Opinii: Sunt rromii integrabili? De ce nu-i integreaza ei?

Joi, 30 Septembrie 2010, ora 15:55
3369 citiri
Opinii: Sunt rromii integrabili? De ce nu-i integreaza ei?

Scandalul infractiunilor provocate de rromii proveniti din Romania si mai recent atitudinea autoritatilor franceze privind expulzarea acestora catre tara de domiciliu (remarcati, nu spun de origine) a readus in discutie mult invocata integrare a acestora.

Integrare in ce? Tara noastra deci si a tiganilor nascuti, crescuti si, ma rog, educati pe aceste meleaguri are reglementari ce trebuiesc respectate de catre toti cetatenii indiferent de etnia din care provin. Se integreaza rromii in aceste rigori? Unii da, uniii nu.

Romania are institutii accesibile nediscriminatoriu pentru toti cetatenii sai, instituii de educatie si formare profesionala, de sanatate, juridice si politienesti, institutii financiar bancare, de reprezentare parlamentara, etc.

Nu exista unitate scoalara in care sa scrie "nu scolarizam tigani", ci, din contra, au locuri rezervate. Nu exista institutie in care sa regasim mesajul "nu angajam tigani".

Accesul rromilor la sistemul de sanatate, juridic, economic este liber, nediscriminatoriu. Atunci care este problema atat de des invocata de presa straina naiva, neiformata sau interesata?

Integrarea nu este problema statului, ci a individului, a capacitatii, a dorintei si a mentalitatii sale. Integrarea cu forta se poate face numai in penitenciar. Cetateni ai Europei, rromii au valorificat rapid oportunitatea de a parasi tara de bastina in care nivelul de trai este sensibil mai scazut decat in tarile de destinatie.

Cand presedintele a recomandat doct cetatenilor sa valorifice dreptul la libera circulatie nu s-a adresat in exclusivitate medicilor si profesorilor. Odata ajunsi acolo ei devin problema tarii respective care trebuie sa le ofere facilitatile, dar si constrangerile propriilor cetateni.

Ca tiganii sunt greu de integrat, este o alta problema. O stim, o suportam, dar traim impreuna si asta ar trebui sa inteleaga si sa invete si acesti europeni oripilati de faptul ca rromii, in loc sa-si caute un loc de munca cersesc, fura sau se prostitueaza sau in loc sa-si cumpere o locuinta traiesc in baraci, corturi, rulote.

Aceasta realitate sta si la originea unui banc care a facut cariera in Romania.

Un pusti, progenitura unui cuplu in care unul dintre parinti era evreu si celalalt tigan, isi intreaba mama:

-Mama, eu ce sunt, evreu sau tigan?

-De ce intrebi?

-Pai Nicusor, baiatul vecinului, are o bicicleta care imi place foarte mult si vreau sa stiu daca negociez cu el sa mi-o vanda sau astept pana la noapte sa i-o fur!

Expulzati din Franta niciunul dintre cei intervievati nu a spus ca ar dori sa se integreze. Ei vor sa revina in Franta unde din cersit si furt traiesc mai bine decat in Romania.

Dupa opinia mea principala problema a acestei comunitati este ca se inmulteste necontrolat. Precaritatea situatiei materiale a familiilor de rromi, problema deci nu a celor integrati, se accentueaza in conditiile in care acestia se inmultesc intr-un ritm peste media ratei natalitatii tarii de domiciliu.

Asta este un parametru care ar trebui descurajat sau in orice caz nu ar trebui incurajat. Ajutoare de stimulare a natalitatii ar trebui sa primeasca familiile care au potential de educare si formare pentru societate a progeniturilor si nu cei care alimenteaza armata delicventilor, a neitegrabililor.

Atunci cand am fost inclusi in marea uniune economica si, prin distrugerea sistematica a economiei proprii, am fost transformati in piata de desfacere, Franta, Italia, Marea Britanie au preluat si pasivul, nu numai activul acestei afaceri.

Nu le convin cersetoria, prostituatia? Simplu. Sa le interzica urgent prin lege. Cei ce o incalca, indiferent de origini, sa fie gazduiti in inchisorile tarii unde a fost comisa infractiunea.

Va trebui sa-i lamurim pe europeni ca exista tigani urati si frumosi, educati si inculti, muncitori si lenesi, cinstiti si hoti, dar mai ales ca nu avem nimic a ne reprosa privind aceasta etnie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#rromi integrare, #rromi expulzati romania, #integrare rromi Romania , #rromi