Marinescu la TV Ziare.com: Sper sa nu se ajunga la infringement in cazul Frantei

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 17:57
1667 citiri
Marinescu la TV Ziare.com: Sper sa nu se ajunga la infringement in cazul Frantei
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul PD-L Marian-Jean Marinescu spera ca nu se va ajunge la demararea procedurii de infringement in cazul Frantei pe problema rromilor si apreciaza ca "nu avem nevoie de pedepsirea unui stat european, avem nevoie sa vedem pasi pentru rezolvarea problemei".

"Eu personal sper ca sa nu se demareze procedura de infringement, pentru ca in acest caz inseamna ca Franta a rezolvat problema, adica opreste repatrierile, ceea ce este un lucru foarte bun pentru cetatenii romani, si, in al doilea rand, ca Franta introduce in legislatia nationala dispozitiile Directivei 38, ceea ce este un lucru pozitiv", a declarat europarlamentarul PD-L, invitat in emisiune la TV Ziare.com.

Marian-Jean Marinescu a precizat ca in ultimele zile au avut loc numeroase consultari pe aceasta tema, la care au participat inclusiv presedintele CE Jose Manuel Barroso si comisarul european pentru imigratie Viviane Reding, iar in grupul parlamentar al PPE s-a decis formarea unui grup intern care sa se ocupe de rezolvarea acestei probleme si care sa fie condus de un deputat european de etnie rroma.

Franta, amenintata cu declansarea procedurii de infringement pentru expulzari

"Solutiile trebuie gasite si in Romania, si in Franta, si in Italia.(...) Franta spune ca va prezenta public o lista cu toate masurile pe care le-a luat pentru a imbunatati situatia rromilor, si toate statele pot face acest lucru, si Italia, si Austria si Germania, pentru ca toate statele au facut cate ceva. Romania poate produce o lista cuprinzatoare, noi am facut foarte multe pentru aceasta etnie. Problema e ca toate aceste liste sunt diferite", a subliniat Marinescu, precizand ca aceste masuri trebuie uniformizate pe teritoriul UE.

Europarlamentarul roman a explicat ca desi intreaga lume se confrunta cu o criza majora si cu o lipsa a locurilor de munca, pentru rromi situatia gasirii unei slujbe este si mai grava, din cauza ca cei mai multi sunt lipsiti de calificare si nu au o profesie.

Scolarizarea copiilor romi, o urgenta

"Trebuie sa facem ceva care sa produca rezultate, de exemplu cei care acum sunt copii sa intre in scoala. Daca se reuseste intr-un stat ca acesti copii rromi sa fie scolarizati, metoda trebuie apoi aplicata in toate statele europene", a declarat M.J.Marinescu.

De asemenea, tinand cont ca etnia rroma e prezenta in toate statele membre UE, toate acestea trebuie sa contribuie prin fonduri europene la identificarea si aplicarea unor solutii comune.

"Sunt convins ca in momentul in care se va accepta o politica europeana pentru rromi se vor gasi solutii si ele se vor aplica in toate statele europene", a punctat europarlamentarul roman.

"Dar daca banii sunt utilizati numai pentru a face studii cu cazurile de discriminare, acest lucru nu foloseste nimanui. Ar trebui dezvoltate programe pentru rromi, iar foarte bun ar fi exemplul personal. De obicei in astfel de organizatii lucreaza persoane din aceasta etnie, dar care au urmat o scoala, programe universitare, si ele ar trebui sa ii convinga pe rromi ca educatia este singura cale catre un trai decent, ca nu trebuie sa iti pierzi traditiile, dar trebuie sa te adaptezi la ziua de astazi, progrme care sa ii ajute sa se integreze, nu sa accentueze impresia ca sunt discriminati", a mai spus Marian Jean Marinescu.

Acesta a subliniat si faptul ca guvernele Romaniei au luat foarte multe masuri in favoarea acestei etnii, existand, de exemplu, locuri rezervate special la liceu sau institutori care vorbesc limba rroma, dar "trebuie sa existe vointa si de cealalta parte".

Pe de alta parte, el a admis ca nu exista sprijin in cadrul etniei pentru rromii saraci, dar a atras atentia si ca "exista nu numai responsabilitatea politicienilor, ci si a noastra a tuturor a romanilor, fiecare trebuind sa faca ceva in acest sens".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#rromi Franta, #infringement Franta rromi, #Marian Jean Marinescu rromi , #rromi
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
am 40 de ani si vreau sa stiu cand au aparut in vocabularul romanesc cuvintele - "infrangement" si "rrom" - ce inseamna "infrangement" ?