Daily Mail: Sute de rromi sunt inchisi de luni de zile in ghetoul din Baia Mare (Galerie foto)

Joi, 28 Februarie 2013, ora 19:29
9433 citiri
Daily Mail: Sute de rromi sunt inchisi de luni de zile in ghetoul din Baia Mare (Galerie foto)

Situatia rromilor din Baia Mare, care sunt "inchisi" de cateva luni intr-un ghetou, dupa ce primarul Catalin Chereches a dispus construirea unui zid de jur imprejur, ramane in atentia presei internationale.

Ghetoul este numit "groaznic", intrucat primarul l-a sigilat in spatele unui zid, in luna iunie 2012, fiind astfel acuzat de rasism.

Autoritatile locale insista ca actiunea reprezinta "un pas catre civilizatie si emancipare", noteaza Daily Mail.

Circa 10-12 milioane de rromi traiesc in Europa, fiind astfel una dintre cele mai mari minoritati etnice din Uniunea Europeana, iar un studiu al Comisiei Europene a aratat ca unul din patru cetateni europeni s-ar simti inconfortabil avand un vecin rrom.

Sursa citata continua cu situatia cu care se confrunta Regatul Unit, incepand cu 1 ianuarie 2014, cand multi dintre rromii din Romania si Bulgaria ar urma sa se indrepte catre aceasta tara, mai precis sute de mii de imigranti.

Rromii din ghetou, modelul de roman care va emigra in Marea Britanie in 2014

Rromilor din gheotoul baimarean li s-au promis apartamente noi, care sa ii fereasca de gerul iernii, insa la opt luni de la construirea zidului, 500 de familii de rromi sunt inca izolate in cladiri ciuruite si umede, iar situatia s-a inrautatit dupa ce primarul din Baia Mare a construit zidul din jurul asezarii de rromi, izolandu-i pe acestia de restul orasului.

Potrivit lui Catalin Chereches, aceasta masura face parte dintr-un mare plan de imbunatatire a vietilor familiilor foarte sarace din oras, care se zbat de generatii pentru supravietuire.

Organizatiile pentru drepturile omului pretind ca primarul este rasist, acuzandu-l de inchiderea populatiei intr-un ghetou si inrautatindu-le si mai mult situatia. Imaginile surprinse in mahalaura respectiva, printre blocurile din epoca comunista, arata scene de saracie ingrozitoare, familii care se zbat sa supravietuiasca in timp ce temperaturile coboara si pana la -26 de grade Celsius.

Confruntati cu asemenea conditii, nu este de mirare ca multi romani spun ca doresc sa se mute in Marea Britanie in ianurie 2014, continua Daily Mail.

Zidul de beton masoara 1,8 metri inaltime, insa pare mult mai inalt din interior, si inconjoara zona, cu cateva puncte de acces. Chereches a spus ca zidul a fost construit pentru a-i proteja pe copii, care se jucau langa strada principala.

Totodata, edilul afirma ca conditiile de trai s-au imbunatatit dupa ce familiile au fost mutate dintr-o mahala in care copiii dezbracati se jucau in praf cu cainii si pisicile de pe strazi. Autoritatile locale au inceput sa mute 1.600 de rromi din locuinte improvizate din cele cinci zone sarace ale orasului, in sediul unei foste fabrici de cupru, Cuprom.

Zidul construit de Chereches l-a transformat in cel mai popular politician local

"Mutarea oamenilor care apartin unui singur grup etnic laolalta este numita separare etnica. Aceasta incalca drepturile omului", a declarat Robert Vaszi, directorul Asociatiei "Sanse Egale", grup pentru protectia drepturilor rromilor.

Rromii sunt cea mai mai mare minoritate etnica din Uniunea Europeana, multi dintre ei migrand din tari precum Romania, Bulgaria si Cehia. Unul din cinci rromi traieste in Romania, ceea ce inseamna aproximativ doua milioane de rromi. Marea lor majoritate traieste la marginea societatii, in saracie mizerabila, ceea ce ii face tinte usoare in vremuri tulburi, in timp ce grupurile prodemocratice spus ca guvernele post-comuniste din regiune nu au facut destule pentru a le imbunanati situatia.

Inchiderea familiilor de rromi in spatele zidurilor de beton din orasul Baia Mare l-a ajutat pe Catalin Chereches sa devina cel mai popular politician local al tarii, castigand 86 la suta din voturile exprimate la alegerile locale din iunie 2012.

"A facut o treaba grozava ridicand zidul. Copiii rromi stateau pe strazi inainte si aruncau cu pietre in masini. Mutarea altor rromi la Cuprom este un lucru si mai bun pentru orasul nostru", a spus un pensionar din Baia Mare.

Sentimentele anti-rrome sunt ceva comun in Europa Centrala si sute de mii de rromi au plecat in orasele Europei de Vest, de cand Romania si Bulgaria s-au alaturat Uniunii Europene. Potrivit politiei, multi rromi cersesc si sunt deseori implicati in retele infractionale si de trafic de persoane.

"Avem nevoie sa gasim solutii care integreaza, nu separa. Exista un pericol, deoarece tratarea intr-o asemenea maniera a problemelor rromilor provoaca numai resentimente si prejudicii care deja exista", a spus si Dezideriu Gergely, reprezentant al Centrului pentru Drepturile Rromilor Europeni.

Nu in ultimul rand, parerile in randul rromilor sunt impartite. Daca unii sunt recunoscatori lui Catalin Chereches ca au fost mutati din mahala, in sediul Cuprom, cei care au ramas sa traiasca in baracile improvizate spun ca acolo pot avea porci si cai, in timp ce la Cuprom este "o tabara de concentrare", unde nu doresc sa mearga. Vor sa stea in spatii deschise, nu in blocuri.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Cine a pierdut și cine a câștigat de pe urma căderii anunțate a guvernului USR. Analist: „PNL tinde să se desfacă în bucăți. Cioloș a avut doar de câștigat”
Politologul Andrei Țăranu a declarat pentru RFI că votul împotriva lui Dacian Cioloș era unul pre previzibil, dar cele 10 voturi obținute din afara partidului sunt, cel mai probabil de la PNL...
Sursa: Ziare.com