Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reportaj BBC: Unii rromi din Romania sunt izolati in spatele unor ziduri

Joi, 19 Iulie 2012, ora 20:07
4545 citiri
Reportaj BBC: Unii rromi din Romania sunt izolati in spatele unor ziduri
Foto: BBC

Situatia rromilor din Baia Mare si din satul brasovean Tarlungeni a ajuns in atentia presei britanice, dupa ce acestia au fost izolati de ceilalti locuitori prin zidurile construite de autoritati.

BBC a realizat un reportaj video, postat miercuri seara pe site-ul sau, in care prezinta controversele aparute in cele doua localitati din Romania, unde traiesc rromi.

Reporterul Tom Wilson a vizitat orasul Baia Mare, dupa ce initial a trecut prin satul transilvanean Tarlungeni, unde rromii de aici au avut de-a face cu efectele unui nou zid.

Copiii rromi din Tarlungeni si intarziatul la ore

"Era un drum pe care puteau sa aiba prioritate tiganii nostri de aici, ca sa treaca in sat", a spus o femeie de origine rroma din satul brasovean, despre constructia autoritatilor, care a separat comunitatea sa de cea romana si cea maghiara, dar si de restul satului si de drumul principal.

"Roata ocolim. Un om batran pe care il doare piciorul si e bolnav poate sa umble atata?", intreaba alta femeie, mai batrana.

Si copiii sunt nefericiti in legatura cu zidul. "E ca la puscarie. Ca la arestatura. Nu ne lasa sa ne jucam. Nu se poate asa ceva, domne!", spune unul dintre copii, spre amuzamentul celorlalti din jurul sau.

"Acum noi intarziem la ore cand ajungem la scoala. Daca avem opt absente, ne taie alocatia", completeaza baiatul, iar un altul spune ca "au facut un gard si acum nu ma mai intalnesc cu prietenii mei".

"Au pus si tigle acolo, sticle, sa ne taiem", completeaza unul dintre micii romi, aratand spre bucatile de sticla de pe zid.

De partea cealalta, unde traiesc romanii si maghiarii, toti par bucurosi de aceasta situatie.

"Copiii din tiganie totdeauna erau aici pe strada si se jucau aici si era si pericol de accidente", a declarat un localnic. Putine persoane din aceasta parte a satului au acceptat insa sa fie filmate, de teama unor represiuni din partea rromilor. O femeie a fost atacata in propria gradina si s-au aruncat pietre catre ea.

"Tiganii? Au facut destule. Si furturi, si... Mie mi-au furat sapca din casa", a mai spus barbatul din comunitatea de romani, despre rromi. Acestia afirma insa ca problemele sociale sunt cauzate de saracie.

"Sa dea serviciu, asta e prima pe plan, sa dea servicii la tigani. Sa poata sa castige paine, sa poata sa mearga si ei mai usor la serviciu, nu se mai intampla nicio crima. Saracia este enorma. Vai de viata noastra", insista o femeie rroma.

Primarul localitatatii nu a vrut sa faca vreun comentariu.

Baia Mare: Unii rromi sunt de acord, altii se simt "ca la inchisoare"

Zidul din Tarlungeni a fost construit in 2009, iar in vara lui 2011 un alt zid a fost construit la 400 de kilometri distanta, in Baia Mare. Aici, parerile localnicilor sunt impartite, in legatura cu gardul de beton.

"Este bun gardul, pentru copii, sa nu dea masinile in ei. Primarul a facut bine ca a facut zidul asta aici", spune o femeie rroma. Un baiat nu este de acord insa, spunand ca "ar trebui sa il dea jos, nu sa fim ca la inchisoare toti. Suntem ca puscariasii aici".

Primarul orasului, Catalin Chereches, a spus ca zidul a fost gandit pentru a preveni accidentele rutiere si pentru a proteja copiii.

"In primele sase luni ale anului, au fost peste 20 de copii accidentati numai acolo", afirma edilul. Primaria sa a primit o amenda de 1.500 de euro de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

"Au zis ca au facut pentru tigani zidul, ca sa nu se arunce in drum, dar nu e adevarat. Au facut pentru mizeria care e aici, ca sa nu vada oamenii care trec, turistii. Ma simt respins de societate, marginalizat aici", spune unul dintre localnici.

Intrebat de ce gardul a fost facut din beton, "atat de intimidant", Catalin Chereches a raspuns: "Daca il faceam din lemn, cam de la inceputul lui noiembrie incepea sa fie demontat si pus pe foc. Daca ar fi fost facut din metal, a doua zi ar fi fost demontat pentru ca ar fi vandut unii metalul respectiv".

Unii rromi afirma ca banii investiti in construirea zidului sunt o risipa de fonduri si ar fi putut fi folositi in modernizarea blocurilor respective, precum instalatii sanitare si curent electric. Conditiile de aici sunt "de nedescris", continua reporterul BBC, care spune ca nu exista apa curenta, singura sursa de apa fiind afara, in spatele blocului.

Construirea zidului din Baia Mare a dus la acuzatii din partea unei organizatii pentru apararea drepturilor omului. Potrivit acesteia, orasul a incercat sa construiasca astfel un ghetou.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#zid rromi Baia Mare, #zid rromi Tarlungeni, #rromi izolati zid, #comunitate rroma Baia Mare , #rromi