Povestea eroului Manole: Stiti care este cel mai periculos lucru in Romania? Un rrom cu o fisa la biblioteca

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 17:17
12256 citiri
Povestea eroului Manole: Stiti care este cel mai periculos lucru in Romania? Un rrom cu o fisa la biblioteca
Foto: Ziare.com

Un activist rrom pentru drepturile omului a invatat multe despre el si despre etnia sa din carti, in perioada in care a crescut in Bucuresti. Acum, el incearca sa-i invete si pe altii.

Petre Florin Manole spune ca a invatat multe despre el insusi si cel mai important lucru a fost un volum despre istoria rromilor, pe care l-a descoperit in scoala gimnaziala, se arata intr-un reportaj Share America despre "eroul drepturilor omului care a aruncat o lumina asupra istoriei rromilor".

Cartea l-a facut pe Manole sa fie constient de propria identitate, de rasism si de mecanismele marginalizarii.

Acea descoperire a fost "motorul" muncii sale in anii de cand a absolvit Universitatea Bucuresti, in 2010.

Daily Express: Sa iesim din UE! Rromii isi construiesc palate in Romania din banii nostri

Rromii sunt cea mai larga minoritate etnica a Europei, au suferit si continua sa sufere din cauza discriminarii pe continentul european si pe cele americane, sustine sursa citata, care aminteste ca, in aceasta luna, au aparut mesaje rasiste scrise cu graffiti, intr-un cort ridicat in Bucuresti pentru a marca Ziua Internationala a Rromilor, iar acest lucru a adus critic din afara tarii.

Banca Mondiala a transmis la acea vreme ca "acest lucru reprezinta o agresiune impotriva comunitatii rrome si un act de discriminare incompatibil cu valorile esentiale ale Europei privind drepturile omului".

Manole vede aceste cazuri de rasism anti-rromi in primul rand in calitate de membru al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. In urma cu 10 ani, cand avea doar 23 de ani, a ajutat la crearea Centrului de Studii Rrome, de la Universitatea Bucuresti.

Refugiatii, noii rromi ai Europei: Cetatenii "terorizati de tigani" si musulmanii "imposibil de integrat"

Manole a vrut o comisie guvernamentala care sa studieze istoria sclaviei rrome din Romania. "Rromii au fost sclavi pentru 500 de ani, insa acest lucru este complet necunoscut", a precizat activistul.

Cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor, secretarul american de stat John Kerry a spus ca "copiii rromi merita aceleasi oportunitati educationale precum colegii lor, familiile rrome merita sa-si traiasca vietile fara teama de violenta, iar toti rromii merita oportunitatea de a putea avea grija de familiile lor si sa-si faca vocile auzite de guvern".

Manole este optimist cu privire la viitorul rromilor: "Ajutati mai mult sau mai putin de stat - uneori asupriti - rromii nu doar ca au supravietuit, ci si s-au ridicat".

Parte a acestui progres a fost incurajarea rromilor din tara sa invete singuri despre propria istorie in acelasi fel in care el a facut-o, cand era adolescent. "Stiti care este cel mai periculos lucru in Romania, nu? Un rrom cu o fisa la biblioteca. Si avem tot mai multi rromi cu asemenea fise", a mai spus Manole.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#activist rromi Romania, #Manole rromi Romania , #rromi