Peste 11.000 de migranti rromi au fost evacuati cu forta in Franta anul trecut

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 16:20
2537 citiri
Peste 11.000 de migranti rromi au fost evacuati cu forta in Franta anul trecut
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Un numar total de 11.128 de rromi au fost evacuati fortat in Franta in 2015, dintre care peste jumatate locuiau in tabere improvizate, se mentioneaza intr-un raport al European Roma Rights Centre si al Ligii drepturilor omului, in care cele doua ONG-uri denunta situatia nedemna, inumana si degradanta a rromilor in Franta.

Practic, noteaza raportul, 216 migranti rromi au fost evacuati saptamanal cu forta in Franta in 2015 dintr-un numar de 111 zone de locuit, dintre care peste jumatate locuiau in tabere improvizate. In cinci dintre aceste cazuri, rromii si-au parasit locuintele in urma declansarii unor incendii.

Rromii, din nou in centrul atentiei in Europa - cine si de ce vrea sa-i trimita in Romania

Evacuarile sistemice arata ca scopul politicii de stat de evacuari fortate nu este apararea proprietatii private, pretextul folosit frecvent ca justificare, intrucat proprietarii sunt organisme publice in majoritatea cazurilor, apreciaza autorii.

Raportul arata ca aproape jumatate dintre cei care au fost evacuati fortat au devenit victime ale acestui tip de masura in al treilea trimestru al anului, ceea ce inseamna ca vara a fost anotimpul in care s-au produs cele mai multe evacuari fortate.

Dupa un numar de 111 evacuari intreprinse de autoritati, au fost gasite solutii temporare de cazare de 29 de ori. In cele cinci cazuri de evacuare din cauza unor incendii, au fost gasite solutii pentru gazduirea familiilor in cauza de doua ori.

In cazul a 82 de evacuari, familiile au fost scoase pur si simplu in strada de politisti, desi un ghid al guvernului din 2012 recomanda ca aceste masuri sa fie insotite de mutarea familiilor si de sprijin social.

In 2015, in paralel cu evacuarile fortate, a existat o crestere a numarului actelor de violenta, discursurilor de incitare la ura si actelor de respingere a cetatenilor rromi identificati ca atare. Acest lucru arata o crestere alarmanta a atitudinii antirrome, care se afla deja la un nivel ridicat in Franta, arata raportul.

Liga drepturilor omului si European Roma Rights Centre isi repeta recomandarile de a suspenda expulzarile sistematice, de a asigura conditii salubre in taberele improvizate si de a implementa solutii pentru integrarea familiilor rrome in baza legii si inaintea evacuarilor.

Monitorizarea aplicarii acestor politici ar trebui organizata in cadrul unui permanent dialog intre autoritatile locale, regionale, nationale si asociatiile active in domeniu, mai recomanda autorii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#rromi evacuati Franta, #tabere rromi evacuate Franta 2015 , #rromi