Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Natiunile Unite cer conditii mai bune pentru copiii rromi din Cluj

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 19:02
1470 citiri
Natiunile Unite cer conditii mai bune pentru copiii rromi din Cluj

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Romania) isi exprima ingrijorarea, intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, fata de conditiile precare de locuire a comunitatilor din Pata Rat, aflat in Zona Metropolitana Cluj-Napoca.

Marea majoritate a locuitorilor din Pata Rat sunt someri si isi castiga traiul zilnic prin munci ziliere si reciclarea deseurilor. Deseori, copiii din Pata Rat se agata de masinile care transporta gunoiul in momentul in care acestea ajung la groapa de gunoi pentru a arunca o prima privire asupra "noilor"deseuri, se arata in comunicat. O fetita in varsta de unsprezece ani a murit, duminica, in urma unui accident produs pe rampa de deseuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rat, dupa ce a fost lovita de o masina care transporta gunoi.

"Personalul UNDP si echipa de proiect de la Cluj doresc sa-si exprime condoleantele fata de parintii si rudele fetitei care a murit (A.L.). Noi incurajam pe toti cei implicati sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca acesti copii nu mai sunt expusi la astfel de situatii care le pun viata in pericol" a declarant Parviz Fartash, Reprezentant Rezident a.i. UNDP.

Asigurarea conditiilor decente de locuire si de munca pentru comunitatile din Pata Rat necesita eforturi sustinute si bine directionate din partea autoritatilor. In acest scop este nevoie de dezvoltarea unei strategii integrate de incluziune sociala pentru intreaga zona metropolitana Cluj-Napoca, care sa ofere cadrul unor proiecte integrate si sustenabile de locuire, elaborate printr-un proces de planificare integrata si participativa.

La nivel local, experienta practica dobandita de UNDP in lucrul cu comunitatile vulnerabile si marginalizate, subliniaza necesitatea unei abordari integrate privind incluziunea sociala a rromilor. Proiectul pilot al UNDP, aflat in derulare in Zona Metropolitana Cluj-Napoca, are drept scop consolidarea si dezvoltarea capacitatii organizationale a actorilor locali in contextul procesului de planificare a strategiei pentru dezvoltare locala integrata.

Familiile de rromi se stabilesc acolo unde gasesc un loc liber, construind adaposturi mult prea mici pentru familiile lor numeroase. Aceste familii au nevoie de asigurarea accesului la o locuinta, precum si facilitarea accesului la servicii de sanatate, educatie si la un loc de munca. De asemenea, acestea trebuie sa traiasca in conditii de siguranta si de mai mare securitate, se mai arata in document.

A.I.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#PNUD Romania rromi Cluj, #rromi Cluj conditii viata, #copii Cluj , #rromi