Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare

Marti, 03 Iunie 2014, ora 08:04
8129 citiri
Consiliul Europei trage Romania de urechi: Rromii sunt discriminati in continuare
Foto: imparte.ro

Minoritatea rroma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti.

"Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa rromilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune", deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului sti Intoleranttei (ECRI).

Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza "o legatura intre rromi si criminalitate" si ii reproseaza acestei minoritati ca "nu incearca sa se integreze".

Basescu a contestat amenda de la CNCD pentru discriminarea rromilor

In general, "presa continua sa preia opinii ostile rromilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare", fara ca acest fapt sa fie investigat. "Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului" trebuie sa fie "aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare", a pledat ECRI.

Comisia mentioneaza, de asemenea, "un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rrome", facute de seful de stat, Traian Basescu, in 2007 si 2010.

Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei.

Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rrome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori rromi.

Acelasi ministru suedez readuce pe tapet problema rromilor de la noi si vrea monitorizare UE

Totusi, potrivit autorilor acestui raport, rromii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale "segregarii" si "discriminarii" la scoala.

La inceputul lui aprilie, Comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Nils Muiznieks, a indemnat Romania sa ia mai multe masuri pentru a ameliora situatia rromilor, denuntand in special un nivel inalt (36 la suta) de abandon scolar in randul copiilor acestei minoritati.

Romania numara aproximativ 620.000 de rromi, potrivit ultimului recensamant oficial, si peste doua milioane, potrivit unor ONG-uri.

#Consiliul Europei rromi discriminare, #Consiliul Europei persistenta discriminare, #Romania persistenta discriminare rromi , #rromi