Expert ONU in vizita in Romania: Analizeaza situatia rromilor, a copiilor si a persoanelor cu dizabilitati

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 20:52
2191 citiri
Expert ONU in vizita in Romania: Analizeaza situatia rromilor, a copiilor si a persoanelor cu dizabilitati

Situatia rromilor, a persoanelor cu dizabilitati si a copiilor reprezinta subiectul vizitei pe care Raportorul Special al Organizatiei Natiunilor Unite pe probleme de saracie extrema si drepturile omului, Philip Alston, o va efectua in Romania, in perioada 2-11 noiembrie.

"Este ingrijorator ca peste 70% din reprezentantii minoritatii rrome din Romania traiesc sub limita saraciei. In plus, acestia se confrunta si cu o multitudine de alte provocari legate de respectarea drepturilor omului, de la situatii de evacuare fortata din casele lor la cazuri de utilizare excesiva a fortei de catre politie. (...) In plus, rata saraciei este foarte ridicata in randul anumitor grupuri de copii, iar felul in care sunt tratate persoanele cu dizabilitati este ingrijorator", a apreciat expertul independent, conform unui comunicat transmis, miercuri, de UNICEF.

Mesajul unei tinere de etinie rroma, pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA (Video)

Alston va evalua eforturile Guvernului de eradicare a saraciei. El va efectua vizite la Bucuresti, Cluj-Napoca, in judetele Bacau si Ilfov. Va avea intalniri si va purta discutii cu reprezentanti ai Guvernului, autoritatilor locale, parlamentari, organizatii non-guvernamentale, reprezentanti ai organizatiilor internationale, instantelor judecatoresti, cadre universitare si persoane care traiesc in conditii de saracie extrema.

"Eradicarea saraciei este posibila daca Guvernul Romaniei si societatea in ansamblul sau abordeaza cu seriozitate aceasta problema deosebit de grava. Insa, pentru a respecta si proteja drepturile omului in randul celor mai vulnerabili, este nevoie de vointa politica. Sunt foarte interesat sa aflu cum abordeaza Romania aceste probleme prin politicile guvernamentale, cheltuielile publice si prin institutiile sale", a adaugat Alston.

Pe 11 noiembrie, Raportorul Special va sustine o conferinta de presa in Sala de Conferinte a sediului ONU, in cadrul careia va prezenta observatiile preliminare ale vizitei. Constatarile si recomandarile sale vor fi prezentate intr-un raport al Consiliului Drepturilor Omului in iunie 2016.

Philip Alston (Australia) a preluat functia de Raportor Special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului in iunie 2014, in urma numirii sale de catre Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law si a ocupat in trecut diferite functii in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite.

Raportorii Speciali fac parte din Procedurile Speciale ale Consiliului Drepturilor Omului. Procedurile Speciale, cel mai mare organism de experti independenti din sistemul de protectie a drepturilor omului ONU, este numele general dat mecanismelor independente de constatare si monitorizare ale Consiliului care abordeaza fie situatii specifice ale tarilor, fie aspecte tematice la nivel international.

Activitatea expertilor Procedurilor Speciale are caracter voluntar; acestia nu fac parte din personalul ONU si nu sunt remunerati pentru munca prestata. Sunt independenti de orice guvern si organizatie si isi exercita atributiile cu titlu personal.

Citeste si:
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Mesajul lui Nicolae Ciucă după alegerea noii conduceri a partidului Maiei Sandu: ”Suntem pregătiți să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democrației”
Premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică, 15 mai, pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS)....
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fiul lui Piedone candidează la Primăria Sectorului 5. Mesajul tatălui aflat în închisoare: ”Dumnezeu nu lasă poporul român pe mâna orcilor!”
Fostul primar al Sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, a postat duminică, 15 mai, un nou mesaj din detenție, după ce mai mulți susținători ai săi au protestat în fața...