Ziare.com

Discriminarea ii face pe rromii din UE sa traiasca in conditii specifice tarilor in curs de dezvoltare

Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 14:19

   

Discriminarea ii face pe rromii din UE sa traiasca in conditii specifice tarilor in curs de dezvoltare
Discriminarea la care sunt supusi rromii din Uniunea Europeana (UE) atinge cote atat de inalte incat multi dintre ei se confrunta cu situatii comparabile cu cele regasite in tarile in curs de dezvoltare, in pofida faptului ca rromii sunt cetatenii uneia dintre regiunile cele mai bogate din lume.

Astfel suna acuzatia formulata de Agentia Drepturilor Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene intr-un raport publicat vineri, cu doua zile inaintea marcarii Zilei Internationale a Rromilor.

Documentul, intitulat "O ingrijorare care persista: rasismul impotriva comunitatii rroma ca obstacol in calea includerii sale", evalueaza amploarea discriminarii fata de rromi in noua tari - Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania si Ungaria -, unde traiesc cinci din cele sase milioane de rromi din UE.

"O parte importanta din populatia rroma continua sa lupte cu provocarile despre care ne place sa credem ca nu mai exista in UE. Camine fara apa si electricitate, lipsa asigurarii medicale si chiar foametea continua sa fie realitati pentru un procent inacceptabil din comunitatea rroma intr-una din regiunile cele mai bogate din lume", acuza directorul FRA, Michael O'Flaherty.

O discriminare care reprezinta "o bariera formidabila in fata eforturilor de a imbunatati oportunitatile si calitatea vietii populatiei rrome", avertizeaza expertul irlandez.

Pentru a pune aceasta situatie in perspectiva, textul compara situatia socio-economica a rromilor din Europa cu cea a populatiei din alte tari. Unul dintre indicatorii cei mai relevanti este cel al accesului la apa potabila. De pilda, doar 32% dintre rromii din Romania au acces in casa la apa potabila, adica mai putini decat in Congo sau Pakistan.

Si cu toate ca acest procent variaza mult intre diverse tari (in Spania procentul este de 98%), raportul semnaleaza ca media pentru cele noua state studiate este undeva la 70%, similar cu situatia din Columbia sau Albania.

Un alt indicator care atrage atentia este ca 63% dintre tinerii rromi, cu varste intre 15 si 24 de ani, nici nu muncesc si nici nu studiaza, intr-o astfel de situatie gasindu-se doar 36% dintre tinerii din Coasta de Fildes si 25% dintre tinerii din Indonezia. Un alt criteriu, cel al copiilor rromi scolarizati inainte de varsta obligatorie (media este de 53% in cele noua tari evaluate), este mai scazut decat in Guineea Ecuatoriala sau in Palestina.

In opinia autorilor raportului, aceasta inegalitate are de-a face direct cu discriminarea unui grup specific. "Nu este vorba despre excludere sociala pur si simplu. Aici aveam de-a face cu excluderea sociala pe motiv ca sunt tigani", explica Andrei Ivanov, seful sectiei pentru rroma si integrarea migrantilor din cadrul FRA.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre rromi UE discriminati
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai mancati mult pacat cu discriminarea rrrrrrrrrrrromilor ???

Da, este discriminare, dar inversa, rrrromii sun imuni la lege, infractiunile lor nu sunt pedepsite, politia se uita, vede si nu face ABSOLUT NIMIC, praduiesc ajutoare, peste ajutoare, isi trag bani, de bani, cei rupti in tur raman tot asa, iar infractorii prospera si se imbogatesc !!!
Clanul Carpaci, stapanii Timisoarei, au mituit tot ce misca in materie de autoritati si justitie, rezultatul fiind ca Timisoara este orasul stapanit de INFRACTORII rrrrrrrromi !!!
Gruparea infractionala organizata care conduce Romania catre prapastie si faliment a mituit politistii, jandarmii si pe ceilalti asistati social taietori de frunza la caini, a mituit si justitia, iar acum fac ce vor, infractorii au din ce in ce mai multe drepturi si privilegii, pulimea din ce in ce mai putine !
Care discriminare mincinosilor ???
Singurii discriminati in Romania sunt cetatenii cinstiti si muncitori !!!

 

 

nimeni nu are nevoie de "civilizatia" tzaganilor, sunt neintegrabili

apa, munca si educatia sunt cuvinte inexistente in vocabularul ciorditorilor - cel mai tare i-a speriat hitler care le spunea ca "munca te elibereaza" - de ce Romania si Bulgaria sunt gainile Europei? au prea multi tzagani, dintre care unii oplositi in conducerea statelor respective - Romania trebuia sa se opuna din rasputeri ca tzaganii sa fie redenumiti "romi"; pentru populatia romaneasca este o sfidare si a ajuns o problema existentiala

 

 

"Marele specialist"O'Flaherty,nu cunoaste problemele tiganilor!

Ca multi irlandezi este infatuat si atotstiutor!
De ce nu a incercat sa le dea de lucru tiganilor sa vada reactia lor fata de munca,si apoi sa vorbeasca!
Prima masura pentru identificarea problemelor tiganilor este revenirea la numirea lor reala de tigani si renuntarea la denumirea confuza si politicianista.artificiala, de Rromi!
In Romania comunistii,in politica lor de promovare a strafundurilor sociale,umplusera aparatul administrativ cu tigani!
A trebuit sa renunte la ideie cand au vazut ca toti furau ca in codru!
Au fost construite blocuri civilizate pentru romani(Balta Alba)si tigani(Ferentari)!
Vizitati acum starea acestor cladiri si comparatile!
Tiganii au emigrat in tari "civiliztae"ca Germania,unde este criza de mana de lucru!
Cati muncesc?
Toti "specialistii"infatuati ,care discuta fara sa cunoasca problemele,ar trebui sa "adopte"cate o familie de tigani si sa incerce sa le integreze social,asigurandu-le locuri de munca!
O sa-si ia lumea'n cap!
Solutia?
Pare radicala,dar cred ca este realista:repatrierea tiganilor in locul lor de origine:India,in conditiile in care un ministru indian le-a acordat virtual cetatenia!
Lasand la o parte prostia politicianista,tiganii nu au "uitat" biologic,niciodata de unde au venit!
De ce sa-i chinuim cu normele noastre europene cand ei ancestral au ramas in arealul de unde au plecat?Teo

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor