Opinii: Franta ne trimite tiganii inapoi - ce-i de facut?

Joi, 19 August 2010, ora 23:37
8342 citiri
Opinii: Franta ne trimite tiganii inapoi - ce-i de facut?

Presedintele francez Nicolas Sarkozy pare sa fi gasit solutia pentru toate problemele tarii sale si ale Eruopei - rromii - asa ca a decis sa-i trimita val-vartej in tarile lor de origine.

Ba chiar le da si bani ca sa scape de ei - 300 de euro pe cap de adult si 100 de euro pe cap de copil minor. Dar asta nu e o premiera, le-au mai dat si alta data bani, rromii i-au primit bucurosi, au petrecut o vacanta scurta in Romania, dupa care s-au reintors pe strazile francezilor.

Pe asta s-ar putea crede ca mizeaza si autoritatile romane, a caror reactie a fost slaba spre moderata de la declansarea scandalului.

Basescu: Romania sustine integrarea rromilor, nu asimilarea lor

Romania, plina de intelegere pentru francezi

Presa franceza a vuit, rromii au protestat blocand o autostrada, inalti oficiali francezi din Opozitie au acuzat existenta unui "rasism institutionalizat" si anchete peste anchete au fost declansate.

Romanii au stat insa linistiti. Mai mult, insusi presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania intelege pozitia Frantei in problematica romilor, dar sustine dreptul oricarui cetatean roman de a circula liber in interiorul UE si va colabora cu Parisul pentru gasirea unei solutii "convenabile" ambelor tari, dar si cetatenilor.

El a adaugat ca exista si o responsabilitate a Romaniei, amintind ca probleme de acelasi gen au fost in trecut cu Italia si au fost rezolvate dupa ce un numar suficient de politisti romani au fost detasati in aceasta tara: "Acelasi lucru trebuie sa il facem in Franta".

Ceva mai virulent a fost ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care a spus ca vede riscuri de "derapaj populist" si "reactii xenofobe". El a pledat pentru o abordare concertata franco-romana, "in absenta unei febre electoraliste artificiale".

Sarkozy foloseste rromi ca sa-si consolideze imaginea

Actiunile de expulzare a rromilor, care de multe ori prefera sa fuga de politia franceza si sa cerseasca in Franta decat sa se intoarca in tarile de origine, par sa sporeasca popularitatea liderului Nicolas Sarkozy.

Anastase: Repatrierea rromilor nu rezolva problema

Un sondaj recent arata ca popularitatea liderului francez a crescut de la 32% in iulie (cel mai mic nivel de cand a devenit presedinte) la 34% in august, dupa demolarea taberelor de rromi.

Asta in conditiile in care o mare parte dintre francezi (62%) sunt de acord cu demolarea taberelor, iar peste jumatate ar dori retragerea cetateniei franceze delincventilor (57%).

Primii rromi au ajuns in tara joi

O cursa charter ce transporta aproximativ 50 de rromi romani din Franta, care au acceptat repatrierea voluntara, a sosit joi pe Aeroportul Baneasa din Bucuresti in jurul orei 17:00.

Mircea Geoana: Reactia Romaniei in cazul rromilor expulzati din Franta este timida

Un alt avion, transportand 131 de rromi din Franta, va sosi vineri, 20 august, la Timisoara, au declarat pentru NewsIn surse din politia de frontiera.

In Franta se afla aproximativ 15.000 de romi, dintre care multi provin din Bulgaria si Romania si care, in calitate de cetateni ai UE, au drept de sedere in Franta, dar pot fi deportati in cazul in care comit infractiuni.

Autoritatile franceze insista, insa, ca toate repatrierile sunt voluntare, insa este discutabila vointa de repatriere, atat timp cat cei vizati primesc bani.

Francezii si poate alti vest-europeni vor constata cat de voluntare sunt repatrierile atunci cand se vor trezi inapoi cu o parte din cei repatriati. In cazuri similare din trecut, multi dintre cei repatriati au recunoscut ca s-au intors strict pentru bani si cu prima ocazie vor pleca inapoi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Franta expulzare rromi, #tigani romani Franta, #repatriere tigani Romania, #Nicholas Sarkozy Franta , #rromi
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Denumirea de "rrom" nu exista...decat in mintea bolnava si avida de putere a comunistului Ion Iliescu...
Poza WindowsXP
WindowsXP
rank 5
Nimic, pentru ca-n cateva zile o sa plece din nou!