De la cititori: Ar trebui sa se schimbe denumirea de rrom in tigan?

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 09:02
3075 citiri
De la cititori: Ar trebui sa se schimbe denumirea de rrom in tigan?

In pofida protestelor salariatilor din Finante pentru salariile injumatatite si a febrilelor pregatiri pentru motiunea de cenzura a Opozitiei impotriva Guvernului, problema comportamentului rromilor in Franta si alte state din UE si in context integrarea comunitatii rrome deplin in societate, ramane o problema de fond intr-o rezolvare amanata intr-un un maine incert.

Intre timp, rromii fac ce stiu ei mai bine, nu se integreaza de pe o zi pe alta. Dupa valurile de "repatrieri", vezi doar ca nu mai sunt capace la gurile de canal pe strazi in orasele cu comunitati reintoarse, reincep discutiile cu comunitatile de localnici "dijmuiti" de rromii iuti de mana, furturile se extind, si altele.

Nu prea vezi insa rromi angajati pe locurile de munca aflate la dispozitia agentiilor de ocupare. Asta pentru ca majoritatea dintre ei constituie forta de munca necalificata, de care nu mai au nevoie agentii economici, azi.

Rromii raman in continuare saraci si foarte saraci. Ei totusi prefera ca resurse pentru a trai munci sezoniere sau expediente, ajutoare sociale si mai putin veniturile sigure ca salariati.

Programele de integrare sociala intampina dificultati deoarece criza economica a scazut potentialul financiar de coparticipare al comunitatilor locale in proiecte cu finantare structurala. ONG-urile rromilor, chiar daca deruleaza o serie de proiecte de integrare cu finantare europeana si de la buget, nu pot asigura influente pozitive de integrare dacat partial si zonal. Criza economica este dura si in acest sector.

Resursele bugetare trebuie cheltuite strict justificat. Suma promisa de Comisia Europeana pentru a fi alocata pentru integrarea rromilor, dupa recentul scandal cu Franta, implica durata. Iar rromii au nevoie acum de resurse. Ajutoarele sociale care le sunt cuvenite prin lege la noi lor li se par doar de subzistenta.

Astfel, lipsa posibilitatilor de a trai in tara indeamna pe multi sa se reintoarca in tarile bogate din Vest, unde sansele de supravietuire sunt mult mai mari.

Din tara au plecat, trebuie sa mentionam, doar o parte dintre cei peste 2.500.000 rromi, alta parte ramanand sa traiasca in cadrul comunitatilor locale cu resursele existente si cu problemele crizei economice, mare pondere integrati in normalitate.

De cativa ani, s-au acumulat in Europa insa resentimente fata de rromi, cat si fata de romani. Ei au tot mai multe greutati in a gasi un loc de munca, intalnesc atitudini de respingere din partea concetatenilor europeni. Pentru ca multi dintre europeni nu numai ca stiu sa faca deosebirea intre rromi si romani, dar nici nu vor.

Confuzia in randul cetatenilor italieni, francezi, spanioli, englezi,germani si chiar a unor autoritati din vest si europene, intre rromi, limba rromani, comunitatea rroma, oameni cu cetatenie romana, cu un stil de viata nomad si in tabere, nepotrivit insa cu standardele comunitatilor dezvoltate din aceste state, si poporul roman este curenta si defavorabila pentru romani.

Aceasta stare este datorata si faptului ca aceasta comunitate si-a schimbat in 1993 numele de tigan in rrom, iar astfel, limba romani, comunitatea rroma, au fost asemanate cu romani, limba romana.

Cei din Vest sunt supusi asadar unor influente care ii pot face sa creada ca acesta e poporul roman, oameni care traiesc in tabere in conditii insalubre, si celelalte.

Dupa cum se stie, imediat dupa Revolutia din '89, unor lideri ai momentului le-a venit ideea ca tiganii sa se numeasca rromi, ei astfel sa constituie comunitatea rroma iar limba vorbita sa fie romani. Ca astfel tiganii sa nu se mai simta jigniti, motivau ei, de indentitatea lor istorica marcata de o anume incarcatura negativa in randul majoritatii populatiei.

Si, de ce nu, sa-si schimbe imaginea si perceptia in randul conationalilor si mai ales sa-si creasca sansele de acomodare cu comunitatile locale din tarile dezvoltate din Vest catre care au pornit in valuri pentru o viata mai buna. Parlamentul de atunci si Guvernul au facut pe plac liderilor rromi in schimbul, ce sa mai, al voturilor acestei comunitati.

Rromi cersind si cu alte obiceiuri au fost semnalati de presa straina intre timp si mai departe de Europa, in Canada si Japonia. Exista totusi rromi integrati, atat in tara noastra, cat si in unele tari din Vest, dar procesul este in desfasurare si trebuie incurajat de autoritati.

Confuzia in PE

Problema confuziei intre denumirea de rrom si roman este curenta si reala. Relatiile dintre Franta si Romania, Italia si Romania au avut de suferit din cauza acestor conationali, cateodata problema.

Ce trebuie sa se intreprinda de comun acord intre parti ca sa nu mai existe aceasta confuzie de nume intre rromi si romani in Europa, in tara, fara a se afecta prin aceasta pozitia fiecarei partener?

Europarlamentarul Sebastian Bodu a depus o motiune la Parlamentul European pentru inlocuirea termenului rrom cu tigan in documentele oficiale, ca urmare a confuziilor majore aparute chiar in forul suprem legislativ European intre romani si rromi.

Demersul este agreat de o serie de ONG-uri ale rromilor, care apreciaza ca denumirea lor traditionala nu e ofensatoare, ci necesara istoric. Dar alti lideri ai rromilor nu doresc sa se gandeasca la aceasta varianta.

Fundatia "Romania - Generatia Urmatoare" a depus in 15.10.2010 la Guvernul Romaniei adresa cu nr. 17/12231, reluand astfel initiativa sa din 2007, pentru a cere inlocuirea denumirii de rromi cu tigani, organizarea unui referendum national in acest scop, dar si continuarea mai pregnanta a programelor de integrare in societate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#schimbare denumire rrom tigan, #adresa Guvern rrom , #rromi