in noua tari - Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania si Ungaria -, unde traiesc cinci din cele sase milioane de rromi din UE.

"O parte importanta din populatia rroma continua sa lupte cu provocarile despre care ne place sa credem ca nu mai exista in UE. Camine fara apa si electricitate, lipsa asigurarii medicale si chiar foametea continua sa fie realitati pentru un procent inacceptabil din comunitatea rroma intr-una din regiunile cele mai bogate din lume", acuza directorul FRA, Michael O'Flaherty.

O discriminare care reprezinta "o bariera formidabila in fata eforturilor de a imbunatati oportunitatile si calitatea vietii populatiei rrome", avertizeaza expertul irlandez.

Pentru a pune aceasta situatie in perspectiva, textul compara situatia socio-economica a rromilor din Europa cu cea a populatiei din alte tari. Unul dintre indicatorii cei mai relevanti este cel al accesului la apa potabila. De pilda, doar 32% dintre rromii din Romania au acces in casa la apa potabila, adica mai putini decat in Congo sau Pakistan.

Si cu toate ca acest procent variaza mult intre diverse tari (in Spania procentul este de 98%), raportul semnaleaza ca media pentru cele noua state studiate este undeva la 70%, similar cu situatia din Columbia sau Albania.

Un alt indicator care atrage atentia este ca 63% dintre tinerii rromi, cu varste intre 15 si 24 de ani, nici nu muncesc si nici nu studiaza, intr-o astfel de situatie gasindu-se doar 36% dintre tinerii din Coasta de Fildes si 25% dintre tinerii din Indonezia. Un alt criteriu, cel al copiilor rromi scolarizati inainte de varsta obligatorie (media este de 53% in cele noua tari evaluate), este mai scazut decat in Guineea Ecuatoriala sau in Palestina.

In opinia autorilor raportului, aceasta inegalitate are de-a face direct cu discriminarea unui grup specific. "Nu este vorba despre excludere sociala pur si simplu. Aici aveam de-a face cu excluderea sociala pe motiv ca sunt tigani", explica Andrei Ivanov, seful sectiei pentru rroma si integrarea migrantilor din cadrul FRA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#rromi UE discriminati , #rromi