Dorin Cioaba: Tribunale ale rromilor au fost deschise in mai multe judete din tara

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 22:52
1861 citiri
Dorin Cioaba: Tribunale ale rromilor au fost deschise in mai multe judete din tara
Foto: balkaninsight.com

Dorin Cioaba, fiul autointitulatului rege al rromilor Florin Cioaba, spune ca tribunale ale rromilor similare celui de la Sibiu au fost deschise in mai multe judete, iar cel de la Sibiu, unde au avut loc peste 60 de procese, va avea un rol similar unei Curti de Apel pentru cei nemultumiti de tribunale.

Dorin Cioaba a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza deschiderea de tribunale ale rromilor, precum cel de la Sibiu, in intreaga tara.

"Vom face astfel de tribunale in toata tara, bineinteles, in judetele in care exista comunitati semnificative de rromi. Exista deja la Valcea, Bucuresti, Ilfov, Arges, Calarasi si Galati. Noi am invitat la Sibiu, la discutii, reprezentanti din toate judetele, dar unii n-au inteles exact ce vrem noi sa facem si au zis: << Faceti voi intai sa vedem si ne decidem >>. Va fi munca multa pana sa deschidem in toate judetele, dar o vom face treptat", a afirmat Dorin Cioaba.

El a explicat ca la aceste tribunale ale romilor isi vor desfasura activitatea membri ai staborurilor locale, "oameni intelepti, acceptati si respectati de comunitate, care nu trebuie sa aiba studii juridice, ci doar o foarte mare experienta de viata".

Potrivit lui Dorin Cioaba, multi dintre rromi au inteles ca traditionalul stabor nu se mai poate reuni in strada, ca pana acum, si este nevoie de conditii civilizate de desfasurare a "judecatilor".

Dorin Cioaba a precizat ca de la deschiderea tribunalului rromilor de la Sibiu au avut loc peste 60 de procese, majoritatea vizand "abateri disciplinare de la viata si traditiile rromilor".

"Acest tribunal nu s-a substituit niciodata unei instante penale. La tribunalul rromilor de la Sibiu s-au judecat, in principal, abateri disciplinare de la viata si traditiile romilor - divorturi, ruperi de logodna -, dar si conflicte de afaceri intre rromi, imprumuturi si diferite jigniri pe care si le-au adus unii altora", a declarat Dorin Cioaba, care este presedintele tribunalului rromilor de la Sibiu.

Dorin Cioaba a spus ca, odata cu deschiderea de noi instante ale rromilor in tara, tribunalul de la Sibiu va deveni o instanta superioara, cu atributii similare unei Curti de Apel, "chiar daca nu o putem numi Curte de Apel".

"Va fi o instanta superioara. Tribunalul rromilor de la Sibiu va fi degrevat de toata munca ce se depunea pana acum. Tribunalul nu se desfiinteaza, dar aici vor putea veni cei care nu-si gasesc dreptatea la tribunalele locale sau considera ca crisinitorii (judecatorii - n.r.) de acolo ar putea sa favorizeze una dintre parti", a afirmat Dorin Cioaba.

Primul tribunal al rromilor din Romania, cel de la Sibiu, a fost deschis in februarie 2011, intr-o cladire special construita in acest sens in apropierea locuintei familiei Cioaba.

Citește și:
Deputatul PSD surprins în imagini intime cu un tânăr susține că nu el apare în poze și că nu-și dă demisia din Parlament: „Ăsta e punctul meu de vedere”
Deputatul PSD surprins în imagini intime cu un tânăr susține că nu el apare în poze și că nu-și dă demisia din Parlament: „Ăsta e punctul meu de vedere”
Deputatul Aurel Bălăşoiu a declarat duminică, 2 octombrie, la Antena 3, despre imaginile compromiţătoare care au fost difuzate în presă şi care au dus la excluderea lui din PSD, că nu...
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...