Rromii sunt subiectul fierbinte al Europei in aceasta toamna, dupa ce francezii lui Sarkozy au uitat de criza si si-au gasit un nou dusman - populatiile nomade pe care le acuza de toate relele care se petrec pe teritoriul tarii.
Scandalul expulzarii rromilor din Franta inapoi in Romania si Bulgaria i-a dat apa la moara lui Silvio Berlusconi care a gasit in Sarkozy un aliat in lupta sa cu imigrantii estici din Italia.
Rromii au impartit Europa in doua - unii sustin ca ei trebuie trimisi la pachet inapoi acasa, altii amintindu-si de libera circulatie si legile antidiscriminare care stau la baza constructiei UE.
Problema a creat rumoare si in Romania. Exista autoritati locale prin tara care deja se plang ca, de cand s-au intors rromii in locurile natale, a crescut numarul de infractiuni.
In tot acest context, europarlamentarul Sebastian Bodu a depus o motiune de rezolutie a PE prin care solicita inlocuirea termenului "rrom" cu "tigan".
Inlocuirea termenului "rrom" este justificata de europarlamentarul roman prin confuzia fonetica pe care cuvantul respectiv o creeaza, acesta facand trimitere atat la poporul roman, cat si la locuitorii orasului Roma.
Sebastian Bodu cere Parlamentului European inlocuirea termenului rrom cu tigan
In textul motiunii de rezolutie, Sebastian Bodu arata ca aceasta confuzie este regretabila atat pentru romani, pentru locuitorii Romei, dar si pentru reprezentantii unei minoritati numeroase a Europei, a caror identitate se pierde.
"Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre roman, rrom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociatii ale celor care acum se numesc romi care solicita revenirea la numele de tigan. Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rrom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rrom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam", a declarat Sebastian Bodu.
Confuzii la nivel inalt
Ce-i drept exista argumente in favoarea tezei lui Sebastian Bodu. In septembrie 2010, Dennis Abbott, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a confundat limba romani cu limba romana, intr-o conferinta de presa la CE. Confuzia a fost corectata abia dupa interventia unui alt purtator de cuvant.
Abbott a facut o prezentare a evenimentelor care vor fi organizate pentru a marca "Ziua europeana a limbilor". El a fost intrebat in limba franceza, in contextul unei referiri la limbile vorbite de minoritati, despre limba romani. "Romani? Nu, nu este o limba minoritara. Este o limba oficiala a UE", a raspuns Abbott.
Ce spun liderii rromilor
Liderii rromilor nu sunt insa de acord cu aceasta initativa. "Imparatul" Iulian considera discutiile referitoare la schimbarea denumirii de rrom in tigan drept "inutile si fara sens". "Nu vad niciun rost in schimbarea acestei notiuni de rom in tigan. Nu aduce nimic nou, nu schimba sensul, este inutil. Este ca si cum ai schimba numele ministrului Branza in Cascaval", a mai spus imparatul rromilor.
In schimb, "regele" Cioaba considera ca denumirea de rrom este inatacabila, notiunea de tigan avand, in opinia sa, un sens peiorativ si care denigreaza etnia. "Nu are rost sa schimbam o denumire pe care ne-am castigat-o cu greu. Noi suntem rromi si asa am fost dintotdeauna", a adaugat regele Cioaba.
Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Sunteti de acord cu inlocuirea termenului RROM cu TIGAN?