Iohannis si Ciolos, mesaje cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor

Vineri, 08 Aprilie 2016, ora 19:02
2874 citiri
Iohannis si Ciolos, mesaje cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor
Foto: Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis si prim-ministrul Dacian Ciolos au transmis mesaje, vineri, cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, seful statului a a salutat contributia rromilor la diversitatea culturala universala.

"Celebrata astazi in intreaga lume, Ziua Internationala a Rromilor este un moment festiv, un prilej de bucurie atat pentru rromi, cat si pentru cei care, cunoscandu-le istoria si traditiile, apreciaza contributia lor la diversitatea culturala universala.

In aceasta zi este potrivit sa elogiem personalitatile pe care le-a dat comunitatea rroma, sa aducem un omagiu rromilor care au pierit in cele doua razboaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului. Cu aceasta ocazie se cuvine sa readucem in atentie pericolul pe care continua sa-l reprezinte ignoranta, intoleranta, xenofobia si rasismul", subliniaza Klaus Iohannis.

Seful statului arata ca aceasta zi reprezinta "si o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existentei de zi de zi a acestei etnii".

"Calitatile, obiceiurile si mestesugurile prin care si-au castigat o identitate culturala aparte nu pot sa ascunda faptul ca rromii sunt inca discriminati si compun comunitati dintre cele mai sarace si defavorizate.

Statul roman, dar si societatea in ansamblul sau, trebuie sa gaseasca solutii pentru depasirea marginalizarii si pentru o mai buna integrare a acestora. In acelasi timp, educatia are o importanta fundamentala pentru implinirea personala, materiala si spirituala a celor care formeaza asemenea comunitati.

Pentru indeplinirea acestor obiective, prin eforturile autoritatilor si cu angajamentul si solidaritatea societatii, doresc ca Ziua Internationala a Rromilor sa ne fie moment de inspiratie si angajament", mai spune Iohannis.

La randul sau, Dacian Ciolos saluta "cu prietenie comunitatea rroma din tara noastra, care sarbatoreste astazi doua evenimente de identitate: Ziua Internationala a Rromilor si Sarbatoarea Etniei Rromilor din Romania" si atrage atentia asupra deportarilor din Al Doilea Razboi Mondial.

"Apreciez in mod sincer ca istoria noastra in comun, pe teritoriul actualului stat, numara peste sapte secole de convietuire pasnica, in care au existat - si exista, in continuare - reciproce imprumuturi lingvistice, culturale sau mestesugaresti. Pacea si diversitatea sunt castiguri nepretuite pentru comunitati, pe care Europa le-a inclus intre valorile sale.

Exista, in acelasi timp, si regretabile umbre in trecutul Romaniei si al Europei cu nomazii rromi, de care trebuie sa ne reamintim pentru a evita judecatile sumare care hranesc intoleranta: sclavia rromilor si deportarile din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieti", se arata si in comunicatul Guvernului Romaniei.

Acesta si-a exprimat speranta ca vor fi depasite tentindele de stigmatizare a rromilor pe plan european.

"Sper sa depasim anumite tendinte care s-au manifestat, in unele dintre statele europene, de a stigmatiza rromii. Migratia saraciei si excluziunea sociala sunt realitati carora trebuie sa le gasim solutii, nu pe care sa le respingem ca indezirabile, din dorinta unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujeste vreunui ideal sau principiu.

Dintr-o alta perspectiva, sa nu uitam de marile talente pe care le-a dat aceasta etnie cu vadite inclinatii artistice, sau de capodoperele literare, muzicale si cinematografice pe care le-a inspirat.

Guvernul acorda atentie minoritatilor din Romania si speram ca Pachetul anti-saracie sa contribuie substantial la rezolvarea unor probleme in zona incluziunii sociale si accesului la educatie, la dezvoltarea nivelului de trai al tuturor comunitatilor si etniilor din tara noastra", a mai transmis Dacian Ciolos.

F.N.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Dacian Ciolos mesaj rromi, #Klaus Iohannis mesaj rromi, #Ciolos Ziua Internationala a Rromilor, #Iohannis Ziua Internationala a Rromilor , #rromi