EUObserver: Opiniile rasiste anti-rromi infloresc in toate partidele romanesti

Marti, 29 Aprilie 2014, ora 21:51
7186 citiri
EUObserver: Opiniile rasiste anti-rromi infloresc in toate partidele romanesti

A fost atat de frig, in Bucuresti, in februarie 2014, incat deputatul PSD Dan Tudorache, membru al Comisiei parlamentare pentru relatii externe, a ales momentul sa posteze un mesaj public pe Facebook: "Sunt minus 14 grade in Bucuresti! Foarte frig!!! Atat de frig incat am vazut un tigan cu mainile in buzunar".

Pentru cei care nu stiu glumele rasiste indreptate impotriva minoritatii rrome din Romania, Tudorache se referea la mitul ca "tiganii" au intotdeauna mainile goale, ca sa le poata folosi furand de la altii, scrie EUObserver.

Si, insinua deputatul, chiar si tiganilor le era imposibil sa-si mai tina mainile pe afara, astfel incat trebuiau sa-si sacrifice nevoia stringenta de a fura din buzunare.

Ciprian Necula, un activist rrom in varsta de 38 de ani, a luat pozitie fata de parlamentarul PSD. Ca rezultat al acestui demers, Tudorache si-a sters postarea de pe Facebook.

Dar parlamentarul PSD a fost aclamat de valuri de suporteri, care l-au atacat pe Necula.

Damian Draghici, candidat al PSD pentru Parlamentul European si rrom la randul lui, nu crede insa ca afirmatiile lui Tudorache erau rasiste.

El spune ca Tudorache nu a avut intentii rele. Ceea ce e necesar, insista el, e sa educi oamenii in legatura cu ceea ce inseamna discriminarea.

Prejudecatile sunt reciclate in societatea romana din generatie in generatie. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii spune ca atunci cand sunt pusi sa ii descrie pe rromi cu cuvintele lor 20% dintre acestia folosesc cuvintele "hoti" si "criminali".

Copiilor li se spune in general ca, daca se poarta urat, tiganii vor veni sa ii fure, iar daca se murdaresc, li se spune ca s-au murdarit ca un tigan.

Anul trecut, un lider liberal din judetul Alba a inceput sa promoveze ideea sterilizarii femeilor rrome. Rares Buglea, liderul Tineretului Liberal din Alba, a postat pe FB un comentariu privind dificultatea de a schimba mentalitatile din comunitatea rroma.

Si premierul PSD Victor Ponta, intr-un interviu la BBC din 2013, a afirmat ca problema romanilor care calatoresc in Marea Britanie si Germania pentru a profita de sistemul de asistenta sociala este "o situatie specifica comunitatii rrome".

Si presedintele Basescu, care conduce Romania din 2004, a primit doua avertizari din partea CNCD pentru afirmatii rasiste, o data pentru ca a facut-o pe o reporterita "tiganca imputita" si o data pentru ca, in Slovenia, a spus ca tiganii nomazi "traiesc din ce fura".

"Rasismul e cauzat de ignoranta pentru ca 70% din populatie este rurala in mentalitate si are acces limitat la informatie sau educatie", spune Ciprian Necula.

Rromii sunt insa o minoritate in crestere. Ei reprezinta si o masa mare de votanti, posibil milioane, in care sunt inclusi si foarte multi tineri.

Multi rromi sunt saraci si, de regula, cei aflati la limita de jos a castigurilor sunt tinta cumpararii de voturi. In timpul alegerilor, ei sunt doriti de toate partidele care ii si platesc, cu sume de la 8 euro in sus, pentru a vota cu un anume candidat.

Multi analisti spun ca e interesul politicienilor sa-i pastreze pe rromi ca o comunitate saraca, needucata, usor de manipulat la alegerile locale si nationale. "Rromii sunt vazuti, de catre cei mai multi dintre politicieni, ca un lumpenproletariat, la fundul ierarhiei sociale", mai spune Necula.

Citeste si:
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Cum încearcă Ciucu să rezolve problema termoficării în Sectorul 6: ”Este pentru prima dată când un primar de sector se implică direct”
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a reacționat vineri, 28 ianuarie, la criticile primite de cetățeni din cauza problemelor legate de termoficare. Într-unul dintre mesajele critice, un...
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Declarații halucinante ale Dianei Șoșoacă despre oamenii vaccinați: ”Când sunteți lângă ei, dați pe bluetooth” VIDEO
Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut vineri, 28 ianuarie, noi declarații aberante împotriva vaccinării anti-Covid. Invitată la un post de televiziune intitulat News România, senatoarea a...