New York Times: Povestea fotografului roman care a surprins Holocaustul rromilor (Galerie foto)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 11:03
6137 citiri
New York Times: Povestea fotografului roman care a surprins Holocaustul rromilor (Galerie foto)

Povestea unui fotograf roman, preocupat de discriminarea rromilor si de mini-Holocaustul de la Baia Mare, a ajuns subiect de presa peste Ocean.

Prestigiosul cotidian New York Times scrie despre Mugur Varzariu si experinta acestuia cu rromii, intr-un amplu material numit "Spargand zidurile prejudecatii".

"Aveti grija. Rromii fura copii!" - cu acest mesaj incep jurnalistii americani materialul publicat in sectiune Lens, dedicata fotojurnalistilor. Citatul ii apartine tocmai fotografului roman, care a precizat ca acesta a fost primul avertisment din viata sa primit in privinta comunitatii rromilor din Romania.

Crescut in Bucuresti, Varzariu a relatat cum, pentru societatea in care s-a invartit, comunitatea rromilor era deseori asociata cu "lenea si criminalitatea".

"Rromii mai sunt recunoscuti si ca tigani, un termen considerat jignitor", puncteaza NYT, adaungand insa ca "stramosii lor, care au venit in Europa din India, s-au luptat cu agresivitatea si violenta aratata fata de comunitatea lor".

Fotograful roman de 42 de ani cunoastea foarte putini rromi pana in urma cu doi ani, cand a renuntat la o cariera de succes in marketing si brand management.

Cand a aflat ca primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, a construit un zid de aproape doi metri pentru a separa rromii de romani, aruncand-i pe rromi intr-un ghetou, Varzariu a mers sa fotografieze zona si oamenii.

Rromii cu care acesta s-a intalnit acolo erau mult mai diferiti fata de ce auzise fotograful, mai noteaza publicatia americana.

Multi colectau gunoi, altii lucrau la fabricarea mobilei, iar salariile cu care erau platiti era asa de mici, "incat cu greu puteau creste un copil, dar ce sa mai spui de sase copii", a povestit romanul.

"Mi-au dat sa mananc, chiar daca nu aveau foarte multa hrana la indemana. Inca din ziua in care s-au nascut, acesti oameni au fost supusi discriminarii", le-a spus Varzariu celor de la New York Times.

De asemenea, romanul vorbeste si despre evacuarea fortata a rromilor care au fost obligati sa locuiasca intr-o fabrica de cupru dezafectata, imbolnavindu-se de la reziduuri.

Initiativa a fost aspru criticata de Amnesty International.

"Nu exista o intelegere reala a situatiei, nici de catre autoritati, nici de catre opinia publica. Noi, ca romani, vrem ca altii sa isi asume responsabilitatea pentru greselile noastre, iar romii devin astfel un tap ispasitor", a mai spus fotograful roman.

Citeste si:
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
AUR ”reîncălzește” scandalul irlandezului beat care a intrat în Parlament. Ce ar fi surprins camerele de supraveghere
Alianţa pentru Unirea Românilor a cerut miercuri, 19 ianuarie, Ministerului de Interne, Serviciului de Protecţie şi Pază şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 să facă...
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Gabriela Firea, atac subtil la adresa lui Ciucă: „Mă bucur că mi-am îngheţat doctoratul înainte de a intra în politică”
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea a lansat marți seară, 18 ianuarie, un atac subtil la adresa premierului Nicolae Ciucă pe subiectul posibilului plagiat al liberalului în teza de doctorat....