MAE condamna atacul asupra tanarului rrom din Franta: Cu totul incalificabil, fara justificare

Marti, 17 Iunie 2014, ora 20:57
2056 citiri
MAE condamna atacul asupra tanarului rrom din Franta: Cu totul incalificabil, fara justificare

Ministerul de Externe a condamnat atacul asupra adolescentului roman de etnie rroma din Franta, care se zbate acum intre viata si moarte, dupa ce a fost batut cu brutalitate de mai mult de zece persoane, fiind suspectat de furt.

"Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor franceze sa clarifice in cel mai scurt timp circumstantele in care s-au produs evenimentele de la Pierrefitte-sur-Seine, din data de 13 iunie 2014, relatate de mass-media.

De asemenea, MAE isi exprima asteptarea ca autoritatile franceze sa ia toate masurile necesare pentru identificarea si aducerea in fata justitiei a persoanelor responsabile de atrocitatile comise asupra unui cetatean minor presupus de origine romana", se arata intr-un comunicat al MAE.

Ministerul considera "cu totul incalificabil actul caruia i-a cazut victima minorul", sustinand ca "un asemenea act nu isi gaseste absolut nicio justificare".

MAE a mai precizat ca autoritatile romane apreciaza modul in care au luat pozitie liderii francezi, printre care presedintele Francois Hollande si premierul Manuel Valls.

"Totodata, MAE constata cu maxima preocupare faptul ca asemenea acte incalificabile, de o violenta extrema, carora le cad victime cetateni europeni, inclusiv romani, sunt, intr-o anume masura, si rezultatul manifestarii publice de atitudini xenofobe si, adesea, rasiste, din ce in ce mai prezente in abordarile unora dintre politicienii din spatiul european", se mai mentioneaza in documentul citat.

Franta, revoltata

Presedintele francez Francois Hollande a spus ca gestul agresorilor este "incalificabil si nejustificat". Intr-un comunicat publicat de Administratia Prezidentiala a Frantei, Hollande a cerut "sa se faca totul pentru identificarea celor responsabili pentru acest atac" asupra minorului de 16 ani, care se afla in coma, intr-un spital din Paris.

Franta, revoltata dupa atacul asupra tanarului rrom: Hollande si Valls cer sa se faca dreptate

La randul sau, premierul francez Manuel Valls s-a alaturat presedintelui Hollande si a condamnat cu fermitate atacul. In plus, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a asigurat ca Politia judiciara a fost mobilizata in acest caz, iar agentii vor investiga in detaliu atacul.

Adolescent rrom, linsat in Franta - se afla in coma

Tanarul agresat locuia impreuna cu familia sa si cu alti rromi intr-o casa dezafectata din Pierrefitte-sur-Seine, regiunea Ile-de-France. El a fost gasit inconstient, vineri seara, intr-un carucior de supermarket abandonat, fiind batut de mai multe persoane care l-au banuit ca ar fi furat dintr-un apartament din localitate.

Grav ranit, adolescentul a fost internat intr-un spital din Paris, aflandu-se in coma. Pana luni seara, nimeni nu fusese arestat in acest caz.

D.T.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#MAE rrom Franta, #MAE rrom atacat Franta, #rrom batut Franta , #rromi