Problema rromilor in Romania: Ce ii raspund comisarii europeni ministrului suedez

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 21:08
3853 citiri
Problema rromilor in Romania: Ce ii raspund comisarii europeni ministrului suedez

Prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Rovana Plumb la summitul UE dedicat rromilor arata ca exista angajament politic din partea Romaniei pentru a rezolva problemele acestei comunitati, se arata intr-o scrisoare trimisa ministrului suedez Birgitta Ohlsson de trei comisari europeni.

Scrisoarea, semnata de comisarul pentru Justitie, Viviane Reding, de comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, si Laszlo Andor, comisarul pentru Munca, Afaceri sociale si Incluziune, a fost trimisa, la 15 aprilie, ministrului suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, dupa ce aceasta si-a manifestat nemultumirea fata de refuzul Romaniei de a accepta ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii rromilor.

Romania raspunde ministrului suedez, in chestiunea rromilor: Da semnale ca are nevoie de sfaturi

Cei trei comisari noteaza ca Raportul pe 2014 al Comisiei Europene privind progresele statelor membre in implementarea unor strategii nationale privind populatia rroma constata "primele imbunatatiri in ceea ce priveste integrarea sociala a rromilor in Europa".

Viviane Reding, Johannes Hahn si Laszlo Andor amintesc ca, in 2010, UE a modificat regulamentele financiare pentru a permite investitii in construirea de locuinte in sprijinul comunitatilor marginalizate, inclusiv rroma.

"Au fost lansate proiecte in mai multe state membre si, data fiind perspectiva pe termen lung a unor astfel de investitii, implementarea lor este inca un curs", scriu comisarii, precizand ca, pentru prima data, in exercitiul financiar 2014-2020 statele membre trebuie sa foloseasca 20% din banii alocati din Fondul Social European pentru proiecte de incluziune sociala.

Acelasi ministru suedez readuce pe tapet problema rromilor de la noi si vrea monitorizare UE

Totodata, Reding, Hahn si Andor ii transmit ministrului suedez ca CE ofera sfaturi statelor membre privind folosirea cat mai eficienta a fondurilor europene pentru incluziunea comunitatii rroma "atat bilateral, cat si in cadrul cooperarii transnationale, inclusiv prin ESF Learning Network, unde Romania este membra".

Comisarii ii mai transmit oficialului suedez ca CE isi coordoneaza activitatile cu cele ale organizatiilor internationale prezente in Romania, iar primele rezultate sunt "incurajatoare".

De asemenea, CE a cerut Romaniei sa-si continue eforturile in acest sens in perioada urmatoare de finantare.

In ceea ce priveste angajamentul politic, Reding, Hahn si Andor sustin ca prezenta presedintelui Traian Basescu si a ministrului Muncii, Rovana Plumb, la summitul dedicat rromilor, desfasurat la Bruxelles, la inceputul lunii, reprezinta "un semnal puternic privind angajamentul Romaniei in privinta incluziunii rromilor".

Un ministru suedez e furios pe Romania din cauza rromilor: Ma innebuneste sa vad asta

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat "furia" fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii rromilor.

Ministrul a dezvaluit ca Guvernul roman se opune instalarii unui grup de experti ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispozitie de catre Bruxelles sa ajunga efectiv la rromi.

Birgitta Ohlsson a revenit, marti, asupra subiectului, declarand ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei rromilor, subliniind, totodata, ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE, care sa includa si sanctiuni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CE angajament Romania rromi, #ministru suedez problema rromi , #rromi