Lellouche si Frattini au vorbit in toiul noptii despre Romania si rromii ei

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 17:20
1313 citiri
Lellouche si Frattini au vorbit in toiul noptii despre Romania si rromii ei

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, si ministrul italian de Externe Franco Frattini au constatat la o Cola, bauta in toiul noptii in gradina unui hotel de lux din Tripoli, ca sunt pe acceasi lungime de unda in ceea ce priveste Romania si rromii.

Amandoi oaspeti ai lui Mouammar Gaddafi, oficialul francez si ministrul italian au discutat indelung despre arzatorul dosar al rromilor. Pierre Lellouche, care se pregateste de o confruntare cu Parlamentul European martea viitoare, a putut constata o data in plus ca Franco Frattini si el sunt pe aceeasi lungime de unda.

Franta si Italia doresc sa puna Romania in fata responsabilitatilor sale: sa-si integreze rromii la ea acasa. Pentru a primi fonduri europene, care sunt disponibile, Bucurestiul trebuie sa prezinte proiecte concrete, intre altele in domeniul sanatatii si educatiei, relateaza trimisul special al Le Figaro la Tripoli.

In timpul ramadanului, Mouammar Gaddafi traieste noaptea, scrie Le Figaro. E aproape 23:30, dupa dineul oficial, cand secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, se aseaza impreuna cu Ghidul Revolutiei si cu reprezentantii a zece tari riverane Mediteranei pentru o reuniune in format 5+5, un club informal ce reuneste cinci state europene - Franta, Italia, Malta, Portugalia, Spania - si cinci din Magreb - Libia, Alegeria, Maroc, Tunisia si Mauritania.

Ulterior, reprezentantul Frantei se alatura colonelului libian in tribuna unui hipodrom, unde defileaza, pana la 2:30 dimineata, trupe folclorice, grupuri de copii si cavaleri in galop, in sunetul unei litanii de lauda la adresa Ghidului Revolutiei, scrie Le Figaro. Ca de obicei, ingeniosul colonel a avut grija sa convoace o reuniune internationala in ziua aniversara a loviturii sale de stat de la 1 septembrie 1969.

Dincolo de folclor, reuniunea 5+5 le da ocazia europenilor sa discute cu Libia. Tripoli doreste extinderea clubului informal prin includerea Greciei si Egiptului. Italia este de acord, alte tari sunt mai reticente. Insa inainte de toate, 5+5 a evocat imigratia ilegala. Subiect arzator: in ajun, la Roma, Mouammar Gaddafi facuse senzatie cerand Europei sa-i dea 5 miliarde de euro pe an pentru a impiedica "innegrirea" batranului continent. Cu alte cuvinte, este conditia ca Libia sa continue sa intercepteze imigrantii africani care incearca sa atinga coastele italiene si malteze, explica Le Figaro.

Surpriza: ministrul italian al Afacerilor Externe nu se impotriveste. Alaturandu-i-se lui Pierre Lellouche la o Coca Cola, in gradinile unuia dintre hotelurile de lux care au aparut, impunatoare, in cele patru coluturi ale capitalei libiene, Frattini il felicita pe Gaddafi pentru ajutorul sau: "Gratie actiunii Libiei, numarul imigrantilor clandestini care au ajuns in Italia a fost de 300 in 2010, fata de o medie de 23.000 in anii precedenti".

Pierre Lellouche ii intareste, la randul sau, spusele: "Libia nu mai pune probleme. Traficul cu fiinte umane s-a deplasat acum spre Turcia, care serveste drept tara de tranzit catre Grecia si restul Uniunii Europene".

In acest context, cei doi au evocat si problema rromilor din Romania. In ceea ce priveste cele 5 miliarde de euro, Franco Frattini relativizeaza problema. Chiar daca nu se pune problema de a inscrie suma pe un cec, UE trebuie sa continue sa consolideze politia si paza de coasta libiene. Si mai ales trebuie sa priveasca in perspectiva.

Libia "nu a cerut bani pentru ea insasi, ci pentru dezvoltarea Africii", explica ministrul italian. Europa are nevoie de forta financiara libiana pentru a pune in miscare continentul negru. "Potrivit previziunilor ONU, vor fi un miliard si jumatate de africani in 2030", reaminteste Lellouche.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Pierre Lellouche Romania rromi, #Franco Frattini Romania rromi, #Mouammar Gaddafi imigratie , #rromi