Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Decizia CE privind rromii: In joc, credibilitatea lui Barroso

Duminica, 26 Septembrie 2010, ora 15:20
929 citiri
Decizia CE privind rromii: In joc, credibilitatea lui Barroso

Comisia Europeana va face cunoscut saptamana viitoare daca considera discriminatorii expulzarile rromilor din Franta, cu riscul fie de a reaprinde o polemica ce nu s-a stins inca cu Parisul, daca merge mai departe, fie de a se vedea acuzata de lasitate daca renunta, comenteaza duminica France Presse.

In acest dosar este in joc insasi credibilitatea presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, sunt de parere adversarii sai politici - socialisti, liberali si verzi din Parlamentul European , partizanii unei "condamnari fara drept de apel" a Parisului.

Cei 27 de comisari europeni chemati sa transeze aceasta problema nu intentioneaza insa sa se lanseze in batalie tratand cu usuratate dosarul.

"In plan juridic dosarul Frantei nu este atat de rau [...], ea va castiga in fata Curtii Europene de Justitie", a afirmat Jean-Dominique Giuliani, presedintele Fundatiei Robert Schuman, un grup de reflectie influent privind afacerile europene.

"Nu cred ca este necesar sa se mearga pana la sanctiuni, din cauza riscurilor negative pe care le implica acest lucru", a avertizat Marco Incerti de la "Centre for European Policy Studies" (CEPS).

"De fiecare data cand Comisia a incercat sa se amestece in chestiuni de politica interna dintr-o tara, lucrurile au mers prost", a subliniat Incerti, amintind reactiile de ostilitate din Austria atunci cand UE a incercat sa denunte, in 2000, formarea unui guvern de coalitie cu extrema-dreapta.

Cei doi politologi apreciaza ca rolul Bruxellesului de gardian al tratatelor a fost deja consolidat de liderii UE, chiar daca ei au criticat derapajul comisarului pentru justitie Viviane Reding, criticata pentru a fi comparat repatrierile rromilor romani si bulgari de catre Paris cu deportarile din cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In prezent, "daca Comisia vrea sa-si pastreze posibilitatea de a face ceva pentru rromi, trebuie sa gaseasca o formula care sa evite in mod deschis sfidarea Frantei", considera Giuliani.

Viviane Reding isi va prezenta raportul privind situatia miercuri, iar CE va trebui sa decida legat de eventualele urmari joi, potrivit France Presse.

Doua proceduri pentru infringement

Sunt avute in vedere doua proceduri pentru infringement ale legislatiei europene, marcand inceputul unui proces indelungat ce ar putea duce, in cel mai rau caz, la o sesizare a CEJ. Dezbaterea o vizeaza mai ales pe a doua, mult mai sensibila, considera AFP.

In primul caz, Franta se afla in atentie alaturi de alte 15 sau 16 state pentru proasta aplicare a unei legislatii din 2004 privind libera circulatie a cetatenilor. Deschiderea unei proceduri pentru acest motiv este foarte probabila, potrivit AFP. Franta este deja pregatita. Presedintele Nicolas Sarkozy a dat asigurari ca eventualele erori in acest sens vor fi "bineinteles corectate".

Cel de-al doilea aspect al plangerilor formulate de Viviane Reding este mai delicat, considera France Presse. Ea merge in favoarea unei a doua infractiuni, ce vizeaza in mod specific Franta, pentru aplicarea discriminatorie a aceleiasi legislatii in cazul expulzarii rromilor.

Jose Manuel Barroso vrea sa fie insa sigur pe actiunea sa avand in vedere riscurile politice. El vrea o "analiza juridica beton", pentru a nu risca sa fie dezavuat de CEJ, subliniaza o persoana din anturajul sau. Comisia ar putea, prin urmare, sa decida sa-si acorde mai mult timp pentru acest al doilea punct, este de parere AFP.

"Comisia trebuie sa se abtina de la orice judecata de valoare pripita", a avertizat premierul francez Francois Fillon. Omologul sau spaniol Jose Luis Zapatero l-a sprijinit.

"Ordinea publica trebuie respectata in taberele care nu dispun de conditii sanitare sau de siguranta adecvate", a afirmat demnitarul spaniol, citat de AFP.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#decizie CE rromi, #credibilitate Jose Manuel Barroso , #rromi