Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Madalin Voicu: Tiganii sunt mai mult gainari, infractiunile mari le fac majoritarii

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 16:12
6047 citiri
Madalin Voicu: Tiganii sunt mai mult gainari, infractiunile mari le fac majoritarii
Foto: Antena 3

Problema rromilor este greu de rezolvat si destul de profunda, iar manifestatiile precum cele de la Piata Victoriei, de miercuri, reprezinta "mici convulsii", care nu au efervescenta. In plus, infractiunile nu au etnie, deci este gresit a cataloga rromii drept infractori, crede deputatul PSD Madalin Voicu.

Acesta mai spune ca nici romanii si nici rromii nu au traditia manifestatiilor si ca tiganii nu sunt handicapati sau rasa inferioara, afirmand insa ca cei de 25-30 de ani, care nu au educatie si loc de munca, sunt aproape irecuperabili.

"Problema rromilor e mult mai complexa decat ce s-a intamplat ieri (miercuri - n.red.) la Piata Victoriei. Acolo sunt mici convulsii care n-au o semnificatie anume. Problema rromilor e mult mai greu de rezolvat si destul de profunda. Si nu numai la noi in tara, e o problema europeana, dar nu are nicio legatura cu manifestatia de ieri.

Probabil ca exista niste frustari ale unora care incearca sa ridice prin iesirea in strada niste probleme pe care probabil le au. Nu s-a dus nimeni sa-i intrebe ce se intampla, nici n-au facut o petitie catre Guvern sa inteleaga cineva care a fost cauza. Deci sunt lucruri nu stiu cat de spontane sau nu, dar care n-au efervescenta", a declarat Madalin Voicu, pentru Ziare.com.

Protest al rromilor la Guvern: Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!

Ministri francezi vin la Bucuresti sa discute problema rromilor - sunt asteptati cu proteste

Acesta considera ca atat romanii cat si rromii nu au traditia manifestatiilor si ca trebuie "sa fie mult mai serios tot angrenajul asta, cand faci o manifestatie, pentru ca si numarul impresioneaza, nu doar mesajul".

"Romanii si nici tiganii n-au traditia manifestatiilor. In Occident, cand ies, ies cate 3-4 sute de mii ca sa insemne ceva. Asa, ca se strange cate un palc de oameni, ca e vorba despre gagii, sau e vorba despre tigani, ei se strang, stau pana la ora X si pleaca acasa", a afirmat deputatul PSD.

Infractiunea nu are etnie, nu e mare diferenta intre rromi si romani

Social-democratul considera ca problema infractionalitatii este destul de simpla si ca cel mai bun ajutor pentru rromi este cel pe care si-l pot da singuri, prin munca.

"Exista infractori. Infractorii nu au amprenta etnica. Exista infractori turci, infractori sarbi, infractori moldoveni, infractori tiagani, infractori evrei. Infractiunea nu are etnie. Atunci nu putem sa spunem ca toti tiganii fac, dreg sau nu stiu ce se intampla. (...) Dar ideea asta sa-i ajutam... Cel mai bun ajutor si l-ar putea da singuri, cei care vor si inteleg. 'Domne, vreau sa am un loc de munca, sa am un venit, sa pot sa-mi platesc intretinerea la casa si sa pot sa-mi dau copiii la scoala - asta e reteta", a explicat Madalin Voicu.

Ponta: Sa luam masuri concrete in problema rromilor

Acesta considera ca trebuie facuta un fel de analiza serioasa a tuturor cetatenilor, indiferent de etnie, "sau mai ales daca vorbim de tigani, cu atat mai mult", a oamenilor care se duc in strainatate "sa munceasca, sa cerseasca, sa dea in cap sau sa talhareasca".

"Asta este problema. E o problema de etica, de constiinta. Dar mi-e greu sa vorbesc acum, pentru ca si romanii sunt cam la fel - majoritarii - nu e vreo mare diferenta. Tiganii sunt mai mult gainari, infractiunile lor sunt minore, infractiunile mari le fac majoritarii", adaugat parlamentarul.

"Tiganii nu sunt handicapati, nu sunt rasa inferioara"

Acesta este de parere ca, in cazul tuturor cetatenilor, conditiile de trai sunt provocate de atitudinea, comportamentul si intentiile fiecarei persoane in parte. Cei care nu au un loc de munca, insa, reprezina un handicap pentru societate.

"Vreau sa muncesc? Am loc de munca? Castig un ban? Il folosesc cum trebuie? Ok, nu mai conteaza daca esti tigan sau nu. (...) Eu vorbesc despre tiganii care au meserii. Pentru ca daca nu ai meserie deja esti intr-o forma sau alta, un fel de handicap pentru societate. Meseria inseamna sa inveti ceva sa faci", a mentionat Madalin Voicu.

Viviane Reding: Situatia juridica a rromilor din Franta s-a ameliorat

Deputatul PSD considera ca rromii nu sunt handicapati si nici o rasa inferioara, dar ca oamenii care au trecut de 25-30 de ani si nu au o educatie "sunt aproape irecuperabili".

"Nu trebuie integrati intr-un camp al muncii, domne, pentru ca tiganii nu sunt handicapati. Tiganii nu sunt o rasa inferioara. Tiganii sunt, la fel ca ceilalti, oameni. Dar, ca ei sa inteleaga ce inseamna venitul sau munca unui om si in baza lui si un venit, este o chestie de educatie. Eu cred ca oamenii care au trecut de 25-30 de ani, din randul majoritarilor, dar mai ales din randul tiganilor, sunt aproape irecuperabili. Vorbesc in primul rand de copiii si tinerii care trebuie sa mearga la scoala, sa invete ceva. Daca nu inveti nimic, nici sa scrii, nici sa citesti si mai ai si pretentii ca vrei sa fii ajutat, nu vad motivatia", a sustinut social-democratul.

Care sunt problemele rromilor din Romania

Acesta spune ca, in Romania, atat rromii, cat si romanii au o problema mare cu educatia si cu sanatatea. "Daca esti bolnav, nu poti sa muncesti, daca n-ai carte, nu poti sa castigi niciun ban. In ideea asta trebuie gandita situatia, nu ca tiganii sunt sau nu discriminati, asta este o prostie", a conchis Madalin Voicu.

Rromii acuza guvernul Frantei de rasism si fac miting la Bucuresti

Aproximativ 200 de rromi au protestat, miercuri, la sediul Guvernului, nemultumiti ca demnitari francezi vin in Romania pentru a le cunoaste problemele, iar Guvernul doar "se face ca intelege", realitatea fiind ca, din cauza problemelor, ei au ajuns o comunitate care se plimba peste tot in lume.

Protestatarii adunati in Piata Victoriei au strigat "Vrem sa muncim, nu vrem sa cersim!", "Haideti cu noi, sa scapam de hoti si de mafioti!", "Vrem dreptate!", "Libertate!", "Demnitate!" si "Pacat de sangele varsat!". Rromii au venit cu bannere pe care scrie "Educatie pentru copiii nostri", "Partida Rromilor egal tragedia rromilor" sau "ANR, unde sunt bugetele?".

Ministrul francez de Interne: Rromii trebuie integrati in tarile de origine

Ministrul de Interne al Frantei, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au efectuat miercuri si joi o vizita in Romania, pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti. Oficialii francezi s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Victor Ponta, dar si cu ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Manuel Valls a declarat, miercuri, dupa semnarea acordului bilateral de cooperare in domeniul incluziunii sociale a cetatenilor romani de etnie rroma, ca trebuie sa se depuna eforturi mari pentru ca acestia sa fie integrati in tarile de origine.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Madalin Voicu problema rromi, #Madalin Voicu situatie rromi, #problema rromi Romania, #infractiuni rromi, #proteste rromi , #rromi