Raport dur al Consiliului Europei despre discursurile si crimele motivate de ura din Romania

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 07:41

   

Raport dur al Consiliului Europei despre discursurile si crimele motivate de ura din Romania
Rromii continua sa fie discriminati in Romania, in conditiile in care atat in discursul politic, cat si in cel media sunt perpetuate clisee care duc la marginalizarea acestora. Si minoritatile sexuale, dar si refugiatii sunt victime ale discursului urii si neacceptarii, arata Consiliul Europeni, intr-un raport privind Romania.

In noul sau raport privind Romania, Comisia pentru combaterea rasismului si intolerantei (ECRI) a Consiliului Europei isi exprima ingrijorarea cu privire la discursul rasist si intolerant, precum si la raspunsul necorespunzator din partea sistemului de justitie penala din Romania, fata de crimele comise din ura si fata de discriminarea impotriva rromilor si a persoanelor LGBT.

In ciuda numarului mic de persoane care cauta azil politic in Romania, opinia publica in legatura cu acestia s-a schimbat de la o empatie initiala catre o ostilitate crescanda in ultimii ani, arata raportul.

Un sondaj la nivel national, realizat in 2016, a dezvaluit ca aproape 90% din populatie se opune stabilirii refugiatilor in tara. Unele canale media i-au infatisat pe cei care cauta azil politic drept invadatori, recurgand la portretele stereotipe ale refugiatilor musulmani.

Conform acestei tendinte, decizia guvernului roman de a aproba constructia unei moschei in Bucuresti, in 2015, a iscat de asemenea un anumit sentiment islamofob, de exemplu fostul presedinte a numit moscheea "un risc pentru siguranta nationala".

ECRI saluta o serie de masuri pozitive, cum ar fi adoptarea unei legislatii penale specifice pentru prevenirea si combaterea antisemitismului si adoptarea de catre Procuratura Generala a unei strategii de sporire a eficacitatii investigatiilor penale privind acuzatiile de tratament abuziv din partea organelor de aplicare a legii.

O alta evolutie pozitiva este punerea in aplicare a masurilor privind nevoile educationale ale elevilor rromi, inclusiv acordarea de burse in scolile secundare si profesionale.

Au fost inregistrate progrese in lupta impotriva abandonului scolar din randul rromilor, iar segregarea scolara in scolile preuniversitare a fost interzisa in mod oficial.

Persoanele cu statut de refugiati si beneficiari de protectie subsidiara au dreptul de a lucra, au acces la asistenta medicala, educatie si locuinte sociale, in mod egal cu cetatenii romani.

Pe de alta parte, ECRI regreta ca discursul bazat pe ura, rasist si intolerant, atat in public, cat si pe Internet, a devenit o problema larg raspandita, in special impotriva rromilor, a minoritatii maghiare, a persoanelor LGBT si a comunitatii evreiesti.

Atacuri violente impotriva acestor grupuri au aparut sporadic. Raportul evidentiaza si cresterea climatului homofob si transfobic in societatea romaneasca.

ECRI este, de asemenea, ingrijorata de presupusele cazuri de discriminare rasiala din partea Politiei, in special a rromilor, si de faptul ca niciun organism independent nu a fost insarcinat cu investigarea acestor cazuri.

Alte deficiente constau in faptul ca nu exista o colectare coerenta si sistematica a datelor privind discursurile de ura si violenta motivata de ura, ca aproape niciodata nu sunt initiate actiuni penale impotriva acestor infractiuni, precum si faptul ca dispozitiile privind motivatia rasista ca circumstanta agravanta sunt rareori aplicate.

Mai mult, raportul subliniaza ca exista o problema serioasa legata de raportarea insuficienta a acestor infractiuni.

In ceea ce priveste rromii, ECRI noteaza ca persoanele din aceasta minoritate continua sa sufere o problema persistenta privind accesul la locurile de munca si la locuinte. Raportul concluzioneaza ca Strategia nationala a Romaniei pentru includerea cetatenilor romani apartinand minoritatii rromilor a avut un impact redus pana in prezent, in parte din cauza constrangerilor financiare.

RecomandariECRI face cateva recomandari autoritatilor. Urmatoarele doua necesita implementare urgenta si vor fi examinate de ECRI dupa doi ani:

- Introducerea unui sistem de colectare a datelor si de realizare de statistici privind cazurile de discurs rasist, homofob si transfob, discursurile bazat pe ura si infractiunile motivare de ura, raportate catre politie si procesate de catre instante

- Asigurarea instruirii continue a politistilor, procurorilor si judecatorilor cu privire la modul de abordare a actelor de violenta cu tenta rasista, homofoba sau transfoba, precum si intensificarea cooperarii dintre politie si grupurile vulnerabile, in special comunitatile de romi si LGBT.

Alte recomandari:

- Autoritatile trebuie sa adopte "Strategia nationala privind egalitatea, incluziunea, diversitatea" (2018-2022) fara intarziere.

- Autoritatile trebuie sa puna la punct un sistem de culegere a informatiilor si de elaborare a statisticilor care sa ofere o imagine integrata si consecventa cazurilor de discursuri si infractiuni motivate de ura rasiste si homo/transfobe aduse in atentia politiei si urmarite in instanta si sa furnizeze aceste informatii publicului larg.

- Autoritatile trebuie sa defineasca si sa interzica profilarea rasiala prin lege si sa infiinteze un organism independent de politie si de procuratura, care sa fie insarcinat cu investigarea presupuselor cazuri de discriminare rasiala si comportament inadecvat al politiei.

- Autoritatile trebuie sa continue sa ofere servicii de formare profesionala politistilor, procurorilor si judecatorilor privind abordarea actelor de violenta rasista si homo/transfoba, inclusiv proceduri imbunatatite de recunoastere a motivatiilor partinitoare.

Mai mult, pentru a rezolva problema raportarii insuficiente, autoritatile trebuie sa sporeasca colaborarea intre politie si grupurile vulnerabile, in special rromii si comunitatea LGBT.

Raportul, incluzand observatiile Guvernului, a fost pregatit dupa vizita ECRI in Romania din aprilie 2018 si ia in considerare evolutiile pana la 6 decembrie 2018.

Rapoartele ECRI nu sunt rezultatul unor anchete sau ale unor declaratii, ci sunt analize bazate pe un volum mare de informatii, adunate dintr-o varietate de surse. Studiile documentare se sprijina pe un numar important de surse scrise, nationale si internationale.

Vizita la fata locului ofera ocazia intalnirii cu partile direct interesate (guvernamentale si non-guvernamentale), in vederea culegerii de informatii detaliate. Procesul dialogului confidential cu autoritatile nationale permite celor din urma sa propuna, in cazul in care considera necesar, comentarii la proiectul de raport, pentru corectarea posibilelor erori,factuale pe care le-ar putea contine raportul.

La sfarsitul dialogului, autoritatile nationale pot cere, daca doresc, ca punctele lor de vedere sa fie anexate la raportul final al ECRI.

* * *

Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI) este un organism de monitorizare a drepturilor omului, specializat in problemele legate de lupta impotriva rasismului, a discriminarii (pe motive de "rasa", origine etnica sau nationala, culoare, cetatenie, religie, limba, orientare si identitate de gen), a xenofobiei, a antisemitismului si a intolerantei; intocmeste rapoarte si emite recomandari statelor membre.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de9827 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
razvanus
rank 5
africanii, musulmanii sa nu mai faca 3-10 copii
De ce oare Consiliul Europei nu le spune africanilor, musulmanilor, indienilor sa nu mai faca 3-10 copii? De ce nu folosesc metode de contraceptie? Sa fie obligati sa accepte regulile europene. Africanii, musulmanii, indienii vor asimila si ocupa toata Europa in 50 de ani, iar in Asia, Africa nu mai au loc, si vor fugi din tarile natale catre tarile dezvoltate.
valll
rank 5
Prejudecati noi, contra prejudecati vechi
Nu poti combate prejudecati cu vechi radacini in istorie, opunandu-le alte prejudecati, impunandu-le cu o aroganta nejustificata. De fapt asta fac in esenta asociatiile, fundatiile, comisiile care se pretind aparatoare ale unor minoritati. Comisia aceasta a mancat banii celor care au trimis-o aici, fara sa priceapa ceva din realitate, dar are aroganta sa dea indicatii - ele insele discriminatorii.
Ce amai buna metoda de emancipa rromii este sa-i tratezi ca cetateni obisnuiti atat cu drepturi, dar si cu obligatii, sa le ceri sa respecte regulile societatii in care traieste. Restul - sunt gogorite din care unii isi castiga existenta.
Din pacate, la noi, regulile nu prea functioneaza in general. Le incalca cei care ar trebui sa le emita si sa vegheze la respectarea lor.
Gogotita cu discriminarea este refugiul rromilor cand vor sa eludeze regulile existente, ca sa le impuna pe ale lor, agresive, banditesti. Este si pretextul unor autoritati care tolereaza situatia fiindca sunt mituite de rrommii care de fapt nu sunt saraci ci, dimpotriva, afiseaza o opulenta care ii striveste pe romani.
Stan
rank 5
Mai sa fie! Chiar asa de multa ura si discriminare??
Sorry, dar unii vor sa iasa in fata pe baza de alarme exagerate (ca sa nu spun false)!
Și probabil mai intervin și niște lobbisti ai ungurilor pe ici pe colo, fiindcă cine știe la ce nivele de exagerari (ca sa nu zic ceva mai rău) au ajuns susnumitii in cursul Istoriei, nu s-ar grăbi cu atata "sfanta indignare"!!
Seraph
rank 2
Vrajeli
Pentru introducerea cenzurii, sub motiv de "ura" minoritatiile in speta garoii, si mai apoi se pregateste terenul pentru islamistii arabi, inchiderea gurii, cand vor veni hoarde intregi de arabi, noi sa fim deja pusi cu botul pe labe, gata dresati si pregatiti de sluj.
Comentariu inadecvat
Maramu1976
rank 3
România e stat suveran...
...nu moșia Bruxelului!!! Să iși ia la *** stelele și...bunăstarea!!! Sper să le-o dea araboii cat mai des in freză...
Stan
rank 5
Ce faci Maramu? Preiei drapelul de la Zdragnea?
Ti se pare ca a ramas un loc gol la varful pesedelei penale?
Maramu1976
rank 3
Italia sau Polonia tot de la Dragnea au preluat
...drapelul!? Cine a finanțat războiul din Siria și se beneficiază de pe urma lui să suporte consecințele!!! Care e diferența intre a fi slugă la...Moscova sau la Bruxelles!? Ciolanele...nerambursabile care pică de la masa foștilor stăpani de sclavi!? Care e diferența dintre Imperiul Tzarist și cel Austro-ungar sau Britanic!?
T. basilic
rank 5
Maramu, habar n-am din ce desaga ti-e orzontul de cantina,
Dar stiu precis ca fara UE, am manca la Cantina Partidului unde cand cineva iti atinge cu soldul masa, tremura si casca de pe masa, si slana din mazarea din care slana s-a uschit la seful de cantina si prin el la sefii sai, carnea macra.
Eu vrau vin Champagne, care nu se defineste ca bautura pe care poporul o bea prin reprezentantii sai.
Eu vreu euforia mea, iar nu a repreznentantilor mei.
Eu vreau viata mea si nu traiul din lozinci al traitilor mei.
Nu e greu sa imparti lumea decent ca pe o piza cu portii decente., seara, cand singur televizorul face reztul zilei di, cu el, te miri ce floricele de porumb, niscai cucurigi, si te miri ce carnati franckfurt tv i cutie.
Hai, ca nu-i greu, frate, sa fii decent si discret cand lumea noastra chiar se duce pe copca.
tata
rank 5
Nu se vorbeste nimic
De zonele cu multi maghiari,unde daca intrebi ceva,nu iti raspunde,in Romaneste.....nu se zice nimic de Romanii care sunt batjocoriti prin Europa...nu iti convine sterge-o.Ce sa mai zicem ca acum au intrat in vocabular cuvinte tiganesti.. papa le-a cerut scuze,pai ce il doare gura...ia laudat pe toti,totu e perfect....nu stiu ce ar face o tara dezvoltata europeeana,daca ar avea acelasi procent de tigani cum avem noi,care iau ajutoru social...cand vin cu mercedesu sa ridice banii,cand nu platesc nici o taxa,la palatele lor...ce sa mai zic,ca sunt atatea de spus....le stim cu totii,nu trebuie sa ni le aduca aminte cineva....ia un tranvai intr-un cartier sarac si o sa vezi multe...injuraturi,inbrancituri...daca esti mai in varsta,e bine as fi atent...ce sa mai zic ca nu platesc biletu,iar controlorii,le e frica sa le zica ceva....deci e usor as critici,dar e mai bine sa vi sa vezi la fata locului,nu o zi,barem o luna,sa mananci la un restaurant modest,sa bei o bere,pe o terasa,sa asculti lumea ce vorbeste...si poate vei avea alta idee despre rasism,as zice mai degraba neacceptare,a unei situatii apasatoare....
angel9913
rank 5
Atzi vrut kolhoz european, Mai Draga ?
Foarte frumos ! Asta-i una dintre politicile principale promovate de UE: protectzia si chiar discriminarea pozitiva a minoritatzilor, in special a celor din tzarile altora...

Urmeaza ca importantza, acceptarea "democratica" si fara cracnire a tuturor "refugiatzilor" coloratzi din lumile a 3-a si a 4-a, precum si a celor redistribuitzi de mamasha Merkel (neaparat inainte de pensionarea ei... :)

Dupa aia mai sunt cateva fleacuri gen LGBTQPP+, autonomia regiunilor, vaccinarea obligatorie de 10 ori pe an, utilizarea intensiva a glifosatului in agricultura (in special pt. grau, porumb si soia), importul obligatoriu de alimente GMO licuricesti, etc., etc., Amin!

Pofta Buna si Sa Traitzi Bine!... :)
Enzo
rank 5
Mai draga
Situatia Romaniei la sfarsitul anului 1989 ar fi fost favorabila neutralitatii, daca Iliescu si FSN=PSD nu ar fi furat Revolutia si instaurat statul mafiot.
La ora actuala singura optiune a Romaniei este apartenenta la UE si NATO.

Daca tara noastra s-ar fi dezvoltat normal, nu am fi avut discutii aiurea privind discriminarea diverselor categorii sociale. Lipsa stabilitatii economice, infrastructura slaba, legislatia stramba favorabila infractorilor, coruptia care a acaparat toate institutiile statului au contribuit din plin la situatia in care ne aflam.

Ultima fraza face parte din categoria manipulare si dezinformare.
Atat alimentele modificare genetic cat si glifozatul sunt inventii americane. Falsificarea alimentelor se practica in SUA de la inceputul sec. XX.
Nimeni nu impune vaccinarea de zece ori pe an. Personal provin dintr-o generatie a carei vaccinare s-a aplicat dupa un plan anume stabilit si nu pot spune ca o regret.
Din informatiile pe care le detin, tinerii americani prefera actualmente sa se vaccineze.

Opiniile d-nei Merkel in prvinta refugiatilor nu mai sunt impartasite in momentul de fata decat de ea insasi. Iar campania electorala bate la usa.
Stan
rank 5
@Enzo: N-am sa inteleg niciodata de ce a devenit..
...tabú in UE "liberă circulatie a persoanelor" și - mai mult - de ce a devenit tabú și primirea oricui din afara UE!?
Oare nu s-au gandit deștepții din fruntea UE ca tendinta naturala a oamenilor a fost și este de a se deplasa unde viața e mai ușoară? Și nu s-au gandit aceeași deștepți ca o masa critica de nou-veniti sfarseste in mod sigur in conflicte cu populatia locala?
De ce sunt datori britanicii, nemtii, francezii, etc sa suporte navala rromilor din estul continentului care nu aduce decat murdărie, cerșetorie, hoție? Doar de dragul corectitudinii politice?
Cred că UE trebuie sa inceapa a gandi pragmatic; daca n-o face, dispare! Și dacă dispare, e o imensă pierdere pentru lumea de astăzi!
profesoru
rank 3
”Crime motivate de ură (rasială, anti-homosexuali)?” Nu cunosc nici
un caz in ultimii ani. Inseamnă că Ziare.com iar a tradus aiurea. "Crime" in engleză nu inseamnă crimă, ci orice faptă penală sau contravențională. In cazul ăsta e vorba de "*** crimes", unde intră hărțuirea, insultele, profanarea unui cimitir etc.
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
Comentariu inadecvat
MosGerila
rank 5
Prejudecatile rasiale, sexuale, religioase sunt apanajul unei
societati care nu va mai exista multa vreme. Citesc comentariile de pe pagina (pacat ca nu pot consulta si comentariile sterse, cum se putea inainte) si constat ca romanii au inca ceva drum de facut catre umanitate. Si asta cu atat mai mult cu cat in RO nu avenit nici un val de imigranti si nici nu vor veni prea repede. Ma simt intristat de ingustimea mentalitatii descrisa in aceste comentarii. Vizita Papei Francisc nu a lasat nici o urma in inima lor.
Enzo
rank 5
@ Stan
Mi-am pus si eu aceleasi intrebari ca si dvs. La fel de clar imi este ca oricine prefera o viata mai buna, uneia mai rea. Din acest motiv ma abtin in a critica valurile de refugiati, care in tarile de origine se confrunta cu situatii mult mai grave decat noi romanii in tara noastra.

Sunt de parere ca politicienii au facut greseli in 2015. Cunoscandu-i ca lipsiti de scrupule, indiferent de tara de origine, imi este greu sa cred ca au primit refugiatii din compasiune.
Pe de alta parte nu stim cine si cu ce scop a provocat criza refugiatilor. Poate ca primirea lor a fost o incercare de contracarare a unor situatii ulterioare mai grave. Sau poate s-a actionat pragmatic din motive simpliste, cum ar fi ocuparea locurilor de munca vacante si/sau nedorite.

Libera circulatie a fost introdusa initial din motive economice. Pentru ca angajatii trebuiau sa primeasca un statut in cazul in care lucrau intr-o alta tara, s-a extins si la persoane.
Intre timp a devenit un drept fara de care UE nu mai poate fi conceputa. Un drept la fel ca cel de vot, care se acorda tuturor persoanelor. Si o posibilitate de a te dezvolta personal, daca ai deschidere si bunavointa.
angel9913
rank 5
Cateva precizari la opiniile dvs de mai sus...:)
Pt. cultura matale generala e bine sa stii ca, la ora asta, in California vaccinarea e obligatorie, pt. admiterea in scoli:

https://www.nvic.org/Vaccine-Laws/state-vaccine-requirements/california.aspx

Planul de imunizare "sugerat de CDC e mai jos, te las pe matale sa numeri cate doze pe an are, pana la 6 ani:

https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/child-adolescent.html

Aceeasi chestie e pe cale de implementare in scolile europene. Romanica e si ea pe vine (coform logicii ca tot ce "vine" din west e sfant...)
Intrebare: de ce are nevoie un nou nascut de vaccin anti Hepatita-B ? Astept provincia... :)

In alta ordine de idei, glifosarul (cu "s", dupa cum am mai explicat) e DEJA folosit in Romanica pe mai mult din 50% din suprafetzele cultivate:

https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/batalia-pentru-glifosat

Nata.raii de romanashi se agita PENTRU folosirea substantzei respective in productzia agricola, desi e clar cancerigena:

https://romanialibera.ro/economie/dovedit-in-instanta-cel-mai-utilizat-erbicid-in-romania-e-cancerigen-746669

In ceea ce priveste libera migratzie, itzi sugerez ca atunci cand te mai incearca asa niste sentimente de inalte, sa cazezi vreo 2-3 familii de astfel de "refugiatzi" in casa la matale si dupa aia sa emitzi pareri.
Ia-o asa, ca "o posibilitate de a te dezvolta personal, daca ai deschidere si bunavointa"... :)
Porkerface
rank 3
Bey pruna......
vaccinurile copilariei sunt obligatorii in toate statele americii si chiar si in europa.btw cand ai emigrat in US de ce nu ai protestat cand ti au cerut sa faci vaccinurile suplimentare de care erau siguri ca nu le ai din perioada comunista a romaniei?
raulbaal
rank 5
Mancatori!
Daca noi mai suntem rasisti ,inseamna ca s-a sfarsit lumea!Ca de obicei suntem luati de prosti si suntem vinovatii de serviciu pt ca nu are cine sa le dea peste bot acestor birocrati penibili!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor