Comitet ONU: Rromii din Romania, discriminati in privinta locuintelor, educatiei si a muncii

Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 22:17
5558 citiri
Comitet ONU: Rromii din Romania, discriminati in privinta locuintelor, educatiei si a muncii

Rromii din Romania sunt discriminati pe scara larga in special in domeniile de locuire, educatie, sanatate si locuri de munca, Romania esuand in a asigura implementarea si protejarea eficienta a drepturilor omului, apreciaza un comitet al ONU, al carui mesaj este transmis de Amnesty International.

Amnesty International si Centrul European pentru Drepturile Rromilor (ERRC) saluta observatiile finale facute publice de Comitetul ONU privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale ca urmare a recentei examinari a rapoartelor periodice ale Romaniei, se arata intr-un comunicat.

Candidat la Presedintia Frantei: Nu vrem Romania in Schengen. De acolo vin cei mai multi rromi

"Observatiile finale evidentiaza preocupari persistente fata de esecul Romaniei de a asigura implementarea si protejarea eficienta a drepturilor omului - printre care ale rromilor -, Romania neindeplinindu-si astfel obligatiile asumate in baza Pactului International pentru Drepturi Economice, Sociale si Culturale pe care l-a ratificat in 1974. Acestea reiau in mare parte preocuparile articulate de catre cele doua organizatii in mod repetat atat in mod public cat si in discutii cu autoritatile romane", se arata in comunicat.

Potrivit celor doua organizatii, comitetul si-a exprimat ingrijorarea fata de o gama extinsa de probleme legate de drepturile omului, inclusiv "discriminarea pe scara larga si excluziunea sociala a rromilor, in special in domeniile de locuire, educatie, sanatate si locuri de munca", precum si ostilitatea opiniei publice fata de rromi.

Totodata, comitetul a remarcat deficiente in Strategia Nationala de incluziune a Rromilor din Romania si a solicitat politici mai eficiente bazate pe date statistice dezagregate privind situatia rromilor.

In special, "comitetul a impartasit preocuparile organizatiilor referitoare la provocarile semnificative legate de dreptul la locuire pentru 'rromi care continua sa traiasca in conditii de locuire necorespunzatoare, fara apa potabila sau facilitati sanitare, electricitate, incalzire, canalizare, salubritate sau securitate legala a posesiei, ceea ce ii expune riscului unei evacuari' si, de asemenea, a remarcat 'numarul limitat de locuinte sociale disponibile si lipsa unui mecanism de monitorizare pentru a asigura alocarea acestora in mod transparent si nediscriminatoriu'", se arata in comunicat.

Comitetul a recomandat adoptarea tuturor masurilor necesare pentru a asigura accesul la locuire adecvata pentru grupurile dezavantajate si marginalizate, inclusiv a rromilor.

Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare

Astfel, autoritatile romane au fost indemnate sa modifice legislatia nationala pentru a asigura un grad minim de securitate a posesiei persoanelor care traiesc in asezari informale si sa adopte o legislatie care sa asigure ca evacuarile sunt efectuate in conformitate cu standardele internationale privind drepturile omului.

Potrivit comitetului ONU, evacuarile fortate ale romilor nu ar trebui sa aiba loc "pana cand acestia nu au fost consultati, le-a fost garantat un proces echitabil si locuinte alternative sau compensatii care sa le permita sa dobandeasca o locuinta adecvata".

Amnesty International si Centrul European pentru Drepturile Omului reitereaza apelul catre autoritatile romane de a implementa recomandarile comitetului fara intarziere.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...