Diaconescu: Aderarea Romaniei la Schengen nu depinde de problema rromilor

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 21:51
926 citiri
Diaconescu: Aderarea Romaniei la Schengen nu depinde de problema rromilor
Foto: badpolitics.ro

Problema rromilor nu ar trebui sa faca parte din conditionalitatile Schenghen pentru Romania. Aceasta problema este una "europeana (...) care in mod categoric trebuie abordata complex".

Declaratia a fost facuta de presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu. Precizarile acestuia vin dupa ce secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat intr-un interviu pentru RFI, ca problema romilor trebuie sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu a replicat ca tara noastra nu accepta aceasta atitudine a demnitarilor francezi.

"De fapt, ministrul francez se refera la libera circulatie a acestor persoane, cred ca este principala sa preocupare, si din acest punct de vedere orice fel de discriminare pe criterii etnice in ceea ce priveste dreptul de libera circulatie este inadminisibila. Sigur, cooperarea trebuie sa existe in planul justitiei, a ministerului de Interne, pe palierele care tin de respectarea legii. Indiferent de etnie, oricine trebuie sa respecte legea interna sau legea europeana in egala masura", a precizat fostul ministru de Externe.

Intrebat daca pozitia Frantei poate afecta in asemenea masura eforturile Romaniei de a adera la spatiul Schengen, incat acest lucru sa fie blocat, Diaconescu a precizat ca nu crede ca Franta, sau orice alt stat membru UE, ar pretinde Romaniei sa introduca o norma dicriminatorie pe criterii etnice, atunci cand este vorba de libera circulatie.

In interviul acordat RFI, oficialul francez, Pierre Lellouche a precizat ca este responsabilitatea Romaniei sa ii integreze pe rromi romani si nu a Frantei.

"Romania ar trebui sa adere la spatiul Schengen in martie, anul viitor si i-am spus colegului meu roman (ministrul de externe Teodor Baconschi - n.r.) ca avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de rromi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze".

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche a criticat, de asemenea, guvernul roman pentru modul in care actioneaza in problema romilor.

"Impreuna cu Guvernul roman am facut o comisie care sa se ocupe de problema rromilor. A trebuit sa merg de doua ori in Romania pentru asta, pentru ca prima oara, romanii nici nu vroiau sa vorbeasca despre problema. Primul-ministrul roman mi-a promis, cu greu, ca va numi un secretar de stat pentru insertia romilor : nu s-a intamplat asta, desi discutiile au avut loc in luna februarie!", a explicat secretarul de stat francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#rromi Franta Pierre Lellouche, #discriminare Schengen Cristian Diaconescu , #rromi