Opinii: Tigan vs rrom, razboiul complexelor

Sambata, 04 Decembrie 2010, ora 18:56
13462 citiri
Opinii: Tigan vs rrom, razboiul complexelor
Foto: Daylife

Tensiunile create de initiativa lui Silviu Prigoana de schimbare a numelui oficial de rrom in tigan au in spate complexe adanci, si ale celor direct vizati, dar si ale romanilor. Complexe pe care pragmaticul "rege al gunoaielor" nu a facut decat sa le exploateze pentru a mai castiga cateva puncte electorale. Si, probabil, a reusit.

Pentru tigani, denumirea aceasta ajunsa in randul populatiei majoritare de-a dreptul o insulta, este fara indoiala o povara. Ca au contribuit din plin la acumularea ei, este o alta chestiune. Dar e, intr-adevar, frustrant sa porti, ca etnie, un nume pe care altii il folosesc ca jignire si e de inteles de ce tiganii au imbratisat schimbarea numelui in rrom. Vechile lor metehne (cred cu tarie ca nu genetice, ci rezultat al unei cronice lipse de educatie) i-au urmat insa precum o umbra si sub noul nume. Iar aceasta schimbare de "brand" nu le-a folosit la nimic, mai ales in Europa, adica unde-si doreau mai mult.

Daca nu le-a folosit tiganilor, modificarea denumirii a daunat, in schimb, romanilor, caci confuzia intre rrom si roman e usor de facut pentru un strain. Asa ca romanii au pus toate necazurile pe care le au prin UE pe seama acestei confuzii. Pana la un punct au dreptate, dar nu in totalitate. Nici romanii nu sunt sfinti de pus in icoana si multi dintre ei au comis tot felul de blestematii prin Europa, comparabile, daca nu chiar mai grave decat gainariile tiganilor.

Dar impresia generala este ca daca scapam de confuzie, scapam de belele. Si ea a fost certificata, indirect, inclusiv de catre autoritati, care in 2004 au schimbat indicativul de tara din ROM (de la englezescul Romania) in ROU (de la frantuzescul Roumanie).

Aceste complexe contradictorii au facut ca initiativa lui Silviu Prigoana sa nu treaca neobservata. Ea a starnit o vie satisfactie in randul majoritarilor si proteste ferme ale tiganilor, care invoca inclusiv rezolutii sau rapoarte ale Consiliului Europei, care recomanda folosirea termenului "rrom".

Cultura vs Academia

Interesant este ca disputa rrom vs tigan, a pus pe pozitii contrare Ministerul Culturii si Academia Romana.

De partea rromilor se situeaza Ministerul Culturii, potrivit caruia, "rrom" este termenul corect stiintific, reprezentand un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor.(...) In Tarile Romane, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul "atigan", care a devenit mai tarziu "tigan", si care desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia.

Academia Roamana socoteste ca, dimpotriva, "tigan este numele corect al acestei populatii transnationale". Cam peste tot denumirea acestei etnii isi are originea in cuvantul tigan: "tsiganes" in franceza, "zingari" in italiana, "Zigeuner" in germana, "tzigani" in rusa si polona, "cigany" in maghiara, "ciganin" in bulgara si sarba, "cigano" in portugheza, "zigenare" in neerlandeza, dupa cum noteaza tot Academia Romana.

E drept, daca ne uitam in istorie, inclusiv a literaturii, nu vom intalni vreun alt nume decat acela de tigan. Daca nu ma inseala memoria, Ioan Budai Deleanu a scris "Tiganiada", nu "Rromiada". Muzica si dansurile tiganesti au facut furori, nu cele rrome.

Dar dincolo de aceste dispute, cat timp mentalitatile si obiceiurile nu se vor schimba, si la romani, si la tigani, cat timp vom ramane sub imperiul complexelor, nu cred ca schimbarile de nume vor aduce alt beneficiu decat cel electoral pentru initiator.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#dezbatere rrom tigan , #rromi